Mycamine

Prospect

Publicat: 09 Martie 2010 | Actualizat: 16 Aprilie 2021

Compozitie
Mycamine este o pulbere care se dizolva pentru a se obtine o solutie perfuzabila (picurare in vena). Contine substanta activa micafungin.

Indicatii
Mycamine se utilizeaza la sugari, copii si adulti in urmatoarele situatii: - tratamentul candidozei invazive (un tip de infectie fungica ce este cauzata de o ciuperca numita candida). Invaziv se refera la faptul ca ciuperca s-a extins la nivelul tesuturilor si la nivelul vaselor de sange; - pentru profilaxia infectiei cu Candida la pacientii care sunt supusi unui transplant medular (pentru tratamentul afectiunilor maduvei osoase sau afectiunilor sanguine, sau a anumitor tipuri de cancer) sau la pacientii la care este de asteptat sa prezinte neutropenie (numar scazut de neutrofile, un tip de globule albe) timp de 10 sau mai multe zile. De asemenea, Mycamine se utilizeaza pentru tratamentul candidozei esofagiene (in faringe) la pacientii cu varsta peste 16 ani, pentru care tratamentul intravenos este indicat. Medicii trebuie sa utilizeze Mycamine doar daca utilizarea altor medicamente antifungice nu este adecvata. Acest lucru se datoreaza faptului ca s-a demonstrat ca, la sobolani, micafungin mareste riscul de aparitie a tumorilor hepatice. Medicamentul se poate elibera numai pe baza de reteta.

Administrare
Tratamentul cu Mycamine trebuie initiat de un medic cu experienta in tratamentul infectiilor fungice si dupa ce au fost luate in considerare instructiunile oficiale sau nationale cu privire la utilizarea medicamentelor antifungice. Mycamine se administreaza o data pe zi sub forma de perfuzie, timp de aproximativ o ora. Doza depinde de scopul in care este folosit acest tratament, de greutatea pacientului si de raspunsul la tratament. Pacientii tratati pentru candidoza invaziva trebuie sa primeasca Mycamine timp de cel putin doua saptamani si timp de o saptamana dupa ce simptomele au disparut si nu mai exista semne ale prezentei fungilor la nivel sanguin. Pacientii tratati pentru candidoza esofagiana trebuie sa primeasca in continuare Mycamine timp de cel putin o saptamana dupa ce simptomele au disparut. Daca Mycamine se administreaza pentru profilaxia infectiei cu Candida, tratamentul trebuie sa continue timp de o saptamana dupa ce leucocitele au revenit la normal.

Actiune terapeutica
Substanta activa continuta de Mycamine, micafunginul, este un medicament antifungic care apartine grupului de echinocandine. Medicamentul actioneaza prin inhibarea producerii unui component al peretelui celular al fungilor numit 1,3--D-glucan, care este necesar supravietuirii si dezvoltarii fungilor. Celulele fungice tratate cu Mycamine prezinta pereti celulari incompleti sau distrusi, ceea ce face ca acestea sa devina friabile si sa nu se mai poata dezvolta. Lista fungilor impotriva carora Mycamine este activ se gaseste in rezumatul caracteristicilor produsului (care face parte, de asemenea, din EPAR).

Contraindicatii
Mycamine nu se administreaza persoanelor care pot prezenta hipersensibilitate (alergie) la micafungin sau la oricare alt ingredient al acestui medicament. Deoarece, la sobolanii care au primit Mycamine o perioada lunga de timp, au fost observate afectarea hepatica si aparitia tumorilor, in timpul tratamentului cu Mycamine pacientii trebuie monitorizati in ceea ce priveste afectarea hepatica prin intermediul testelor sanguine. tratamentul trebuie oprit daca transaminazele hepatice au valori persistent crescute. Mycamine trebuie utilizat doar dupa evaluarea atenta a riscurilor si beneficiilor sale, mai ales la pacientii care prezinta afectiuni hepatice. Nu se recomanda utilizarea Mycamine la pacientii cu afectare hepatica severa, la pacientii cu afectare hepatica de lunga durata sau care primesc alte medicamente care ar putea afecta ficatul sau ADN-ul.

Reactii adverse
Cele mai frecvente efecte secundare asociate cu Mycamine (intalnite de la 1 pana la 10 pacienti din 100) sunt leucopenia (scaderea numarului de leucocite, un tip de globule albe), neutropenia (scaderea numarului de neutrofile, un tip de globule albe), anemia (scaderea numarului de hematii), hipopotasemia (scaderea nivelului sanguin al potasiului), hipomagneziemia (scaderea nivelului sanguin de magneziu), hipocalcemia (scaderea nivelului sanguin al calciului), durerile de cap, flebita (inflamatia unei vene), greata (starea de rau), varsaturile, diareea, durerile abdominale (de burta), semne la nivel sanguin ale afectarii hepatice (cresterea nivelurilor de fosfataza alcalina, aspartataminotransferaza, alaninaminotransferaza si bilirubina), eruptia cutanata, pirexia (febra) si frisoanele (tremuraturi). Efecte secundare suplimentare observate la copii (intalnite de la 1 pana la 10 copii din 100) sunt trombocitopenia (scaderea numarului de trombocite), tahicardia (ritm cardiac rapid), hipertensiunea (cresterea presiunii sanguine), hipotensiunea (scaderea presiunii sanguine), hepatomegalia (cresterea dimensiunilor ficatului), insuficienta renala acuta (insuficienta renala brusc instalata) si cresterea nivelului sanguin al ureei. 2/3 Pentru lista completa a tuturor efectelor secundare raportate asociate cu Mycamine, a se consulta prospectul.

Citeste si despre:

Mezoteliomul cat de rar este si cum il tratam Sarbatori fericite si sanatoase: Cum sa mentii echilibrul intre distractie si sanatate in perioada festiva Terapii inovatoare in tratamentul leucemiei si al limfoamelor Legatura intre disfunctiile tiroidiene si tulburarile depresive si anxioase Medicina tintita: generalitati, istoric si perspective Implanturi dentare: Sfaturi de la Dr. Buza pentru prevenirea pierderii osoase dupa extractia dentara Ce afectiuni poti detecta prin testarea genetica si cand este bine sa o faci Cancerul pulmonar non-microcelular: abordari terapeutice si strategii personalizate Osteoporoza si rolul hormonilor in sanatatea osoasa Menopauza si terapia de substitutie hormonala: benefici si riscuri Tulburarile de crestere la copii: terapiile hormonale si provocarile etice Prolapsul vaginal si impactul asupra sanatatii feminine