MINIDIAB, comprimate

Prospect

Publicat: 07 Mai 2009 | Actualizat: 08 Aprilie 2024

Compozitie
Minidiab este un nou agent antidiabetic, care prezinta o buna actiune hipoglicemianta si o toxicitate extrem de redusa. Principiul activ, glipizida, este rezultatul mai multor studii efectuate la Institutul de Cercetare al Farmitalia si constituie un progres in tratamentul oral al diabetului zaharat.

Actiune terapeutica
Minidiab se absoarbe rapid si in totalitate la nivelul intestinului, asigurand o actiune rapida si constanta. In prima jumatate de ora dupa administrare se observa o scadere evidenta a glicemiei. Medicamentul se elimina prin urina sub forma de metaboliti inactivi. Atunci cand este administrat inaintea fiecarei mese, Minidiab controleaza hiperglicemia postprandiala fara riscul aparitiei episoadelor de hipoglicemie tardiva datorate acumularii. Uz clinic: numeroase studii efectuate in mai multe tari au aratat eficacitatea si siguranta Minidiab in controlul diabetului zaharat aparut la maturitate. Chiar si dupa multi ani de tratament, Minidiab isi pastreaza acelasi grad de eficacitate terapeutica si toleranta.

Indicatii
diabetul zaharat aparut la maturitate care nu poate fi controlat numai prin dieta.
Recomandari: administrarea de hipoglicemiante orale ce apartin grupei sulfonilureelor se va face numai la pacientii ce prezinta diabet zaharat simptomatic, aparut la maturitate, fara cetoacidoza, ce nu poate fi controlat numai prin dieta si care nu necesita insulina. In cazul aparitiei hipoglicemiei (vezi Efecte secundare) se vor administra carbohidrati (zahar); in cazuri mai grave (in care foarte rar se ajunge la pierderea cunostintei) se va administra i.v. o perfuzie lenta de solutie de glucoza. La pacientii cu traumatisme, interventii chirurgicale, boli infectioase sau febrile, ar putea fi necesara administrarea temporara de insulina pentru a mentine un control metabolic adecvat.

Doze si mod de administrare
Doza se va adapta pacientilor in mod individual, pe baza testelor periodice ale glicozuriei si ale glicemiei. In general, glicemia normala poate fi controlata cu doze variind intre 2,5 si 20 mg de Minidiab (1/2 comprimat-4 comprimate/zi). Pacienti tratati pentru prima data: se incepe cu 1/2 comprimat sau 1 comprimat/zi si se creste doza pana la normalizarea glicemiei. Pacientii tratati anterior cu hipoglicemiante orale: doza depinde de statusul clinico-metabolic al fiecarui pacient si de tipul de tratament hipoglicemiant administrat anterior. In orice caz se incepe cu doze mici ce se vor creste treptat pana la obtinerea unei valori satisfacatoare a glicemiei. Acesti pacienti necesita o supraveghere atenta si uneori se recomanda o scurta pauza intre sfarsitul tratamentului anterior si inceputul tratamentului cu Minidiab.
Pacientii tratati cu insulina: in anumite cazuri, Minidiab permite reducerea administrarii zilnice de insulina; totusi, in timpul primei perioade de tratament, este necesar controlul frecvent al glicemiei pacientului. Doza zilnica de Minidiab trebuie fractionata in doua sau mai multe prize, inainte de mesele principale.
Contraindicatii
Minidiab, ca si alte produse de tip sulfoniluree, este contraindicat in urmatoarele cazuri: diabetul insulino-dependent, diabetul cetoacidozic, coma si precoma diabetica, sarcina, alterari grave ale functiei renale sau hepatice, insuficienta adrenaliana, hipersensibilitate individuala confirmata la acest medicament. Utilizarea produselor de tip sulfoniluree nu se recomanda in diabetul latent sau in stadiile prediabetice.

Masuri de precautie
La pacientii sub tratament cu derivati de sulfoniluree va trebui luata in considerare intotdeauna posibilitatea aparitiei reactiilor de tip disulfiram dupa ingestia de bauturi alcoolice. Actiunea hipoglicemianta a sulfonilureelor poate fi crescuta de administrarea de dicumarol si derivatii sai, IMAO, sulfonamide, fenilbutazona si derivatii sai, cloramfenicol, ciclofosfamida, probenecid, fenilamidol si de catre salicilati. Efectul hipoglicemic poate fi redus prin administrarea concomitenta de adrenalina, corticosteroizi, contraceptive orale si diuretice tiazidice. De asemenea este necesara o atentie crescuta in administrarea concomitenta a beta-blocantilor.
Pacientii vor urma strict prescriptiile medicale privind regimul dietetic, doza si modul de administrare si vor fi instruiti sa recunoasca prompt primele simptome ale hipoglicemiei, care sunt cefalee, iritabilitate, tulburari ale somnului, tremor, transpiratii profuze pentru a putea contacta medicul in timp util. A nu se lasa la indemana copiilor.

Reactii adverse
Desi rare, episoadele de hipoglicemie pot aparea in cursul tratamentului cu sulfoniluree, in special la pacientii in varsta sau debilitati, dupa un efort fizic neobisnuit, in caz de alimentatie neregulata, ingestie de bauturi alcoolice sau in cazul alterarilor functiilor renale si/sau hepatice (vezi Recomandari). Foarte rara este aparitia tulburarilor gastrointestinale (greata, senzatie de plenitudine epigastrica) si a cefaleelor. Aceste tulburari sunt de obicei legate de dozare si dispar odata cu reducerea dozei, atat timp cat aceasta se poate face mentinand echilibrul metabolic. Pacientii tratati cu sulfoniluree au prezentat ocazional manifestari alergice tranzitorii de tip cutanat, care au disparut in cursul tratamentului. Alterarile sistemului hematopoietic sunt extrem de rare, si in general reversibile.

Citeste si despre:

Sindromul Piriformis Metronidazolul si sarcina Anticonceptionalele si efectele secundare asupra celorlalte viscere Stenoza spinala cervicala Vitamina C in viroza respiratorie Cei mai importanti medici din Romania in imagistica sanului prezenti la Bucuresti cu ultimele noutati in domeniu Colicile la sugari: sfaturi practice pentru parinti Galactoreea – secretia lactata patologica Sciatica Durerea in cancer Pulsul si bataile normale ale inimii Compresia nervoasa