Compozitie20 mg lidocaina hidroclorica anhidra, 12,5 g adrenalina tartrica, 6 mg clorura de sodiu, 0,5 mg natr. pirosulfis, aqua ad injectabila ad 1 ml.
Indicatii Anestezia prin infiltratie in proceduri stomatologice cu durata mai lunga.
Anestezia prin bloc regional in stomatologie.
Doze si mod de administrareDupa infiltratie, efectul Xylocainei cu adrenalina se instaleaza rapid, in medie 2 - 3 minute. Instalarea blocului mandibular se realizeaza in 5 minute sau mai mult. Durata unei anestezii eficiente variaza de la individ la individ si depinde de tipul tehnicii anestezice folosite. In medie, durata unei anestezii eficiente este de 60 minute. Dupa o anestezie regionala efectuata corect, ex. bloc mandibular, anestezia poate dura 2 ore sau mai mult. Injectarea se va face lent, cu aspirare atenta inainte si in timpul injectarii, pentru a evita injectarea intravasculara accidentala care poate avea efecte toxice. Se va utiliza doza minima care determina o anestezie eficienta. De asemenea, doza depinde si de regiunea cavitatii bucale ce urmeaza a fi anesteziata, de vascularizatia de la acest nivel si de tehnica anestezica utilizata. Doza va fi ajustata in functie de varsta, greutatea corporala si starea generala a pacientului.
Pentru a obtine o anestezie locala cat mai adecvata procedurilor stomatologice, doza adecvata de solutie injectabila Xylocaine adrenalina este de:
La adulti sanatosi: 1 - 5 ml (= 20 -100 mg lidocaina hidroclorica).
Copii sub 10 ani: 1- 2 ml (= 20 - 40 mg lidocaina hidroclorica).
Datorita unei necesitati specifice de penetrare osoasa, anestezicele locale de uz stomatologic contin o concentratie crescuta de substanta activa (ex. 20 mg/ml Xylocaine cu adrenalina).
Asocierea unei hipertensiuni indusa de sistemul de injectare - cartuse dentare si a unei rate rapide de injectare poate determina complicatii (a se vedea Supradozare) chiar si in cazul utilizarii unei cantitati reduse de anestezic local cu concentratie crescuta. Aceste fenomene apar in special in cazul injectarii intravasculare accidentale, cand medicamentul injectat poate migra retrograd de-a lungul vaselor, sau in cazul injectarii intraarteriale in regiunea capului si gatului. Pentru procedurile stomatologice de rutina, dozele recomandate sunt de 1 - 5 ml, nedepasind doza de 10 ml Xylocaine cu adrenalina (= 200 mg lidocaina hidroclorica). A se retine faptul ca adrenalina adaugata unui anestezic local este mai putin potenta in mediul puternic vascularizat al cavitatii bucale decat in restul organismului.
Contraindicatii
Antecedente cunoscute de hipersensibilitate la anestezice locale de tip amidic sau la celelalte componente ale solutiei, ex. metilparahidroxi benzoat sau metabisulfit sodic
Masuri de precautie
Siguranta si eficienta anestezicului local, lidocaina hidroclorica, depind de o dozare si o tehnica de injectare corecte, de precautii adecvate si de gradul de disponibilitate pentru interventii de urgenta. inainte de a administra un anestezic local, asigurati-va ca echipamentul de resuscitare este la indemana - echipament pentru oxigenare si ventilatie asistata, medicamente pentru tratamentul reactiilor adverse. Pacientii vor fi instruiti sa evite in timpul anesteziei traumatismele accidentale ale buzelor, limbii, mucoasei cavitatii bucale si palatine. Ingestia de alimente va fi astfel amanata pana cand functia acestor structuri revine la normal. Injectarea intravasculara in regiunea capului si gatului chiar si a unei cantitati reduse de anestezic local poate determina reactii adverse sistemice similare celor care apar dupa injectarea intravasculara accidentala a unei doze crescute in alte regiuni ale corpului.
Desi in cazul procedurilor stomatologice se injecteaza doze reduse de Xylocaine cu adrenalina, unii pacienti vor beneficia de o atentie speciala pentru a reduce riscul reactiilor adverse periculoase: pacienti cu bloc ventricular partial sau complet, la care anestezicul local poate deprima functia miocardica; pacienti cu afectiuni hepatice grave sau cu disfunctii renale severe; varstnici si pacienti cu o stare generala precara. Anestezicele locale, si in special cele care contin adrenalina, vor fi administrate cu atentie la pacientii cu hipertensiune arteriala severa sau netratata, boli cardiace severe, anemii severe sau insuficienta circulatorie de etiologii diverse, sau oricare alte conditii patologice care ar putea fi agravate de efectele adrenalinei. Se va evita injectarea anestezicului local intr-o regiune unde se afla un proces inflamator.
Sarcina si alaptare: este corect sa se admita ca un numar mare de femei insarcinate si de femei aflate in pragul nasterii au primit Xylocaine cu adrenalina. Nu s-au raportat cazuri de perturbari specifice ale procesului de reproducere, ca de exemplu incidente crescute de malformatii sau oricare alte efecte directe sau indirecte asupra fatului. lidocaina poate trece in laptele matern, dar in cantitati atat de mici incat nu exista riscul de a afecta nou-nascutul. Nu este cunoscut faptul daca adrenalina trece sau nu in laptele matern, insa este putin probabil ca va afecta sugarul.
Reactii adverse
Aceste reactii la Xylocaine cu adrenalina sunt foarte rare in limitele dozelor recomandate pentru proceduri stomatologice. In cazul in care apar reactii adverse, acestea sunt similare celor observate si la alte anestezice locale.
Reactiile psihogene anticipative sau in timpul procedurilor stomatologice sunt obisnuite si mimeaza reactiile adverse sistemice la anestezice locale.
Reactii alergice: in cele mai grave cazuri, soc anafilactic, sunt rare. Alti componenti ai solutiei ca metabisulfit sodic sau metilparahidroxi-benzoat pot cauza acest tip de reactii.
Complicatii neurologice: incidenta reactiilor adverse neurologice asociate (ex. deficit neurologic persistent) utilizarii anestezicelor locale este foarte scazuta. Reactiile neurologice apar in functie de doza anestezicului local administrat si depinde, de asemenea, de tipul medicamentului folosit, calea de administrare si starea fizica a pacientului. Multe din aceste efecte pot fi legate de tehnicile de anestezie locala, cu sau fara contributia medicamentului. Reactiile neurologice dupa anestezie regionala includ anestezia persistenta si tulburari de sensibilitate.
Toxicitatea sistemica acuta: lidocaina poate cauza efecte toxice acute in cazul in care apar niveluri sistemice crescute in urma unei injectari intravasculare accidentale, absorbtii rapide sau a supradozarii