CILEST, comprimate

Prospect

Publicat: 07 Mai 2009 | Actualizat: 16 Aprilie 2021

Ce este Cilest si pentru ce se utilizeaza

Indicatii

Cilest este utilizat pentru a preveni aparitia sarcinii. El va poate fi recomandat, de asemenea, de catre medicul dumneavoastra pentru alte motive.

Cilest impiedica eliberarea ovulelor de la nivelul ovarelor, determina ingrosarea secretiilor vaginale astfel incat spermatozoizii sa nu poata ajunge in uter si modifica mucoasa uterina astfel incat ovulul sa nu se poata dezvolta acolo.

Medicamente precum Cilest va protejeaza impotriva sarcinii, deoarece ele contin doi hormoni sintetici similari celor produsi in organism.

Informatii pentru persoanele care utilizeaza Cilest

Cum devine corpul dumneavoastra pregatit pentru sarcina ?

Sunteti capabila sa ramaneti insarcinata pe parcursul perioadei fertile, cu alte cuvinte, din momentul aparitiei ciclului menstrual pana cand atingeti varsta la care acesta inceteaza (de regula intre 45 si 50 de ani).

Intervalul de timp intre inceputul unei menstre si urmatoarea se numeste ciclu menstrual. Acesta dureaza aproximativ 28 de zile. La mijlocul ciclului menstrual unul dintre ovare elibereaza un ovul in trompa uterina; aceasta se numeste ovulatie. Ovulul se deplaseaza de-a lungul trompei uterine catre uter.

Ovulul va fi apoi fie fertilizat de un spermatozoid (conceptie), fie eliminat impreuna cu mucoasa uterina in timpul menstruatiei.

Pentru ca ovulul sa poata fi fertilizat, trebuie sa existe un spermatozoid in interiorul trompei uterine. In timpul actului sexual partenerul dumneavoastra elibereaza milioane de spermatozoizi in interiorul vaginului; unii dintre acestia ascensioneaza prin uter in trompa uterina. Daca exista un ovul in trompa uterina, un spermatozoid il va fertiliza. Ovulul fertilizat se va deplasa catre uter, va fi implantat in mucoasa uterina si va incepe sa creasca, devenind un copil.

Daca nu exista spermatozoizi in trompa uterina si ovulul nu este fecundat, el va fi eliminat impreuna cu mucoasa uterina la finalul ciclului menstrual si dumneavoastra veti avea menstra. Este important de stiut ca:

- un ovul eliberat poate supravietui pana la 2 zile;
- spermatozoizii pot supravietui pana la 5 zile in interiorul corpului femeii; astfel incat daca aveti relatii sexuale neprotejate cu pana la 5 zile inainte de ovulatie sau cateva zile dupa aceasta, puteti ramane insarcinata.

Cum functioneaza hormonii dumneavoastra?

Ovarele dumneavoastra produc doi hormoni care controleaza ciclul menstrual; acestia se numesc: estrogen si progesteron.

In timpul primei parti a ciclului menstrual (inainte de ovulatie), corpul dumneavoastra se pregateste pentru sarcina; mai mult estrogen este produs pentru ca acesta face ca mucoasa uterina sa fie mai groasa astfel incat ovulul fertilizat sa poata creste in ea.

In a doua parte a ciclului (dupa ovulatie) este produs mai mult progesteron. Acesta stopeaza cresterea mucoasei uterine.

Daca ovulul nu este fertilizat, nivelurile celor doi hormoni descresc si aceasta duce la descuamarea mucoasei uterine. Mucoasa va fi eliminata impreuna cu ovulul nefecundat sub forma de sangerare menstruala.

Daca ovulul este fecundat, cei doi hormoni vor continua sa fie produsi de-a lungul sarcinii. Prezenta nivelurilor crescute ale acestor doi hormoni impiedica ovarele dumneavoastra sa elibereze alte ovule, pentru a preveni alta conceptie suplimentara in timpul sarcinii.

Cat de eficiente sunt comprimatele Cilest?

Comprimatele Cilest sunt o metoda contraceptiva extrem de eficienta daca este utilizata corespunzator. Astfel, trebuie sa utilizati comprimatele exact cum este descris in acest prospect.

