ISONIAZIDA, fiole

Prospect

Publicat: 07 Mai 2009 | Actualizat: 16 Aprilie 2021
Compozitie
Comprimate continand isoniazida 50 sau 100 mg (flac. cu 100 buc.); fiole a 10 ml solutie apoasa injectabila continand isoniazida 500 mg (cutie cu 5 sau 100 buc.).

Actiune terapeutica
Bactericid cu actiune selectiva si intensa fata de mycobacterium tuberculosis; difuzeaza repede in tesuturi si seroase, patrunde in focarele cazeoase, afecteaza si bacilii intracelulari; rezistenta se instaleaza relativ repede.

Indicatii
Chimioterapic antituberculos major indicat in tuberculoza pulmonara, tuberculoza miliara, meningita tuberculoasa, pleurezia si peritonita tuberculoasa, tuberculoza genito-urinara, tuberculoza osoasa si articulara (in asociatie cu alte antituberculoase); este de ales in fazele incipiente, in etapele acute si cand exista risc de meningita; se poate folosi si profilactic.

Mod de administrare
Oral la adulti 5 mg/kg corp si zi in 1-2 prize zilnic, sau 15 mg/kg corp si zi de 2 ori pe saptamana; la nevoie, doza se ajusteaza dupa nivelul seric al isoniazidei (1-2 mg/ml la 3 ore de la administrare). La copii 10 mg/kg corp si zi (fara a depasi 300 mg) zilnic sau 20 mg/kg corp si zi bisaptamanal; in meningite pot fi necesare doze pana la 30 mg/kg corp si zi. Injectii intramusculare sau intravenoase, 250 sau 500 mg/zi la adult, 100-300 mg (10-20 mg/kg corp si zi) la copii, 3-5 mg/kg corp si zi la nou-nascuti. Intrapleural, 50-250 mg; intrarahidian 25-50 mg/zi la adult, 10-20 mg/zi la copii (dupa varsta). Profilactic (ca medicatie unica), oral 300 mg/zi la adult, 10 mg/kg corp si zi la copii (cel mult 300 mg/zi).

Reactii adverse
Cefalee, ameteli, excitatie, tulburari neurologice; polinevrita (pentru profilaxie si tratament se asociaza piridoxina), rar convulsii, nevrita optica, encefalopatie toxica, tulburari psihotice; ocazional afectarea ficatului cu cresterea transaminazelor, mai rar icter (este necesar controlul functiei hepatice), anemie prin deficit de piridoxina, tulburari alergice diverse-febra, eruptii cutanate, fenomene artritice, vasculita, sindrom lupoid, discrazii sanguine (leucopenie chiar agranulocitoza, anemie, trombocitopenie); uneori uscaciunea gurii, anorexie, greturi si epigastralgii, constipatie, dificultate in mictiune.

Contraindicatii
Alergie la isoniazida, insuficienta hepatica grava, afectiuni hepatice iatrogene; nu se administreaza in primele luni de sarcina, cu exceptia cazurilor de tuberculoza activa; prudenta la epileptici, in insuficienta renala (se reduce doza), la hepatici, in caz de antecedente psihotice, la alcoolici si la alergici, la persoanele in varsta. Se vor evita bauturile alcoolice (reactii de tip disulfiram); prudenta in asocierea cu etionamida (creste frecventa tulburarilor psihice) si cu diferite medicamente potential hepatotoxice; prudenta in asocierea cu fenitoina, primidona si carbamazepina (mareste riscul reactiilor toxice la acestea, deoarece le inhiba bioinactivarea - la nevoie se recomanda controlul concentratiei plasmatice a antiepilepticului).

Citeste si despre:

Crioprezervarea – Fertilizarea in vitro Normele privind suplimentele alimentare - ordin 1069/2007 Betablocante adrenergice Vaccinarea antigripala Inrosirea fetei: cauze, tratament, preventie Medicii sau nutritionistii pot acum sa castige un venit pasiv din recomandarile de suplimente Cosuri cadou elegante, cele mai inspirate alegeri din 2024, pentru medici de top Psoriazis - o noua optiune terapeutica Cauze imunologice de infertilitate Suplimentele nutritionale Fentanil Blocante ale canalelor de calciu