Ventilatie asistata

Tehnica ce permite suplinirea - partiala (ventilatie asistata) temporara sau prelungita - a unei ventilatii (totalitatea fenomenelor mecanice care concura la respiratie) prabusite.

Indicatii -
Aceasta tehnica, ce permite sa se aduca organismului oxigenul de care el are nevoie si de a evacua din el dioxidul de carbon, este indicata in tratamentul tuturor insuficientelor respiratorii, acute sau cronice.

Diferite tipuri de ventilatie artificiala

- Respiratia gura la gura este o tehnica de salvare utilizata in situatiile de extrema urgenta.
- Baloanele autoexpansive sunt indicate pentru o ventilatie de scurta durata (transportul in ambulanta). Fiind dotate cu valve directionale, ele sunt actionate prin presiuni regulate exercitate de mana salvatorului.
- Respiratoarele sunt intrebuintate in caz de ventilatie artificiala de durata mare: coma, paralizie a muschilor respiratori, slabiciune respiratorie postoperatorie, episod acut survenit la un subiect atins de insuficienta respiratorie cronica decompensata, infectie acuta grava (septicemie). Aceste aparate, din ce in ce mai complexe, insufla in plamani aer imbogatit in oxigen.
- Masca nazala, mulata pe nasul bolnavului, permite sa se asigure la domiciliu o ventilatie nocturna a pacientilor atinsi de boli care afecteaza muschii respiratori sau de apneea de somn (oprirea respiratiei in mod repetat in timpul somnului).

Citeste si despre:

Pneumonia de ventilatie Derivati Barbiturici Retinopatia de prematuritate Infectia nou-nascutilor cu streptococi de grup B Benzen Tratamentul leziunilor cranio-cerebrale GHB Scorul APGAR (Indicele APGAR) Prim ajutor in intepaturi de insecte Hipotiroidismul