Este important de retinut ca nici o forma de contraceptie, nici macar contraceptivele orale, nu poate oferi 100% protectie impotriva sarcinii.

Mod de administrare

Medicamentul este un contraceptiv foarte eficient daca este utilizat corespunzator.

Este important sa luati Cilest exact asa cum v-a sfatuit medicul si cum este prezentat mai jos.

Este bine sa incepeti tratamentul cu Cilest in prima zi a menstrei; daca procedati asa nu este nevoie de nici o masura contraceptiva suplimentara.

Daca menstra dumneavoastra deja a inceput, incepeti tratamentul cu Cilest in a 5-a zi (considerand prima zi a menstrei ca fiind ziua 1), indiferent daca sangerarea s-a oprit sau nu. in aceasta situatie, o masura contraceptiva suplimentara (prezervativ) trebuie utilizata in primele 7 zile.

Daca menstra dumneavoastra s-a instalat de mai mult de 5 zile, nu incepeti tratamentul cu Cilest inainte de prima zi a menstrei urmatoare. Utilizati o masura contraceptiva suplimentara pana atunci. Cilest se prezinta intr-un blister marcat cu zilele saptamanii. incepeti primul comprimat corespunzator zilei corecte.

In fiecare zi luati cate un comprimat, utilizand cele 21 de comprimate din blister. Este bine sa luati comprimatul de Cilest aproximativ la aceeasi ora in fiecare zi- multe persoane considera ca este mai usor de reamintit sa ia comprimatul inainte de culcare.

Cand ati luat toate cele 21 de comprimate si blisterul este gol, lasati o pauza de exact 7 zile dupa ultimul comprimat si apoi incepeti un nou blister.

In timpul acestei perioade "libere" ar trebui sa aveti cateva zile de sangerare similara cu o menstra. incepeti noul blister de Cilest dupa exact 7 zile "libere".

Fiecare blister de Cilest va fi inceput in aceeasi zi a saptamanii ca si precedentul; astfel incat este usor de reamintit cand sa incepeti din nou.

Continuati cu acest blister si cu urmatorul in acelasi mod, dupa cum este descris mai sus. Daca utilizati Cilest in acest fel, nu este necesara o metoda contraceptiva suplimentara.

In anumite situatii medicul va poate recomanda sa incepeti noua cutie fara sa respectati pauza de 7 zile.

Daca nu aveti nici o sangerare in timpul saptamanii "libere" a oricarei cutii si nu aveti nici un alt motiv pentru care Cilest sa nu fi actionat corespunzator (de exemplu nu a trebuit sa folositi o metoda contraceptiva suplimentara), atunci este foarte putin probabil sa fiti insarcinata. Incepeti noua cutie de Cilest chiar daca nu ati avut o sangerare.

Daca totusi nu aveti o sangerare in timpul saptamanii "libere" a acestei cutii, adresati-va medicului dumneavoastra. El va verifica daca nu sunteti insarcinata inainte de a continua sa luati Cilest. Daca nu aveti nici o sangerare in timpul saptamanii "libere" a oricarei cutii si aveti un motiv pentru care Cilest ar fi putut sa nu actioneze corespunzator, mergeti la medical dumneavoastra. El va verifica daca nu sunteti insarcinata inainte de a reincepe sa luati Cilest.

Dupa o nastere puteti incepe utilizarea Cilest dupa 21 de zile daca nu alaptati si ati avut o nastere pe cale vaginala fara complicatii si va puteti mobiliza pe deplin.

Daca ati avut contact sexual inainte de a incepe administarea de Cilest sau inainte de prima menstra, asteptati pana la urmatoarea menstra inainte de a lua Cilest si apoi incepeti administrarea in prima zi de sangerare. Aceasta pentru ca puteti ramane insarcinata foarte curand dupa o nastere si trebuie sa fiti sigura ca nu sunteti insarcinata inainte de a lua Cilest.

