PIRAZINAMIDA, comprimate

Prospect

Publicat: 07 Mai 2009 | Actualizat: 16 Aprilie 2021

Compozitie
Un comprimat contine: 500 mg pirazinamida, amidon de porumb, lactoza, polivinilpirolidona, carboximetilceluloza sodica, talc, stearat de magneziu, aerosil.

Actiune terapeutica
chimioterapic antituberculos cu actiune antibactericida intensa si rapida. Se absoarbe practic in intregime, dupa administrarea orala si se distribuie larg in tesuturi. Traverseaza bariera hematoencefalica numai in meningita. Este epurat in mare parte prin metabolizare. Timpul de injumatatire plasmatica este de aproximativ 9 ore.

Indicatii
tuberculoza pulmonara si extrapulmonara cu germeni rezistenti la isoniazida si/sau rifampicina. Se administreaza in asociere cu antituberculoase majore pentru a se evita instalarea rapida a rezistentei.

Doze si mod de administrare
pirazinamida se administreaza oral, doza recomandata la adult fiind de 1,5 2 g /zi sau 30 mg/kg corp, in 3 4 prize postprandial si 60 mg/kg corp fara a depasi 4 g cand se administreaza bisaptamanal. copii: 20 mg/kg corp/zi.

Contraindicatii
Copiilor sub 3 ani nu trebuie sa li se administreze pirazinamida decat daca indicatia este vitala. Avand in vedere posibilitatea unei actiuni hepatotoxice, pirazinamida nu va fi utilizata in cazul bolnavilor de porfirie, bolnavilor suferinzi de insuficienta renala sau de guta, afectiuni hepatice acute (hepatita acuta) si nici in primele 6 luni dupa o asemenea afectiune. Nu se recomanda bolnavilor hipersensibili la pirazinamida, isoniazida, etionamida, niacin (acid nicotinic) sau la alte tratamente inrudite.

Masuri de precautie
Inainte si pe timpul tratamentului se vor controla in mod regulat enzimele hepatice si functia renala. consumul exagerat de alcool mareste riscul cresterii transaminazelor. Chiar si in cazul utilizarii conforme cu prescriptiile medicale, acest medicament poate perturba capacitatea de a conduce masini si de a folosi utilaje. Un tratament combinat cu rifampicina si isoniazida poate conduce la tulburari grave ale functei hepatice, mai ales la pacientii cu insuficienta hepatica. La acesti pacienti trebuie efectuate obligatoriu controale periodice. Pirazinamida trebuie, de asemenea, administrata cu prudenta la bolnavii cu afectiuni renale. Daca este posibil, ar trebui ales un alt tratament. La bolnavii cu antecedente de hiperuricemie se recomanda prudenta in aceeasi masura. Din momentul aparitiei artralgiilor sau a gutei, tratamentul trebuie oprit. La pacientii cu diabet zaharat, controlul periodic al glicemiei este mai dificil in timpul administrarii pirazinamidei.

Reactii adverse
Ca in cazul tuturor antituberculostaticelor, reactiile adverse pot surveni si in timpul administrarii pirazinamidei. Aceste manifestari sunt in general reversibile si dispar odata cu oprirea tratamentului. Ficat: tulburarile functiilor hepatice (cresterea transaminazelor) depind de doza si pot sa apara ocazional; leziunile hepatice grave sunt rare. Rinichi: tulburarea metabolismului purinei cu retinerea acidului uric si hiperuricemia pot surveni si pot da nastere acceselor de pseudoguta. tulburari gastrointestinale: rar lipsa apetitului, greturi, indispozitii epigastrice, varsaturi si crampe abdominale. Sistemul hematopoietic si hemostatic: tulburari de hematopoieza, anemii sideroblastice, trombocitopenie sau porfirie se observa foarte rar. Sistemul nervos central: ocazional cefalee, ameteli, excitatii si insomnii. Sistemul endocrin: deoarece pirazinamida poate determina scaderea glicemiei, la diabetici apar dificultati de echilibrare a insulinei. Reactii alergice: in timpul tratamentului cu pirazinamida, se va evita expunerea pielii la soare.

Citeste si despre:

Sindromul Piriformis Metronidazolul si sarcina Anticonceptionalele si efectele secundare asupra celorlalte viscere Stenoza spinala cervicala Vitamina C in viroza respiratorie De ce merg romanii la stomatolog? Pentru un zambet ca la Hollywood Probioticele. De la disbioza la eubioza si imunitate optima. Galactoreea – secretia lactata patologica Sciatica Durerea in cancer Pulsul si bataile normale ale inimii Compresia nervoasa