Care este calea cea mai usoara prin care se transmite coronavirusul? Ce poti face pentru a nu te infecta?

Actualizat: 05 Aprilie 2021
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Ovidiu Balaban-Popa
Consultant medical:

Dr. Ovidiu Balaban-Popa
Medic specialist psihiatru

Spitalul de Psihiatrie Voila

Infectia cu virusul SARS-CoV-2


Numeroase noi cazuri de infectie cu virusul SARS-CoV-2 sunt raportate frecvent, iar specialistii din domeniul sanatatii se concentreaza pe incetinirea raspandirii bolii. Intelegand cum se raspandeste coronavirusul, orice persoana poate adopta masuri corecte, astfel incat sa nu se imbolnaveasca, dar si sa nu ii infecteze pe cei din jur.

Transmitere de la persoana la persoana

Covid-19 este o afectiune cauzata de virusul SARS-CoV-2, care se raspandeste intre oameni, in principal atunci cand o persoana infectata este in contact strans cu alta persoana. Virusul se raspandeste cel mai frecvent de la persoanele care prezinta simptome, dar este important ca si persoanele asimptomatice pot reprezenta un risc. Astfel, persoanele care nu stiu ca au fost infectate pot imbolnavi persoanele din jur, asa ca adoptarea unor masuri de protectie este extrem de importanta.

Expertii afirma ca virusul care cauzeaza Covid-19 se raspandeste in principal si cel mai usor de la o persoana la alta, existand mai multe moduri prin care acest lucru se poate intampla.

Picaturi Flugge sau aerosoli

Atunci cand o persoana infectata tuseste, stranuta sau vorbeste, picaturi sau particule minuscule de secretii nazofaringiene sunt pulverizate in aer. Aceste mici picaturi transporta virusul in aer din nas sau gura, iar cei ce se afla in apropiere pot inhala aerul contaminat, infectandu-se. Picaturile Flugge pot contamina aerul pe o raza de pana la 2 metri, asa ca distantarea si purtarea mastii reprezinta metode excelente de protectie.

In general, transmiterea prin aceasta cale are loc in circumstante specifice, in special in spatii interioare, aglomerate sau ventilate necorespunzator. De asemenea, transmiterea apare frecvent in locurile in care persoanele petrec mult timp impreuna, cum ar fi in restaurante, lacasuri de cult, sali de fitness, cluburi de noapte, birouri etc. In plus, riscul este crescut in unitatile medicale unde se efectueaza proceduri medicale specifice, numite proceduri generatoare de aerosoli.

Transmitere aeriana

Cercetarile de specialitate arata ca virusul poate trai in aer chiar si pana la 3 ore. Astfel, coronavirusul poate patrunde in plamani daca cineva respira aerul contaminat. Cu toate acestea, cercetatorii sunt impartiti cu privire la frecventa cu care virusul se raspandeste pe aceasta cale si cat contribuie la pandemie in acest mod.

Transmiterea prin contact cu suprafete contaminate

O alta modalitate prin care coronavirusul se transmite implica suprafetele contaminate. Astfel, o persoana ce atinge o suprafata pe care cineva bolnav a tusit sau stranutat, riscul de contaminare al tegumentului este foarte ridicat. Spre exemplu, un maner de usa contaminat poate fi atins, iar ulterior mana va fi dusa la nas, gura si ochi, producand infectia.

Virusul poate trai pe suprafete diverse, precum plasticul si otelul inoxidabil, timp de pana la 2-3 zile. Astfel, curatarea si dezinfectarea suprafetelor atinse frecvent trebuie facuta de mai multe ori pe zi.

Transmiterea fecal-orala

Studiile sugereaza ca anumite particule virale pot fi gasite in fecalele persoanelor infectate. Expertii nu sunt siguri inca daca infectia se poate raspandi prin contactul cu scaunul unei persoane infectate, dar preventia trebuie luata in calcul. Astfel, daca o persoana infectata foloseste toaleta si nu se spala corespunzator pe maini, ar putea infecta lucrurile si persoanele pe care le atinge. Spalarea pe maini si dezinfectarea suprafetelor reprezinta metode foarte bune de protectie, chiar si impotriva multor alte boli.

Cat de usor se transmite?

Uneori, o persoana poate fi constienta de modul in care s-a infectat, spre exemplu atunci cand stie ca a fost in contact cu cineva care a aflat ca este bolnav. In alte cazuri, cauza este necunoscuta. Astfel, este destul de dificil sa se stabileasca usurinta cu care coronavirusul se transmite. Chiar si asa, specialistii afirma ca, in medie, fiecare persoana care are Covid-19 va infecta alte 2 sau 2,5 persoane.

Dintr-un studiu de specialitate reiese faptul ca numarul este chiar mai mare, o persoana bolnava infectand intre 4,7 si 6,6 persoane. Prin comparatie, cineva care are gripa o va raspandi la alte 1,1-2,3 persoane. De asemenea, o persoana cu rujeola ar putea sa infecteze alte 12-18 persoane.

