Urografie intravenoasa

Examen radiologic care studiaza morfologia si functionarea aparatului urinar.

Indicatii si contraindicatii - urografia intravenoasa (U.l.V.), examenul radiologic clasic al aparatului urinar, este mult mai putin practicat decat altadata. El este totusi examenul cel mai indicat in numeroase boli urinare, in particular infectia urinara, hematuria (prezenta de sange in urina), colicile nefretice si tulburarile mictionale.

Tehnica si desfasurare - urografia intravenoasa consta in radiografierea cailor urinare, dupa opacifierea acestora cu un produs de contrast iodat, care se injecteaza pe cale venoasa si se elimina in urina. Ea dureaza aproximativ o ora si jumatate. Dupa examen, subiectul poate sa-si reia imediat activitatile.

Efecte secundare - urografia intravenoasa poate antrena o reactie de intoleranta la iod (greturi, varsaturi, scaderea tensiunii arteriale), reactie care poate fi evitata printr-un tratament antialergic prescris preventiv pacientilor.
Sinonim: U.I.V.

Citeste si despre:

Expunerea medicala in radiologia pediatrica Rinichiul polichistic Bolile renale cronice Adenomul de prostata Hematuria (urinarea cu sange) Adenomul de prostata, afectiunea benigna a prostatei Cand se produce litiaza cu calculi de struvit? Hiperplazia benigna a prostatei: cauze, simptome, tratament Intoxicatia cu substante chimice nemedicamentoase (insecticide, metanol, etc.) Fentanil
Cere sfatul medicului ×