VITAMINA A, solutie orala

Prospect

Publicat: 24 Martie 2010 | Actualizat: 16 Aprilie 2021

Forma de prezentare:
Solutie orala 1500000 UI/g; cutie 1 fl. 10 ml

Indicatii:
Carente specifice, stari de hipo- sau avitaminoza in steatoree, obstructie biliara, la copilul mic, in sarcina, in perioada de alaptare; unele boli de piele: diskeratoza, boala Darier, psoriazis etc. (tratament local si general); afectiuni cronice cu modificari structurale si functionale ale unor epitelii: ozena, bronsita cronica, stomatite, glosite, gastrita atrofica, rectocolite, litiaza renala; prurit vulvar si anal; hemeralopie, xeroftalmie; sindrom premenstrual prin insuficienta luteinica (ca medicatie adjuvanta).

Doze si recomandari:
Oral, profilactic, adulti si copii mai mari de 10 ani, 3 pic./zi, copii 3-10 ani: 2 pic./zi; copii pana la 3 ani: 1 pic./zi; tratament, adulti si adolescenti, 1 cps. sau 50 pic. de 2 ori pe zi, timp de 3 zile, apoi 1 data pe zi, timp de 15 zile; copii 8-15 ani: 1 cps. sau 50 pic., 1 data pe zi, timp de 15 zile; copii 1-8 ani: 25 pic. de 2 ori pe zi, timp de 15 zile. Tratamentul se poate repeta dupa 15 zile de pauza. intraocular: aplicatii locale de 3 ori pe zi.

Contraindicatii:
Hipervitaminoza A.

Atentionari:
Se evita sau prudenta multa in timpul sarcinii (max. 10000 UI/zi) si in insuficienta renala. Formele de uz oral nu se absorb la bolnavi cu obstructie biliara si cu insuficienta a pancreasului exocrin - se recomanda prodrog (palmitat). absorbtia poate fi micsorata cand se administreaza concomitent neomicina, colestiramina; contraceptivele orale pot creste concentratia plasmatica a vitaminei a.

Reactii adverse:
Tratamentul indelungat cu doze mari (100000 UI) provoaca anorexie, greata, cefalee, iritabilitate, uscarea si descuamarea pielii, prurit, rarirea parului, hepato-splenomegalie, tumefactia dureroasa a oaselor lungi si osteoporoza, hipertensiune intracraniana, tensiunea fontanelei.

Citeste si despre:

Igiena orala 10 solutii eficiente pentru combaterea congestiei nazale Vitaminele esentiale femeilor, indiferent de varsta Conduita terapeutica stomatologica la femeia gravida Probiotice, prebiotice si enzime digestive: de ce sunt atat de importante pentru sanatatea organismului? 3 lucruri pe care trebuie sa le stii despre tratamentul endometriozei Ce presupune chirurgia oro-dentara? Cosmeticele naturale si cosmeticele sintetice Probleme ale cavitatii bucale Dieta elementara Riscurile asociate sangerarilor gingivale