Daca incepeti tratamentul cu Cilest la mai mult de 21 de zile dupa nastere si nu ati avut contact sexual sau o menstra, trebuie sa folositi o metoda contraceptiva suplimentara pentru primele 7 zile.

Daca alaptati nu trebuie sa folositi Cilest sau oricare alt contraceptiv oral combinatie intrucat acesta va poate afecta secretia lactata. Puteti sa folositi doar un contraceptiv progesteronic-discutati aceasta cu medicul dumneavoastra.

Dupa avort sau chiuretaj puteti incepe administarea Cilest in prima zi. Nu aveti nevoie de o contraceptie suplimentara daca incepeti imediat. Intrebati medicul despre alte metode contraceptive daca nu incepeti Cilest imediat.

In cazul in care vi s-a recomandat schimbarea de pe un alt tip de contraceptiv

Daca foloseati alt contraceptiv oral de 21 de comprimate terminati cutia de contraceptiv pe care il utilizati si incepeti sa luati Cilest in ziua imediat urmatoare. Nu faceti o pauza intre cele doua contraceptive si nu asteptati sa inceapa menstra.

Puteti avea o sangerare usoara in timp ce luati comprimatele sau sa nu aveti menstra deloc pana la terminarea primului blister de Cilest.

Daca foloseati contraceptivul zilnic (blisterul ED") terminati primele 21 de comprimate din blisterul ED sau de 28 de zile. Luati primul comprimat de Cilest in ziua urmatoare. Nu lasati o pauza intre blistere si nu asteptati sa inceapa menstra. Puteti sa nu aveti menstra inainte de a termina primul blister de Cilest sau puteti avea o sangerare usoara in timp ce luati Cilest. indepartati in siguranta cele 7 comprimate ramase din vechea cutie de 28 de comprimate.

Daca foloseati mini pilula (cu progesteron) incepeti tratamentul cu Cilest in prima zi de menstra, chiar daca ati luat deja o mini pilula in acea zi. Indepartati in siguranta restul comprimatelor progesteronice. Nu este necesara o metoda contraceptiva suplimentara. Daca nu aveti menstra, incepeti sa luati Cilest in ziua imediat urmatoare dupa ultima mini pilula. Trebuie sa folositi o metoda contraceptiva suplimentara in primele 7 zile de tratament cu Cilest.

Pentru a evita o menstra

Incepeti un nou blister de Cilest in ziua imediat urmatoare dupa ce ati terminat blisterul curent, deci nu lasati o pauza de 7 zile intre blistere. Administrarea va continua conform indicatiilor descrise. Puteti avea o sangerare usoara in timp ce utilizati comprimatele din al doilea blister. Nu va ingrijorati - aceasta nu va afecta acoperirea dumneavoastra contraceptiva. Incepeti urmatorul blister dupa pauza obisnuita de 7 zile, chiar daca inca aveti sangerare.

Ce se intampla daca decideti sa aveti un copil?

Sangerarile pe care le aveti in decursul pauzelor de 7 zile nu sunt menstre reale.

Este important sa aveti o menstra adevarata inainte de ramane insarcinata, astfel incat medicul sa poata aprecia cand se va naste copilul dumneavoastra.

Deci, odata ce ati oprit administrarea de Cilest pentru ca doriti sa incercati sa ramaneti insarcinata, folositi alta metoda contraceptiva pana cand aveti o menstra adevarata.

Daca luati mai mult decat trebuie Cilest:

Daca luati un numar mare de comprimate Cilest, cereti sfatul medicului dumneavoastra. Nu au existat raportari de reactii adverse grave in caz de supradozaj cu Cilest.
Contraceptie suplimentara: regula celor 7 zile

Este important sa folositi o metoda contraceptiva suplimentara in urmatoarele situatii:

Daca un comprimat este omis pentru mai mult de 12 ore;
Daca greata sau diareea dureaza mai mult de 12 ore;

Daca simptomele dumneavoastra se opresc in decurs de 12 ore de la administrarea comprimatului, doar luati un comprimat suplimentar dintr-un blister de rezerva de Cilest si apoi luati comprimatele ca de obicei din ziua urmatoare. Daca problemele persista mai mult de 12 ore, utilizati o masura contraceptiva suplimentara pe perioada cat sunteti bolnava si inca 7 zile dupa aceasta. Continuati cu restul blisterului ca de obicei.

