MIRAPEXIN, tablete

Prospect

Publicat: 07 Mai 2009 | Actualizat: 16 Aprilie 2021

Compozitie
Mirapexin, tablete 0,25 mg. Fiecare tableta contine: pramipexoldihidroclorid monohidrat 0,25 mg, manitol, amidon, dioxid de silicon coloidal, polividona, magneziu stearat. Mirapexin, tablete 1 mg. Fiecare tableta contine: pramipexol dihidroclorid monohidrat 1 mg, manitol, amidon, dioxid de silicon coloidal, polividona, magneziu stearat.
Forma farmaceutica: Mirapexin tablete este disponibil in formulari de 0,25 mg, 1 mg. Forma de prezentare: Mirapexin tablete de 0,25 mg, 1 mg sunt disponibile in cutii de 30 tablete. Disponibilitatea formelor variaza in functie de tara.
Actiune terapeutica

Denumirea chimica a pramipexolului este(S)-2-amino-4,5,6,7-tetrahidro-6-propilamino-benzotiazol dihidrocloridmonohidrat. Formula sa empirica este C10H17N3S2HCLH2O. greutatea moleculara a pramipexol dihidroclorid monohidrat este de 302,27; greutatea moleculara a pramipexol ca baza libera este 211,33.

Indicatii
Mirapexin tablete este indicat pentru tratamentul semnelor si simptomelor bolii parkinson idiopatice, ca monoterapie (fara levodopa) in stadiul incipient al bolii, si in asociatie cu levodopa in stadiul avansat al afectiunii.
Dozare si mod de administrare
Mirapexin tablete poate fi administrat oral, inghitit cu apa, si poate fi administrat in timpul meselor sau in afara lor. tratamentul initial. Se foloseste doza minima eficienta. Dozele se cresc treptat de la un nivel de 0,375 mg pe zi administrate in trei prize egale de 0,125 mg. Dozele pot fi crescute la fiecare 5 sau 7 zile pana la atingerea unui efect terapeutic optim. Administrarea pramipexol in timpul meselor poate scadea greata. Orarul de crestere a dozelor folosit in studiile clinice este cel din tabelul de mai jos. Orarul de crestere a dozelor

Saptamana

Dozatotala zilnica (mg)*

1

0,375

2

0,75

3

1,50

4

2,25

5

3,00

6

3,75

7

4,50


* Administrat in trei prize egale zilnice
Tratamentul de intretinere. Pramipexol a fost eficient si bine tolerat peste un nivel al dozelor de 1,5 pana la 4,5 mg/zi, administrate in trei prize egale cu sau fara levodopa. In cazul asocierii, reducerea dozajului de levodopa (in medie de 27%) trebuie luata in considerare pentru a controla efectele secundare dopaminergice. Dozajul la pacientii cu disfunctii renale: nu este necesara reducerea dozelor la pacientii cu un clearance al creatininei mai mare de 50 ml/min. La cei cu valori cuprinse intre 20 si 50 ml/min, tratamentul initial se face cu o doza zilnica de 0,25 mg (in doua prize de 0,125 mg). Doza zilnica initiala la bolnavii cu un clearance al creatininei mai mic de 20 ml/min, este de 0,125 mg. Daca functia renala se deterioreaza in timpul tratamentului de intretinere, doza zilnica de pramipexol se reduce cu un procent egal cu cel al scaderii clearance-ului creatininei (de exemplu, daca clearance-ul creatininei scade cu 30%, atunci doza zilnica de pramipexol trebuie de asemenea redusa cu 30%). Daca clearance-ul creatininei este intre 20 si 50 ml/min, doza zilnica poate fi administrata in doua prize zilnice, iar daca este mai mic de 20 ml/min, atunci se poate administra intr-o singura priza zilnica. Intreruperea tratamentului. Este recomandat ca intreruperea administrarii pramipexolului sa se faca gradat, in decurs de o saptamana; totusi, intreruperea brusca a administrarii nu a fost insotita de evenimente adverse.
Contraindicatii
Hipersensibilitatea la pramipexol sau la oricare dintre componentele produsului.

Precautii
Hipotensiunea posturala (ortostatica) este in mod obisnuit asociata cu utilizarea agonistilor dopaminergici cu actiune directa, si a fost semnalata si la pacientii tratati cu pramipexol. toleranta la hipotensiune apare in mod uzual in cazul titrarii gradate a dozei administrate. halucinatiile sunt efecte secundare cunoscute ale tratamentelor cu agonisti dopaminergici si levodopa. Pramipexol poate potenta efectele secundare de tip dopaminergic ale levodopa. Pe parcursul titrarii initiale cu pramipexol pot aparea diskinezii. In acest caz este necesara reducerea dozei de levodopa. monitorizarea oftalmologica este recomandat a se face la intervale regulate, sau in cazul in care apar anomalii ale vederii. Siguranta administrarii si eficacitatea pramipexol la pacientii sub 18 ani nu a fost inca stabilita. Datorita eliminarii pe cale renala a pramipexolului, poate fi necesara ajustarea dozei la pacientii cu afectare renala. interactiuni medicamentoase: Pramipexol se leaga de proteinele plasmatice intr-o proportie mai mica de 20%, iar biotransformarea acestuia la om este de mica amploare. De aceea, interactiunile cu alte medicamente care afecteaza legarea de proteine sau eliminarea prin biotransformare sunt putin probabile. Avand in vedere faptul ca anticolinergicele sunt in principal eliminate prin biotransformare, potentialul unei interactiuni este limitat, desi nu a fost inca investigata interactiunea cu anticolinergicele. Segelina si levodopa nu influenteaza farmacocinetica pramipexol la voluntarii sanatosi. Cimetidina scade clearance-ul renal al pramipexol cu aproximativ 34%. Cu toate acestea, utilizarea concomitenta a cimetidinei sau a altor medicamente secretate de catre sistemul cationic renal poate necesita o scadere a dozei de pramipexol administrate.

