NARCANTI, fiole

Prospect

Publicat: 07 Mai 2009 | Actualizat: 08 Aprilie 2024

Actiune terapeutica
Narcanti este un antagonist pur al derivatilor din opiu si pentazocina. Nu are proprietati asemanatoare morfinei. Din acest motiv nu se instaleaza depresiune respiratorie, efecte psihomimetice sau mioza pupilara. In absenta derivatilor din opiu sau a unor efecte agoniste produse de alti antagonisti ai derivatilor din opiu, Narcanti nu exercita o actiune farmacologica proprie. In functie de doza, produce o anulare completa sau partiala a actiunii depresive asupra S.N.C., in primul rand depresiunea respiratorie a derivatilor din opiu si a pentazocinei in faza postoperatorie si in caz de supradozare. Se utilizeaza si pentru diagnosticul diferential in cazul suspiciunii depresiunii respiratorii cauzate de derivatii din opiu. Este ineficient fata de depresiuni respiratorii de alta natura.

Doze si mod de administrare
Poate fi administrat i.v., i.m. sau s.c. Instalarea si durata actiunii depind de doza si calea de administrare. La injectarea i.v. se instaleaza actiunea dupa 2 minute, la injectarea i.m. si s.c. putin mai tarziu, insa este de durata mult mai lunga. In caz de supradozare a derivatilor din opiu: doza initiala la adulti:-0,4 mg (1 fiola); la copii-0,01 mg/kg corp. Doza poate fi repetata dupa 2-3 minute. Daca administrarea repetata de 2-3 ori ramane fara efect, atunci depresiunea respiratorie nu este de natura opioida. Antagonizarea prea rapida poate produce fenomene de abstinenta, ca de ex.: tremuraturi, greturi, varsaturi, transpiratii si tahicardie. Este necesar controlul permanent al pacientului, chiar si dupa instalarea actiunii. In administrarea postoperatorie: pe langa depresiunea respiratorie poate anula si analgezia. Din acest motiv se recomanda o administrare fractionata, dependenta de natura, doza si durata de actiune a derivatilor din opiu administrati postoperator si de starea bolnavului. In general: adulti-0,1-0,2 mg i.v.; la copii-0,001-0,002 mg/kg corp i.v. La intervale de 2-3 minute se poate injecta aceeasi doza, pana ce pacientul respira satisfacator, este constient, fara sa aiba dureri sau sa prezinte neliniste. Pot fi necesare alte administrari i.m. in decursul urmatoarelor 1-2 ore sau mai mult.

Reactii adverse
In cazuri rare s-au observat: tremuraturi, transpiratii, greturi si varsaturi. Ele pot constitui semnul unei prea rapide antagonizari ale efectelor derivatilor din opiu (sindrom de abstinenta). Riscuri si intoleranta: nu se va administra la bolnavi cu hipersensibilitate la naloxona. La pacientii care abuzeaza de derivati din opiu pot sa apara fenomene acute de abstinenta. Administrarea produsului la femeile insarcinate se va face numai sub supravegherea stricta a medicului.

Citeste si despre:

Crioprezervarea – Fertilizarea in vitro Normele privind suplimentele alimentare - ordin 1069/2007 Betablocante adrenergice Vaccinarea antigripala Inrosirea fetei: cauze, tratament, preventie Cum poti profita de ultima tehnologie in materie de analize medicale Urgenta stomatologica. Semnele care ar trebui sa te trimita imediat la dentist Cauze imunologice de infertilitate Suplimentele nutritionale Fentanil Blocante ale canalelor de calciu Antibiograma si autovaccinul
Cere sfatul medicului ×