Daca aveti greata sau diaree in ultimele 7 zile ale blisterului, incepeti noul blister fara sa faceti pauza. Daca nu aveti menstra la sfarsitul acestui blister, discutati cu medicul dumneavoastra inainte de a incepe un alt blister.

Daca luati oricare dintre medicamentele: antibiotice si altele enumerate in capitolul Interactiuni medicamentoase" trebuie sa luati comprimatul de Cilest in fiecare zi, dar sa utilizati o metoda contraceptiva suplimentara timp de 7 zile dupa oricare din aceste evenimente.

Daca sunt mai putin de 7 comprimate ramase in blisterul de Cilest cand una dintre situatiile de mai sus intervine, trebuie sa incepeti urmatorul blister de indata ce l-ati terminat pe cel curent, fara sa lasati o pauza de 7 zile. Daca nu aveti o menstra dupa finalizarea noului blister, discutati cu medicul dumneavoastra inainte de a incepe un alt blister. Pentru contraceptia suplimentara puteti folosi:

- un prezervativ
- o diafragma cu spermicid
- un burete contraceptiv

Daca utilizati unele dintre acestea, urmati instructiunile cu atentie.

Atentionari si precautii

Contraindicatii

Nu folositi aceste comprimate daca:

Sunteti sau credeti ca sunteti insarcinata;
Aveti sau ati avut vreodata probleme cu:

-circulatia, de exemplu flebita sau trombi vasculari;

-afectiuni hepatice grave;

-hepatita sau icter;

-lupus sistemic eritematos.

Aveti in prezent sau ati avut dumneavoastra sau un membru al familiei afectiune tromboembolica venoasa (trombi vasculari care se pot deplasa prin interiorul vaselor de sange);
Aveti sau ati avut vreuna dintre urmatoarele probleme in timp ce erati insarcinata sau cand foloseati steroizi:

-icter;

-prurit tegumentar sever;

-herpes in timpul sarcinii;

-probleme cu auzul numite otoscleroza.

Aveti unele din urmatoarele afectiuni:

-sindrom Rotor;

-sindrom Dubbin-Johnson;

-porfirie;

-tumori hepatice;

-hipertensiune arteriala moderata sau severa;

-niveluri crescute ale colesterolului sau lipidelor (grasimi), afectiune numita hiperlipoproteinemie; -calculi biliari.

Aveti sau ati avut vreodata tumori de:

-san;

-uter;

-ovar.

Aveti alte probleme ginecologice ca:

-ingrosarea mucoasei uterine;

-sangerari vaginale neobisnuite sau neregulate despre care medicul dumneavoastra nu stie.

Daca nu sunteti sigura asupra vreuneia dintre aceste afectiuni, discutati cu medicul dumneavoastra care va analiza istoricul dumneavoastra medical si va decide daca Cilest este potrivit pentru dumneavoastra.

Exista anumite afectiuni pe care le puteti avea sau le-ati avut in trecut, situatie in care puteti utiliza Cilest, dar medicul dumneavoastra trebuie sa va monitorizeze mai frecvent.

Daca ati avut una dintre urmatoarele afectiuni sau ea apare in timpul utilizarii Cilest, va rugam sa-l informati pe medicul dumneavoastra, care va decide daca veti continua tratamentul sau nu:

- boala varicoasa severa;
- o perioada prelungita de imobilizare;
- probleme de coagulare sanguina;
- fumat;
- tensiune arteriala crescuta;
- niveluri sanguine crescute ale colesterolului sau lipidelor (grasimi);
- afectiuni cardiace sau ale rinichilor sau diabet;
- obezitate;
- epilepsie;
- migrena;
- litiaza biliara;
- fibroame, endometrioza;
- depresie severa;
- afectiuni hepatice;
- anemie cu hematii in forma de secera;
- daca trebuie sa efectuati o interventie chirurgicala majora.

Este important sa-i comunicati medicului dumneavoastra despre oricare dintre aceste situatii. Din nou, daca nu sunteti sigura despre oricare dintre afectiuni, trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra.

