VISKALDIX, comprimate

Prospect

Publicat: 07 Mai 2009 | Actualizat: 08 Aprilie 2024
Compozitie
Pindololum 10 mg, Clopamidum 5 mg. Comprimate N 10 si N 20.

Actiune terapeutica
Betablocant cu diuretic
Preparat antihipertensiv combinat, continind un beta-blocant (pindolol) si un diuretic (clopamid) care-si intensifica reciproc actiunea, interactionind la diferite niveluri patogenetice ale hipertensiunii arteriale: pindololul scade frecventa cardiaca si, implicit, debitul cardiac, iar clopamidul reduce volumul singelui circulant prin stimularea excretiei sodiului si apei. Afara de asta, clopamidul dilata arteriolele si scade rezistenta vasculara periferica. Efectul clinic maxim se observa peste 2-3 saptamini de tratament.

Indicatii
hipertensiunea arteriala.

Doze si mod de administrare
In debutul tratamentului cite 1/2-1 comprimat pe zi in timpul dejunului. Daca peste 2-3 saptamini tensiunea arteriala scade insuficient se mai administreaza 1 comprimat in timpul prinzului. In lipsa efectului se mai asociaza un vasodilatator.
Supradozare :
Greata, voma, bradicardie, reactie ortostatica, lesin, hipokaliemie. Tratament: Atropina 0,5-1 mg i.v. La necesitate isoprenalina i.v. lent incepind cu 5 mcg/min pina la efectul scontat. In cazuri de rezistenta la tratament se administreaza glucagon 2-4 mg i.v. Peste o ora, daca e nevoie, se mai administreaza 1-3 mg. Se monitorizeaza functiile vitale si echilibrul electrolitic.

Contraindicatii
Astmul bronsic, insuficienta cardiaca rebela la tratamentul cu glicozizi cardiaci, cordul pulmonar, bradicardia severa, blocul A-V de gradul II sau III, glomerulonefrita acuta, insuficienta renala sau hepatica severa, hipokaliemia refractara la tratament, hipersensibilitatea la preparat, boala Addison, sarcina, lactatia.
Interactiuni: antagonistii calciului de tipul verapamilului potenteaza efectul hipotensiv. Preparatul creste concentratia litiului in singe si in acest caz se impune monitorizarea ei la pacientii care primesc litiu. Corticosteroizii si antiinflamatoarele nesteroidiene retin sodiul si apa in organism. In acest caz se cresc dozele viskaldixului. Scade eficacitatea anticoagulantelor indirecte.
Masuri de precautie
Inainte de tratament se recomanda digitalizarea pacientilor cu insuficienta cardiaca. In caz de bronhospasm se administreaza beta-2-mimetice sau derivati de teofilina. Suspendarea tratamentului se face gradual pentru a evita sindromul rebound posibil. Se recomanda controlul kaliemiei la pacientii cu insuficienta renala si a uricemiei la cei cu guta. La diabetici preparatul poate masca simptomele de hipoglicemie (singurul simptom care ramine este perspiratia abundenta). La bolnavii cu edeme periferice pe timp cald poate aparea hiponatriemie care poate fi compensata cu reducerea ingestiei de lichid si nu cu surplus de sodiu, cu exceptia cazurilor hiponatremiei grave. In debutul tratamentului, cind sunt posibile ameteli sau astenie, se recomanda a se renunta la conducerea vehiculelor.

Reactii adverse
In unele cazuri ameteli, astenie, fenomene dispeptice, tulburari ale somnului, trombocitopenie si leucopenie. Rar - reactii cutanate, depresie, halucinatii care impun sistarea tratamentului.

Citeste si despre:

Sindromul Piriformis Metronidazolul si sarcina Anticonceptionalele si efectele secundare asupra celorlalte viscere Stenoza spinala cervicala Vitamina C in viroza respiratorie Cum poti profita de ultima tehnologie in materie de analize medicale Urgenta stomatologica. Semnele care ar trebui sa te trimita imediat la dentist Galactoreea – secretia lactata patologica Sciatica Durerea in cancer Pulsul si bataile normale ale inimii Compresia nervoasa
Cere sfatul medicului ×