Metode de protectie

Exista anumite metode prin care oamenii se pot proteja de coronavirus.

Purtarea mastii de protectie

Toate persoanele ce au peste 2 ani ar trebui sa poarte masti in public, mai ales in zonele aglomerate sau in care sunt prezente persoane cu care nu se locuieste. Mastile, alaturi de distantarea fizica, reprezinta cele mai bune metode de protectie impotriva coronavirusului.

Populatia trebuie sa constientizeze importanta utilizarii mastii de protectie si ar trebui sa poarte masti corect, conform indicatiilor specialistilor. Spre exemplu, mainile trebuie spalate/dezinfectate inainte de a pune masca pe fata, iar aceasta trebuie sa acopere complet nasul si gura.

Distantarea fizica

Pastrarea distantei fata de celelalte persoane este deosebit de importanta pentru stoparea pandemiei. Astfel, se indica pastrarea unei distante de 1,5-2 metri fata de cei din jur. Oamenii trebuie sa inteleaga faptul ca virusul poate fi transmis si de catre persoanele asimptomatice, asa ca adoptarea acestor masuri de protectie este necesara. De asemenea, trebuie evitate locurile aglomerate si slab ventilate, deoarece in acestea poate exista o incarcatura virala mult mai mare.

Aerisirea incaperilor poate reprezenta o metoda ajutatoare in acest caz, dar purtarea mastii de protectie si pastrarea unei distante corespunzatoare fata de cei din jur raman metodele cele mai bune de protectie.

Vaccinarea

Vaccinurile contra Covid-19 pot ajuta populatia sa se protejeze de coronavirus. Exista mai multe tipuri eficiente de vaccin impotriva acestui virus. Eficacitatea acestora difera, dar este important de stiut ca beneficiile depasesc cu mult riscurile.

Spalarea mainilor

Mainile trebuie spalate cat mai des cu apa si sapun sau dezinfectate, mai ales dupa ce o persoana a mers in locuri publice, a atins diverse suprafete sau si-a suflat nasul, a tusit sau a stranutat. De asemenea, spalarea mainilor este deosebit de importanta inainte de a manca sau de a pregati hrana, inainte de atingerea fetei, dupa folosirea toaletei sau dupa manipularea mastii de protectie. Daca apa si sapunul nu sunt disponibile, specialistii recomanda substantele dezinfectante pe baza de alcool.

Dezinfectarea suprafetelor

Virusul SARS-CoV-2, la fel ca alte virusuri, poate supravietui pe diverse suprafete comune si poate infecta alte persoane. Astfel, dezinfectarea suprafetelor frecvent atinse de oameni reprezinta o metoda foarte buna de protectie ce trebuie luata in calcul. Manerele usilor, barele din mijloacele de transport in comun, balustradele, intrerupatoarele, mesele, robinetii si telefoanele mobile reprezinta cateva dintre obiectele ce ar trebui dezinfectate frecvent.

Concluzii

Dovezile actuale sugereaza ca principala modalitate de raspandire a coronavirusului este prin picaturi respiratorii in randul indivizilor care se afla in contact strans unul cu celalalt.

Virusul poate parasi gura sau nasul unei persoane infectate prin intermediul unor particule mici de lichid atunci cand aceasta tuseste, vorbeste, stranuta etc. Ulterior, persoanele aflate la distante mici de persoana infectata se pot infecta si ele, virusul patrunzand in gura, nas sau ochi.

Virusul se poate raspandi si prin alte metode, de exemplu prin contactul cu suprafete contaminate sau prin contactul cu particule din fecalele unei persoane infectate. Astfel, pentru a reduce riscul de contaminare, oamenii pot apela la o serie de masuri de protectie, cum ar fi distantarea fizica, spalarea frecventa pe maini, purtarea mastii de protectie si vaccinarea.

Bibliografie:
https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/question-and-answers-hub/q-a-detail/coronavirus-disease-covid-19-how-is-it-transmitted
https://www.webmd.com/lung/coronavirus-transmission-overview
https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/prevent-getting-sick/prevention.html


Citeste si despre:

Cum alegi cea mai buna metoda contraceptiva Cele mai frecvente cauze ale oboselii. Afla ce poti face ca sa le combati! Cancerul de prostata - cea mai frecventa forma de cancer in randul barbatilor Cea mai frecventa afectiune a ficatului Cele mai des intalnite boli cu transmitere sexuala Cei mai importanti medici din Romania in imagistica sanului prezenti la Bucuresti cu ultimele noutati in domeniu Care este cea mai sanatoasa pozitie de somn? Tulburarea obsesiv-compulsiva si pandemia cu virusul SARS-CoV-2 Pot suplimentele sa ne protejeze de infectia cu SARS-CoV-2? Testele de anticorpi anti-SARS-CoV-2 - ce ne spun acestea? Ce ar trebui sa stii despre variantele si mutatiile SARS-CoV-2?