Libidoul scazut la femei

Actualizat: 06 Noiembrie 2024
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Geneneralitati


Dorintele sexuale naturale ale unei femei sunt fluctuante de-a lungul anilor.

Intens sau scazut, libidoul unei femei coincide cu inceputul sau sfarsitul unei relatii, cu schimbarile majore din viata (sarcina, menopauza) sau cu starea generala de sanatate.

Unele medicamente anticonvulsive sau antidepresive pot declansa diminuarea libidoului la femei.

Daca dorinta sexuala diminuata persistenta sau recurenta provoaca suferita personala, cauza ar putea fi tulburarea hipoactiva a dorintei sexuale.

In cazul in care interesul pentru activitatea sexuala al unei persoane este minor, trebuie sa se stie ca exista rezolvare.

Modificarea stilului de viata si invatarea de tehnici sexuale vor schimba starea de spirit si vor creste libidoul.

De ajutor ar putea fi si unele medicamente, recomandate de medicul specialist.

Cand trebuie sa se consulte medicul?

Atunci cand o persoana de sex feminin este deranjata de libidoul scazut, trebuie sa discute cu medicul legat de acest lucru.

Solutia pentru rezolvarea acestei probleme ar putea fi destul de simpla.

Cauzele libidoului scazut la femei

Dorinta sexuala a unei femei se bazeaza pe interactiunea complexa a mai multor componente care includ intimitatea, bunastarea fizica si emotinala, experientele si stilul de viata, credintele si valorile sale si relatia din prezent.

Daca o persoana se confrunta cu o problema in oricare dintre aceste domenii, libidoul ar putea fi afectat.

- Cauze fizice - o varietate de boli, schimbari fizice si medicamente pot provoca scaderea apetitului sexual.

Printre acestea se pot numara:

- afectiuni medicale - artrita, cancerul, hipertensiunea, bolile coronariene, bolile neurologice.

- alcoolul si drogurile - un pahar de vin poate face minuni, dar prea mult alcool influenteaza in mod negativ libidoul.

- interventii chirurgicale - orice interventie chirurgicala care a fost realizata la nivelul sanilor sau tractului genital poate afecta imaginea corporala, functia sexuala si dorinta pentru sex.

- oboseala - epuizarea cauzata de ingrijirea parintilor in varsta sau a copiilor mici ar putea contribui la scaderea libidoului.


- Schimbari hormonale - Modificarile hormonale pot influenta libidoul in sens negativ.

Acestea pot sa apara:

- in timpul menopauzei - nivelul de estrogen scade in timpul tranzitiei catre menopauza.

Acest lucru poate determina un interes scazut pentru sex si uscaciunea tesuturilor vaginale, in urma carora actul sexual devine dureros sau inconfortabil.

Femeile pot experimenta si o scaderea a testosteronului, hormon care contribuie la cresterea apetitului sexual atat la barbati cat si la femei.

- in timpul sarcinii si pe perioada alaptarii - modificarile hormonale din timpul sarcinii, dupa nastere si in timpul alaptarii pot avea rol de amortizor pentru viata sexuala.

Schimbarea hormonala nu este singurul aspect care afecteaza intimitatea.

Oboseala, grija legata de modificarile corpului si stresul legat de cresterea si ingrijirea nou-nascutului pot contribui la modificarile dorintei sexuale.


- Cauze psihologice
- Problemele unei persoane nu trebuie sa fie palpabile, fizice sau biologice pentru a fi reale.

Exista mai multe cauze ale apetitului sexual scazut, inclusiv:

- probleme de sanatate mintala, cum ar fi anxietatea si depresia

- stresul

- autostima de sine scazuta

- istoric de abuz fizic sau sexual.

Ce este de facut atunci cand o femeie are libidoul scazut?

Primul pas ar fi discutia cu medicul.

Acest lucru este necesar pentru a se asigura ca printre cauzele interesului scazut pentru activitatea sexuala nu se afla o problema medicala.

Printre factorii declansatori s-ar putea afla un simplu deficit de vitamine sau un dezechilibru hormonal.

Daca nu este depistata nici o problema medicala, ar putea fi o decizie buna sa se solicite sfatul unui psiholog sau terapeut.

In cazul in care anumite aspecte ale relatiei de cuplu, inclusiv de natura intima, au un rol important in scaderea libidoului, atunci ar fi indicat sa se consulte un psihoterapeut specializat in probleme de sexologie.

Tratamente si medicamente

Cele mai multe dintre femei beneficiaza de abordari de tratament care vizeaza mai multe cauze ce stau la baza libidoului scazut.

Recomandarile pot include atat educatie sexuala, consiliere cat si medicatie.

- Medicamente - Medicul trebuie sa stie ce medicamente utilizeaza o persoana pentru a stii daca unul dintre acestea are efecte secundare ce includ scaderea libidoului.

- Consiliere - Discutia si comunicarea cu un psihoterapeut specializat in probleme de sexologie pot fi de ajutor pentru tratarea apetitului sexual scazut.

- Terapia hormonala - Administrarea sistemica de estrogen sub forma de pilule, plasturi sau gel, poate avea efect pozitiv asupra functiei creierului si asupra starii de spirit care influenteaza raspunsul sexual, dar acest tratament sistemic cu estrogen poate creste riscul de boli de inima si cancer de san.

Dozele mai mici de estrogeni (crema sau ovule vaginale cu eliberare lenta) ajuta la imbunatatirea dorintei sexuale fara a fi implicate riscurile asociate adminstrarii sistemice.

In unele cazuri medicul poate prescrie o combinatie dintre estrogen si progesteron.

Stil de viata si remedii la domiciliu

Modificarile stilului de viata pot influenta in mod pozitiv libidoul unei femei:

- exercitiile aerobice regulate si antrenamentele fizice cresc imbunatatesc starea de spirit, cresc autostima si stimuleaza libidoul.

- mai putin stres si depistarea unor metode de a ameliora stresul provocat de activitatea la locul de munca, stresul financiar sau determinat din alte cauze, poate creste interesul pentru viata sexuala.

- comunicarea sexuala deschisa cu partenerul si mentinerea unei legaturi emotionale puternice pot imbunatati relatia sexuala. Daca cei doi parteneri vor discuta legat de preferintele lor sexuale, acest lucru va spori intimitatea in cuplu.

- disponibilitatea pentru relatiile intime si spontaneitatea previn aparitia rutinei si plictiselii.

- condimentarea vietii sexuale prin incercarea de noi pozitii sexuale, alegerea a diferite momente din zi pentru desfasurarea actului sexual sau a altor locatii decat cele obisnuite, folosirea de jucarii sexuale si fantezia, ajuta la reaprinderea pasiunii sexuale.


Citeste si despre:

6 lucruri pe care orice femeie trebuie sa le stie despre libido Afectiuni care pot determina scaderea libidoului la barbati Vor putea medicamentele sa creasca dorinta sexuala a femeilor? 5 moduri prin care poate fi imbunatatit libidoul feminin Disfunctiile sexuale la femei (disfunctii ale libidoului, ale excitarii si orgasmului, dureri la contact sexual) Ce afectiuni pot fi detectate cu ajutorul unui RMN cerebral 6 reguli importante pentru igiena intima a femeilor 9 factori care scad libidoul Scaderea testosteronului la femei - cauze si efecte Disfunctiile sexuale si tratamentul lor prin acupunctura Mentine-ti o stare pozitiva pe timpul iernii