Neutropenie

neutropenia reprezinta o micsorare, in sange, a numarului de globule albe care contribuie la eliminarea bacteriilor. Neutropeniile sunt fie constitutionale, fie dobandite. Cele mai multe neutropenii dobandite sunt minore si nu au nici o consecinta. Forma cea mai frecventa, cronica, este observata in caz de oboseala, in principal la femeie.
O neutropenie cronica severa, cu infectii repetate, se intalneste in cursul poliartritei reumatoide, la contactul cu substante toxice sau in aplaziile medulare si in leucemii. Neutropeniile acute se observa in cursul infectiilor virale sau bacteriene. Neutropeniile acute medicamentoase nu constituie, de obicei, decat o etapa inaintea agranulocitozei, absenta completa a polinuclearelor neutrofile, deosebit de grava.

Citeste si despre:

Neutropenia predispune organismul la infectii Sindromul Bart Protocol de practica in boala Gaucher Imunodeficienta comuna variabila Purpura trombocitopenica imuna Bolile sistemice determinate de infectiile orale Angina Ludwig Semnele din nastere Afectiuni tratate cu celule stem Ischemia arteriala periferica