Cetoacidoza diabetica

Actualizat: 09 Mai 2019
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Corello Mirela
Consultant medical:

Dr. Corello Mirela
Medic Specialist in nutritie si siguranta alimentatiei

Nutrisistem

Ce este cetoacidoza diabetica


Cetoacidoza diabetica este o urgenta medicala (afectiune care pune in pericol viata pacientului) si reprezenta acel complex de simptome care duce la diagnosticarea diabetului zaharat, dar cel mai frecvent, apare la pacientii cunoscuti diabetici.

Apare cel mai frecvent in randul persoanelor cu deficit mare de insulina (pacientii cu diabet zaharat de tip 1), care pot prezenta valori foarte mari ale glicemiei.

Cetoacidoza apare in momentul in care este perturbat metabolismul celulelor care folosesc ca substrat energetic glucoza (in special celulele nervoase, celulele musculare si cele hepatice).

Aceasta complicatie apare atunci cand pacientul este incorect sau insuficient tratat (nu isi administreaza suficienta insulina si are astfel, un nivel mare al glicemiei). In mod normal, organismul nu poate utiliza glucoza ca substrat energetic decat in prezenta unei cantitati suficiente de insulina. In cazul unui deficit de insulina, celula nu va primi glucoza, si va recurge la lipide (lipidele nu necesita pentru metabolizare insulina) pentru a-si obtine energia.

Catabolismul lipidelor mai produce in afara de energia necesara si anumiti metaboliti toxici pentru organism (corpi cetonici) care patrund in circuitul sangvin si declanseaza cetoacidoza (dezechilibru caracterizat prin acidoza metabolica).

Daca cetoacidoza nu este diagnosticata la timp si evolueaza, pot aparea anumite simptome grave, precum: confuzia mentala, letargia si chiar pierderea constientei cu coma si exitus (deces prin coma cetoacidozica).

Cetoacidoza diabetica este o urgenta medicala, care pune in pericol viata pacientului diabetic.

Cauze

- deficitul de insulina, in asociere cu un exces de glucagon, catecolamine, cortizol si hormon de crestere.

- administrarea incorecta sau insuficienta a insulinei la pacientii diabetici.

- infectiile intercurente (de exemplu virozele respiratorii), unele afectiuni asociate, stresul fizic si emotional, deshidratarea severa sau o combinatie a acestor factori.

Simptome

Hiperglicemia (nivelul ridicat al glucozei in sange), poate determina aparitia unor simptome precum:

- hiperemia tegumentara (piele rosie);
- tegumente calde si uscate;
- tulburari vizuale (vedere incetosata);
- fatigabilitate marcata (oboseala accentuata) sau dificultate in momentul trezirii. Copii cu diabet zaharat complicat cu cetoacidoza pot prezenta ca si simptome incipiente pierderea interesului pentru activitatile obisnuite, tulburari de atentie, apatie;
- dificultati de respiratie (dispnee), respiratii adanci, cu frecventa crescuta;
- halena cetoacidotica (miros specific al aerului expirat, asemanator acetonei sau lacului de unghii, uneori miros fructat, de mere crude);
- anorexie (pierderea apetitului alimentar), dureri abdominale, greata si varsaturi;
- confuzie.

In cazul in care cetoacidoza nu este diagnosticata si tratata corespunzator, simptomele se pot agrava, astfel ca dispneea se agraveaza si apare respiratia Kussmaul (respiratii sacadate, adanci, frecvente), apare edemul cerebral (acumularea in exces de lichid in tesutul cerebral), care duce la coma si in unele cazuri la deces.

Diagnostic

Diagnosticul cetoacidozei diabetice se poate formula pe baza unei anamneze corecte (informatii oferite de pacientul diabetic sau familia acestuia) si este confirmata prin efectuarea anumitor teste de laborator (de sange si urina).

Cetoacidoza diabetica se caracterizeaza prin hiperglicemie, cetoza si acidoza metabolica ( cresterea anionilor) impreuna cu un numar de tulburari metabolice secundare; cresteri moderate ale sodiului, clorului si bicarbonatului(HCO3), dar si ale creatininei.

Tratament

Cetoacidoza diabetica complicata este o urgenta medicala si trebuie tratata la spital, deseori intr-o unitate de terapie intensiva. Tratamentul cetoacidozei diabetice consta in restabilirea echilibrului metabolic prin administrarea de insulina si fluide parenteral (hidratare pe cale intravenoasa).

Este foarte importanta monitorizarea (controlul electrolitilor din sange) si restabilirea echilibrului acidobazic (corectarea acidozei metabolice). Deseori sunt necesare mai multe zile de tratament pana la normalizarea parametrilor biologici (glicemie normala si corectarea acidozei metabolice).

Factori de risc

Persoanele care au un risc crescut de a dezvolta cetoacidoza diabetica sunt diabeticii (in special persoanele cu diabet zaharat de tip 1), care nu isi administreaza o cantitate suficienta de insulina (fie ca uita sa-si administreze insulina, fie isi administreaza o cantitate insuficienta pentru mentinerea unei glicemii normale).

Cetoacidoza diabetica poate fi precipitata sau declansata si de alti factori, precum infectiile intercurente, bolile asociate, deshidratarea severa si stresul (emotional sau chirurgical).


Citeste si despre:

Diabetul zaharat insulino-dependent (DZ de tip I) la copii Diabetul zaharat non-insulino-dependent recent diagnosticat Complicatiile asociate diabetului zaharat de tip 2 Simptomele diabetului zaharat Diabetul zaharat, boala cu incidenta intr-o continua crestere Ratele de succes FIV – Efectele varstei asupra fertilitatii Primele semne ale diabetului la copii. Ce trebuie sa aiba parintii in vedere Interviu cu Dr. Cristina Blot: Hipoglicemia poate pune pacientul diabetic in real pericol? Protectia cardiovasculara a pacientului cu diabet zaharat de tip 2 10 semne ale diabetului la copii Acidoza tubulara renala