Sarcina si alaptare
Efectul asupra sarcinii si lactatiei nu a fost studiat inca la om. Pramipexol nu a fost teratogenic la sobolani si la iepuri, dar in doze toxice pentru mame a fost embriotoxic la sobolani (vezi "Date preclinice de siguranta"). Pramipexol trebuie administrat in timpul sarcinii doar in cazul in care beneficiile potentiale justifica riscurile potentiale la care este expus fatul. Excretia pramipexol in laptele matern nu a fost studiata la femei, dar un studiu radio marcat pe animale a aratat ca elemente conexe medicamentului au fost excretate in laptele matern al femelelor de sobolan. Tratamentul cu pramipexol a determinat o inhibare a secretiei de prolactina la sobolani. Avand in vedere lipsa datelor la oameni, pramipexol nu trebuie administrat pe perioada alaptarii. Daca totusi administrarea este absolut necesara, alaptarea la san trebuie intrerupta. Abilitatea de a conduce masini si a opera cu utilaje: Pacientii trebuie sa fie avertizati sa nu conduca automobilul si sa nu opereze cu utilaje potential periculoase pana nu cunosc exact efectele pe care le determina pramipexol asupra lor.
Reactii adverse

In cadrul studiilor controlate pacientii au raportat urmatoarele efecte adverse considerate a fi determinate de catre pramipexol: hipotensiunea posturala (ortostatica), ameteli, greata, diskinezie, insomnie, somnolenta, halucinatii, cefalee, constipatie, astenie, anormalitati onirice si confuzie.
Supradozare
Nu exista experienta clinica in ceea ce priveste supradozarea masiva. Nu se cunoaste nici un antidot al supradozarii vreunui agonist dopaminergic. In cazul prezentei semnelor de stimulare a SNC poate fi indicata administrarea unei fenotiazine sau a altui agent neuroleptic de tip butirofenonic; eficacitatea unor asemenea medicamente de a determina reversibilitatea efectelor supradozarii nu a fost evaluata. Managementul unei supradozari poate necesita masuri de sustinere generale ca lavajul gastric, administrarea de fluide pe cale intravenoasa si monitorizare a electrocardiogramei.

Farmacodinamica
Pramipexol este un agonist non-ergotaminic al dopaminei cu activitate intrinseca totala, care se leaga foarte selectiv si extrem de specific de subfamilia de receptori 2, in cadrul careia are o afinitate preferentiala fata de receptorii 3. Pramipexol amelioreaza deficitele motorii parkinsoniene prin stimularea receptorilor dopaminergici din corpii striati. Studiile pe animale au aratat ca pramipexol inhiba sinteza, eliberarea si activitatea dopaminei. Studiile in vitro demonstreaza ca pramipexol protejeaza neuronii de neurotoxicitatea levodopei. Similar, pramipexol inhiba degenerarea neuronilor dopaminergici, aparuta ca reactie la ischemie sau neurotoxicitatea metamfetaminelor.

Farmacocinetica
Pramipexol este absorbit rapid dupa administrarea orala. Biodisponibilitatea sa absoluta este mai mare de 90%, iar concentratiile maxime plasmatice apar dupa 1 pana la 3 ore. Administrarea in timpul meselor nu reduce gradul de absorbtie al pramipexol, ci doar rata acesteia. Pramipexol are o cinetica liniara cu variatii plasmatice minime la diferiti pacienti. La om, legarea pramipexol de proteinele plasmatice este mai mica de 20%, iar volumul de distributie este de aproximativ 400 l. In studiile pe animale, pramipexol se distribuie in tot organismul, inclusiv in creier. Dupa administrarea unei doze unice, marcata 14C, intravenos sau oral, la voluntari sanatosi, mai mult de 88% din aceasta s-a regasit in urina, si mai putin de 2% in fecale. Aproximativ 90% din doza marcata 14C a fost reprezentata de medicament nealterat, iar in restul de 10% nu a putut fi evidentiat nici un metabolit specific, individual. Pramipexol se excreta in principal pe cale renala, fara modificari de structura. Clearance-ul oral total al pramipexol este de aproximativ 500 ml/min, iar cel renal de aproximativ 400 ml/min. Timpul mediu de eliminare este de 8 pana la 12 ore.

Citeste si despre:

Este daunatoare tableta pentru copii? Tableta sau telefonul pot crea dependenta la copii? Anticonceptionalele si efectele secundare asupra celorlalte viscere Suplimente pentru un sistem imunitar puternic Normele privind suplimentele alimentare - ordin 1069/2007 Ratele de succes FIV – Efectele varstei asupra fertilitatii Medicii sau nutritionistii pot acum sa castige un venit pasiv din recomandarile de suplimente Beneficiile oferite de ciocolata neagra 9 moduri prin care sa va protejati ochii in era digitala Poate influenta tehnologia perceptia si modul de gandire al copiilor? Cauzele si manifestarile sindromului de ochi uscat Cocoasa cauzata de telefonul mobil