Medicul va va verifica tensiunea arteriala si va decide daca aveti nevoie de alte investigatii inainte de a incepe acest tratament. Tensiunea dumneavoastra arteriala trebuie verificata regulat dupa ce ati inceput administrarea contraceptivului.

Fumatul creste riscul aparitiei efectelor adverse la contraceptive orale, cum ar fi problemele cardiace sau vasculare (tromboza).

Se recomanda strict sa renuntati la fumat, mai ales daca aveti varsta peste 35 de ani.

Daca aveti menstre neregulate, inainte de a incepe tratamentul contraceptiv trebuie sa-l informati pe medic.

Cilest nu trebuie folosit cu 4-6 saptamani inainte de o interventie chirurgicala si 2 saptamani dupa ce v-ati mobilizat deplin; aceasta datorita unui risc temporar crescut de coagulare sanguina sau tromboza care apare in timpul operatiei. Aceste precautii se aplica in orice situatie in care este necesar sa stati la pat sau sa fiti imobilizata pentru o perioada.

La unele femei pot aparea pete sau inchiderea culorii pielii in timpul utilizarii Cilest. Acest lucru este mai probabil daca ati avut asemenea probleme in timpul unei sarcini anterioare. Daca apar asemenea pete, evitati expunerea la soare si la lampi ultraviolete (solar). Aceste pete inchise la culoare pot sa nu dispara chiar daca intrerupeti utilizarea contraceptivelor.

Cilest poate afecta rezultatul unor teste sanguine sau urinare - va rugam informati medicul sau asistenta ca luati Cilest cand faceti asemenea teste.

Folosirea Cilest cu alimente si bauturi:

Administrarea Cilest nu este influentata de consumul de alimente sau bauturi.

Interactiuni medicamentoase

Este important sa-l informati pe medicul dumneavoastra despre orice alte medicamente pe care le luati, inclusiv cele pe care le-ati cumparat singura.

Unele dintre ele pot impiedica Cilest sa actioneze corespunzator, astfel incat puteti avea o sarcina. Aceste medicamente includ:

- medicamente folosite pentru epilepsie;
- antibiotice sau anumite medicamente antifungice, de exemplu griseofulvina;
- laxativele si carbunele medicinal;
- barbituricele.

Cilest poate fi folosit daca luati antibiotice pentru tratamentul acneei, dar ar trebui sa discutati acest lucru cu medicul dumneavoastra.

Daca utilizati insulina sau alte medicamente pentru diabet s-ar putea sa fie nevoie sa schimbati dozele.

Sarcina si alaptarea

Sarcina

Adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua orice medicament.

Informati-l pe medicul dumneavoastra daca sunteti insarcinata sau doriti sa deveniti insarcinata.

Cilest nu se administreaza in timpul sarcinii. In cazul planificarii unei sarcini, consultati medicul in privinta tratamentului diabetului.

Alaptarea

Adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua orice medicament.

Substanta activa din Cilest trece in lapte si poate reduce nivelul secretiei lactate.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor

Cilest nu afecteaza capacitatea de a conduce sau de a manipula utilaje

Informatii importante privind unele componente ale Cilest

Cilest contine lactoza. Daca medicul dumneavoastra v-a atentionat ca aveti intoleranta la unele categorii de glucide, va rugam sa-l intrebati inainte de a lua acest medicament.

Reactii adverse posibile

Ca si in cazul altor contraceptive orale, Cilest poate determina anumite reactii adverse. Cele mai severe reactii adverse sunt:

Cheaguri sanguine si tromboza care pot aparea in diferite vase de sange cauzand probleme precum embolia pulmonara (cheag sanguin in plamani), accident cerebrovascular sau infarct miocardic. Extrem de rar cheagurile de sange pot cauza dizabilitate permanenta sau decesul. Oricum, cele mai multe cheaguri sanguine pot fi tratate cu usurinta si nu conduc la probleme permanente. Femeile care nu folosesc contraceptive orale pot de asemenea avea cheaguri sanguine si tromboza, dar statisticile arata ca femeile care le utilizeaza au un risc usor crescut la aceste afectiuni. Riscul dumneavoastra de a dezvolta tromboza este cel mai mare in primul an de administrare a contraceptivului. Oricum, riscul de trombo-embolism venos la femeile care utilizeaza contraceptive orale combinatii ramane foarte mic si mult sub riscul asociat sarcinii (a se vedea mai jos). Riscul dumneavoastra de a dezvolta tromboza la utilizarea Cilest, comparativ cu alte contraceptive orale combinatii nu este inca cunoscut.

