Primul ajutor in caz de atac de cord sau infarct miocardic

Actualizat: 29 Martie 2024
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Leipnik Adriana Maria
Consultant medical:

Dr. Leipnik Adriana Maria
Medic specialist cardiolog

Cabinet Cardiologie Rocordis

Generalitati


Un atac de cord este o urgenta medicala. Se va apela imediat serviciul de urgenta in cazul suspiciunii unui infarct miocardic.
In cazul majoritatii persoanelor, simptomele unui atac de cord apar abia dupa 3 ore de la declansarea acestuia. Multi pacienti isi pierd viata inainte de a ajunge la spital.

Cu cat se intervine mai repede, cu atat cresc sansele de supravietuire, iar gradul de afectare al inimii este redus.

Cauze si manifestari

Un atac de cord apare atunci cand fluxul de sange care transporta oxigenul catre inima este blocat partial sau total. Muschiul inimii va fi privat de oxigen si va muri, treptat.

Cand o persoana sufera un atac de cord poate experimenta oricare dintre urmatoarele manifestari:

- modificari ale tonusului mental - mai ales la varstnici;
- durerere in piept fie sub forma unei presiuni, apasari sau senzatie de plenitudine, localizata in centrul pieptului dar si in zona maxilarului, umar, brate, spate, stomac.

Durerile toracice se pot manifesta in crize de cateva minute care dispar si reapar.

- transpiratie rece;

- ameteli;

- greata (mai frecvent intalnita la femei);

- amorteala, dureri, furnicaturi in bratul stang;

- scurtarea respiratiei;

- slabiciune sau oboseala, intalnita mai ales la varstnici.

Scaderea sau lipsa fluxului de sange afecteza partial sau total muschiul inimii. Un infarct miocardic, in general, provoaca dureri in piept cu o durata mai mare de 20 minute, dar posibil sa nu aibe nici un simptom.

Multi dintre cei care au experimentat un atac de cord au manifestat semne de avertizare cu cateva ore, zile sau chiar saptamani in avans. Semnele de avertizare timpurie ale unui atac de cord s-ar putea desfasura sub forma unor episoade de durere toracica ce debuteza in timpul activitatii fizice si care se amelioreaza in repaus.

Masuri de prim ajutor

In cazul in care o persoana ar putea avea un atac de cord:

- se va suna serviciul medical de urgenta, cat mai repede de la declansarea simptomelor;

- cel in cauza  va sta asezat si va incerca sa-si pastreze calmul;

- se va administra nitroglicerina sublingual cat mai rapid daca apar deja simptomele infarctului miocardic si daca medicamentul a fost prescris de medic;

- se va mesteca si inghiti o aspirina (daca nu aveti alergii la acest medicament);

- celui aflat in pericol i se va face resuscitare cardiopulmonara daca situatia o impune: compresii toracice ( cu o frecventa de 100 compresii/minut) urmate de 2 respiratii gura la gura si reluarea compresiilor. Medicii de la serviciul de urgenta vor oferi indicatii pentru realizarea corecta a procedurilor de prim ajutor, pana la sosirea ambulantei.

Ce nu se va face cand o persoana sufera de atac de cord:

- nu va fi lasata singura persoana care sufera un infarct, decat daca este absolut necesar, pentru a se cere ajutor;

- nu se va permite bolnavului sa nege simptomele si chiar daca acesta protesteaza, se va solicita serviciul de urgenta;

- nu se va astepta pentru a vedea daca simptomele dispar;

- nu se va oferi nici un medicament pacientului cu exceptia celor prescrise de medic pentru afectiunile cardiovasculare.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Biomedica Servicii Medicale
Tel: 0233231513
Piatra-Neamt, Bulevardul Decebal 4, Piatra Neamț, 610012

Citeste si despre:

Factorii de risc si masurile de prim-ajutor in cazul atacului de cord Atacul de cord si bolile cardiace Infarctul miocardic si angina instabila Angioplastia in tratarea infarctului miocardic si a anginei pectorale instabile Simptome subtile ale infarctului miocardic Simptomele atacului de cord Durerea de inima – Cardiopatia ischemica: angina pectorala, infarctul miocardic Rolul OMEGA-3 in sanatatea inimii Uleiul de ficat de cod - un reper pentru sanatatea intregii familii, din 1854 Cardiopatia ischemica: angina pectorala si infarctul miocardic Angina pectorala – poate fi prevenita sau doar tratata? Programul de reabilitare cardiaca Insuficienta cardiaca si efectele asupra vietii 10 vitamine importante pentru sanatatea barbatilor Complicatiile cronice ale diabetului insulino-dependent Sfaturi pentru reducerea riscului de atac de cord si accident vascular cerebral