Totul despre ovulatie

Actualizat: 21 Decembrie 2012
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Pentru a intelege ovulatia este util sa cunoasteti cateva lucruri despre ciclul menstrual.

In primul rand, perioada cuprinsa intre prima zi a ciclului menstrual pana la debutul ovulatiei se numeste faza foliculara. Faza care debuteaza din momentul ovulatiei pana la prima zi a menstruatiei poarta denumirea de faza luteala si dureaza aproximativ 12-16 zile.

Ciclul menstrual

Ovarele sunt organe in forma de migdale, in cadrul carora se dezvolta foliculi. La fiecare ciclu menstrual, hormonul foliculostimulant (FSH) determina dezvoltarea a circa 5-12 foliculi, iar foliculul dominant va fi eliberat in perioada ovulatiei.

Ovulatia are loc la 12-24 de ore de cand foliculul matur este eliberat de ovar. Atunci cand o femeie se afla la ovulatie, aceasta este fertila, in mod special in cele doua-trei zile care preced ovulatia. In cazul in care o femeie are contact sexual neprotejat in aceasta perioada, ar putea sa ramana gravida.

La majoritatea femeilor, ciclul menstrual variaza intre 23-35 de zile, iar ovulatia are loc aproape de jumatatea acestuia. Totusi, exista o serie de factori care intarzie ovulatia. In plus, nu toate femeile ovuleaza in fiecare luna. Daca un ovar nu produce un folicul matur, ovulatia nu se produce - caracteristica a ciclurilor menstruale anovulatorii. Doar un procent destul de redus de femei elibereaza mai multe ovule in 24 de ore.

In timpul fiecarui ciclu menstrual, hormonii de reproducere conlucreaza pentru a stimula functia ovarelor. Cateva ovule, numite ovocite, incep sa creasca si raspund ca urmare a actiunii acestor hormoni. Ovocitele se dezvolta pe parcursul a mai multor luni sau se opresc din crestere si raman in stare latenta.

Dupa ce ovulul a fost eliberat, acesta se va deplasa de-a lungul trompei uterine spre uter. Durata sa de viata este de pana la 24 de ore. Sperma supravietuieste in vagin aproximativ 3-5 zile. Ca atare, daca o femeie are contact sexual neprotejat inainte de perioada ovulatiei, ar putea ramane gravida.

Dupa ce a avut loc ovulatia, foliculul va incepe sa produca progesteron. Progesteronul pregateste apoi mucoasa uterului pentru un eventual ovul fecundat. In aceasta perioada este posibil sa apara simptome premenstruale.

Foliculul gol se va micsora in cazul in care ovulul nu este fecundat, iar nivelurile de estrogen si progesteron vor scadea. Fara acesti hormoni in cantitati mai mari, mucoasa uterina va incepe sa se descompuna, iar apoi se va elimina in timpul menstruatiei.

Cand o femeie atinge varsta pubertatii, ovarele sale contin aproximativ 300.000 de foliculi. In ciuda acestui aparent depozit important de foliculi, o femeie ovuleaza doar aproximativ 300 de ovule de-a lungul vietii ei.

O femeie nu poate ovula de mai multe ori intr-o luna in timpul unui ciclu menstrual, ca atare nu poate ramane insarcinata decat o singura data. Ovulatia multipla apare atunci cand sunt eliberate mai multe ovule intr-un singur ciclu menstrual. Ambele ovule vor fi eliberate in decursul unei perioade de 24 de ore. Daca sunt fecundate amandoua ovulele, femeia insarcinata va naste gemeni.

Ovulatia nu are loc la fiecare ciclu menstrual. Unele femei pot avea cicluri anovulatorii caracterizate de lipsa ovulatiei.

Semnele si simptomele ovulatiei

Cele mai multe dintre femei experimenteaza diverse semne si simptome in timpul ovulatiei. Unele manifestari pot sa apara cu cateva zile inainte de ovulatie, in timp ce altele au loc inainte cu o zi sau chiar in timpul ovulatiei.

- Ovulatia dureroasa sau ovulalgia - este caracterizata de durere brusca si constanta localizata in abdomenul inferior.

- Temperatura bazala - pentru a observa acest simptom trebuie sa va notati in fiecare dimineata, la trezire, temperatura corpului (cat mai aproape de aceeasi ora, in fiecare zi). In timpul ovulatiei temperatura va scadea putin si apoi va creste si va ramane constanta pana la urmatorul ciclu menstrual. Daca femeia ramane insarcinata in perioada de ovulatie, temperatura corpului sau va fi si mai ridicata.

- Mucusul cervical - in perioada de ovulatie mucusul cervical va deveni mai lipicios si alunecos, intocmai ca albusul de ou crud. Cu ajutorul acestuia, sperma va ajunge mai usor la ovule si va fi protejata de mediul alcalin existent in vagin.

- Cervixul - atunci cand o femeie este fertila, colul sau uterin va fi mai moale, mai deschis si mai umed.

Alte posibile semne de ovulatie sunt:

Depistarea perioadei fertile

Detectarea intervalului de timp in care o femeie ovuleaza se poate face prin mai multe moduri. Alaturi de constatarea simptomelor specifice ovulatiei, puteti utiliza diverse alte metode.

Exista mai multe teste pentru depistarea momentului in care are loc ovulatia. Cele mai multe dintre acestea masoara nivelul hormonului luteinizant (LH) din urina femeii. Nivelurile de LH cresc cu aproximativ 24-36 de ore inainte sa aiba loc ovulatia. Toate kiturile pentru depistarea ovulatiei au instructiuni detaliate de utilizare.

Metoda calendarului ia in calcul durata ciclului menstrual. Se va face o medie a zilelor care compun ciclul menstrual, in ultimele sase luni. Se considera ca ovulatia are loc la jumatatea mediei obtinute. De exemplu, daca media duratei ciclurilor menstruale a unei femei este de 28 de zile, atunci ovulatia va avea loc in ziua 14. Desigur, metoda nu este exacta si trebuie sa ia in calcul cateva zile inainte si dupa aceasta perioada.

Perioada fertila a unei femei poate fi stabilita si cu ajutorul testelor de sange care vor verifica prezenta progesteronului. Un nivel mai mare de progesteron va indica faptul ca ovulatia a avut loc. Analiza se va face cu aproximativ 10 zile inainte de a avea loc menstruatia.

Ovulatia mai poate fi constatata si cu ajutorul ecografiei. Medicul va observa daca foliculii s-au maturizat si daca au fost sau nu eliberati.


Citeste si despre:

Tot ce trebuie stiut despre sangerarile din timpul ovulatiei Cum vorbim cu copilul despre pubertate 6 mituri despre contraceptie, demontate Metode contraceptive - tot ce trebuie sa stii pentru a face cea mai sanatoasa alegere Cele mai frecvente mituri despre sarcina Ciclul menstrual si sanatatea feminina: Informatii esentiale si sfaturi de la dm Metode de contraceptie moderne: inelul contraceptiv vaginal Anticonceptionalele – intrebari frecvente Chist ovarian functional Sindromul premenstrual Uterul didelf (uterul dublu)