Anumite conditii prin ele insele cresc riscul trombozei venoase (cheaguri sanguine la nivelul picioarelor):

-varsta ridicata;

-istoricul personal sau familial de tromboza venoasa;

-lupus eritematos sistemic;

-interventie chirurgicala planificata (in special la nivelul abdomenului sau picioarelor);

-perioade de imobilizare prelungita;

-obezitate severa;

Riscul de tromboza arteriala (infarct miocardic si accident cerebrovascular) asociat cu utilizarea de contraceptive orale creste in caz de:

-varsta ridicata;

-fumat;

-tensiune arteriala crescuta;

-diabet;

-obezitate severa;

-migrena.

Daca aveti oricare dintre aceste afectiuni, creste riscul de a dezvolta tromboza in cazul utilizarii Cilest sau a oricarui alt contraceptiv oral.

Cancer de ovar, uter, col uterin sau san: s-au efectuat multiple studii pe femei care luau contraceptive orale combinate, care au urmarit efectele acestor contraceptive asupra riscului de a dezvolta aceste tipuri de tumori. Acestea au aratat clar ca aceste contraceptive orale combinate ofera protectie impotriva aparitiei cancerului de ovar sau de uter.

Anumite studii au demonstrat un risc crescut al cancerului de col uterin la femeile care folosesc contraceptive orale combinate pe o perioada indelungata de timp, dar nu este clar daca acesta este datorita altor factori precum comportamentul sexual sau contraceptivului insusi.

Cancerul de san

Fiecare femeie are un risc de cancer de san fie ca utilizeaza sau nu contraceptive orale. Cancerul de san este rar sub 40 de ani, dar riscul creste la inaintarea in varsta.

Cancerul de san a fost depistat putin mai des la femeile care iau contraceptive decat la cele de aceeasi varsta care nu iau. Daca femeile stopeaza administrarea contraceptivelor, riscul scade, astfel incat la 10 ani dupa oprirea tratamentului, riscul aparitiei cancerului de san este acelasi ca la femeile care nu au utilizat niciodata contraceptive. Se pare ca probabilitatea diseminarii cancerului de san este mai mica la femeile care au luat contraceptive orale decat la cele care nu au luat. Nu este sigur daca contraceptivele determina cresterea riscului de cancer de san. Se poate datora faptului ca femeile care utilizeaza contraceptive orale sunt examinate mai des, astfel incat cancerul de san este diagnosticat mai devreme.

Riscul aparitiei cancerului de san nu este influentat de durata tratamentului cu contraceptive orale, dar este influentat de varsta la care ea opreste acest tratament. Aceasta deoarece riscul aparitiei cancerului de san creste mult pe masura inaintarii in varsta.

Un risc suplimentar mic de depistare a cancerului de san este observat la fiecare grupa de varsta. Posibilul risc aditional mic la femeile care iau contraceptivul este contrabalansat de faptul ca acesta este foarte eficient si ajuta in prevenirea cancerului de uter sau ovar.

Daca aveti neclaritati despre aceasta, cereti lamuriri medicului dumneavoastra la urmatoarea vizita.

Tumori benigne sau maligne hepatice;
Litiaza biliara;
Icter;
Lupus eritematos sistemic;
Miscari involuntare ale membrelor.

Daca una dintre reactiile adverse de mai sus intervine sau este suspectata, trebuie sa opriti tratamentul cu Cilest imediat si sa cereti sfatul medicului dumneavoastra.

