UROGRAFIN, solutie injectabila

Prospect

Publicat: 17 Februarie 2010 | Actualizat: 16 Aprilie 2021

Forma de prezentare:
Solutie injectabila 76%; ct. x 10 f. x 20 ml

Indicatii:
solutie int.: Evidentierea tractului gastro-intestinal. Diagnosticul precoce al unei perforatii nevizibile radiologic sau al unei insuficiente anastomotice la nivelul esofagului, al tractului gastro-intestinal, ca si pentru trat. unui ileus meconial. tomografia computerizata a abdomenului. solutie inj.: in urografia intravenos si retrograda. in angiografie utilizand angiografia de substractie digitala (pentru coronarografie numai solutia 76%) si reprezentarea cavitatilor corporale.

Doze si administrare:
Oral la adulti si copii peste 10 ani: 60-100 ml. Urografia i.v: la adulti si la tineri pentru fiecare kg de greutate corporala pana la 1 ml solutie 76% (max. 100 ml). Viteza de inj. difera dupa scopul urmarit: 1-2 minute in urografiile obisnuite, 15 secunde pentru urografia minutata, 10-15 minuie. In administrarea in erfuzabila Contraindicatii: hipertiroidie manifesta sau latenta, gusa nodulara. hipersensibilitate fata de substantele de contrast ce contin iod; tulburare functionala grava hepatica sau renala, IC, emfizem pulmonar, ATS cerebrala, diabet zaharat care necesita trat., o suferinta cerebrala insotita de convulsii, plasmocitom, pacientii deshidratati. Sarcina.

Atentionari:
Testarea sensibilitatii la iod (obligatorie). Echilibrarea prealabila a unei tulburari hidroelectrolitice. Adm. concomitenta cu alfa-blocante, datorita pericolului unor crize de hipertensiune arteriala in feocromocitom. Sugari si copii mici.

Reactii adverse:
solutie orala: Uneori diaree. Agravarea enterita sau colita preexistenta. In caz de aspirare, posibilitatea unui edem pulmonar. solutie injectabila: Rare reactii de intoleranta: bronhospasm, reactii anafilactoide, tulburari circulatorii acute; sunt necesare: hidrocortizon hemisuccinat, oxigen, acid epsilon-aminocaproic, antihistaminice, parasimpatolitice si stimulante cardiocirculatorii. Mai pot aparea: greata, varsaturi, hipersalivatie, sughit, hiperemia fetei, parestezii, dureri pe traiectul venei si eruptii urticariene. intrucat reactiile adverse par a fi mai frecvente la bolnavii anxiosi, AGitati, se recomanda linistirea psihicului bolnavului prin convingere sau cu sedative sau tranchilizante.

Citeste si despre:

Reactiile alergice la iedera salbatica, stejarul salbatic si otetarul salbatic Neurodermatita Fentanil Ergotamina - aliatul impotriva migrenelor Morfina De ce merg romanii la stomatolog? Pentru un zambet ca la Hollywood Probioticele. De la disbioza la eubioza si imunitate optima. Totul despre contraceptie – ce metoda ti se potriveste Afla care sunt cele mai sigure metode contraceptive Care sunt afectiunile pentru care se recomanda tratament homeopat 6 solutii anti-imbatranire recomandate de dermatologi De ce apar pungile de sub ochi. Afla cele mai bune solutii pentru a le combate