Teofilina

medicament utilizat in tratamentul astmului. teofilina si derivatii ei sunt indicati in caz de astm sau de bronhospasm, in tratamentul crizelor, precum si in tratamentul de fond.

Mod de administrare - Administrarea se face pe cale orala (capsula, comprimat, sirop), pe cale rectala (supozitoare) si, in cazul urgentelor, pe cale intravenoasa, la spital.

Supraveghere - Concentratia sangvina de teofilina (teofilinemia) este verificata cu regularitate, din cauza micii sale marje terapeutice (intervalul dintre doza eficace si doza toxica) a medicamentului.

Efecte nedorite si interactiuni - Sunt observate adesea varsaturi, dureri de cap, o stare de excitatie si o insomnie, desteptarea unei epilepsii (convulsii), o accelerare a ritmului cardiac, dureri si tulburari gastrice. Asocierea cu unele medicamente poate duce la o supradozare. La copil, administrarea acestui medicament se face intotdeauna cu prudenta.

Citeste si despre:

Sucul de grapefruit poate interactiona cu anumite medicamente Astmul bronsic si sarcina Consumati prea multa cofeina? Aflati simptomele abuzului Medicamentele si efectele lor secundare asupra sistemului digestiv Tulburarile de somn si inaintarea in varsta Metotrexatul in tratamentul bolii trofoblastice gestationale Interactiunea alimentelor cu medicamentele Apneea de prematuritate Palpitatiile Medicamente folosite pentru controlul astmului