Alte reactii adverse includ:

- tensiune arteriala crescuta;
- sangerare intermenstruala, modificari ale secretiilor vaginale, cresterea fibroamelor, dismenoree severa, afte, agravarea endometriozei; amenoree la oprirea contraceptivului;
- sanii pot deveni sensibili, durerosi sau usor tumefiati sau se poate scurge o mica cantitate de secretie lactata;
- senzatie de greata;
- eruptii cutanate trecatoare, pete inchise la culoare ale pielii, mici semne rosii pe piele, inflamatii neregulate si rosii la nivelul picioarelor;
- probleme cu lentilele de contact;
- dureri de cap, migrena, indispozitie sau depresie;
- retentie de lichide-puteti remarca umflarea gleznelor sau a abdomenului sau modificari ale greutatii corporale;
- cresterea nivelului de zahar in sange;
- modificarea libidoului (interesului pentru sex) ;

Daca remarcati oricare dintre aceste reactii adverse sau alte simptome anormale, contactati medicul sau farmacistul imediat.

Nu omiteti niciodata vizitele regulate la medic. El poate remarca reactii adverse pe care dumneavoastra nu le-ati observat.

Motive pentru oprirea imediata a tratamentului cu Cilest:

Trebuie sa opriti imediat administrarea Cilest si sa va adresati medicului dumneavoastra daca:

Prezentati oricare dintre semnele sau simptomele urmatoare de afectare a coagularii sanguine:

-durere severa sau sensibilitate sau umflarea uneia sau ambelor gambe;

-durere neasteptata in piept, respiratie superficiala, sau tuse cu sange;

-amorteala neasteptata, furnicaturi, durere de cap severa, ameteala, senzatie de lesin, convulsii, probleme cu vederea sau cu vorbirea;

-durere gastrica neasteptata.

Deveniti icterica (culoare galbena a pielii si a albului ochilor);
Trebuie sa fiti supusa unei interventii chirurgicale majore;
Sunteti imobilizata la pat o perioada mai lunga;
Prezentati tensiune arteriala crescuta, niveluri crescute ale colesterolului sau ale lipidelor;
Apar afectiuni cardiace sau ale rinichilor sau se agraveaza afectiunile preexistente;
Intervin crize convulsive epileptice sau se agraveaza o epilepsie preexistenta;
Apare sau se agraveaza o migrena;
Apare sau se agraveaza o depresie;
Se asociaza fibroame uterine sau endometrioza sau se agraveaza cele deja existente;
Se dezvolta litiaza biliara;
Aflati sau suspicionati ca ati fi insarcinata, deoarece contraceptivele ar putea afecta dezvoltarea normala a copilului in primele etape ale sarcinii si exista un risc minor de malformatie fetala.

Cum se pastreaza Cilest

A se pastra la temperaturi sub 25 grade Celsius. A nu se lasa la indemana si vederea copiilor.

Nu utilizati Cilest dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj (dupa EXP.). Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.

A nu se utiliza daca ambalajul este deteriorat sau comprimatele sunt decolorate. Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. intrebati farmacistul cum sa eliminati medicamentele care nu va mai sunt necesare. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informatii suplimentare

Compozitie

Substantele active sunt norgestimat si etinilestradiol

Celelalte componente sunt: lactoza anhidra, amidon pregelatinizat, stearat de magneziu, FD&C Blue No. 2 Lake 13% (E 132).

Detinatorul autorizatiei de punere pe piata

Janssen-Cilag AG,

Hochstrausse 201, CH-8205 Schaffhausen, Elvetia.

Fabricant

Janssen Pharmaceutica NV, Turnhoutseweg 30, B-2340 Beerse, Belgia.

Acest prospect a fost aprobat in - Noiembrie 2006

Citeste si despre:

Anticonceptionalele si efectele secundare asupra celorlalte viscere Stenoza spinala cervicala Vitamina C in viroza respiratorie Galactoreea – secretia lactata patologica Ce afectiuni poti detecta prin testarea genetica si cand este bine sa o faci Cosuri cadou elegante, cele mai inspirate alegeri din 2024, pentru medici de top Sciatica Durerea in cancer Pulsul si bataile normale ale inimii Compresia nervoasa