BUDESONID FORTE, aerosol

Prospect

Publicat: 07 Mai 2009 | Actualizat: 16 Aprilie 2021

Ce este Budensoid Forte si pentru ce se utilizeaza

Indicatii

Budesonidul este un glucocorticoid administrat pe cale inhalatorie, cu actiune antiinflamatorie puternica, neavand la doze terapeutice efecte secundare sistemice, caracteristice glucocorticoizilor.

Budesonid mite/forte este indicat in profilaxia crizelor de astm bronsic, in special la pacientii care sufera de crize de astm bronsic in ciuda utilizarii bronhodilatatorilor, care folosesc medicamente antiastmatice in tratament cronic, in special daca dozele de bronhodilatatoare trebuie crescute, care folosc glucocorticoizi sistemici si intentioneaza sa reduca doza sau sa intrerupa terapia cu glucocorticoizi orali.

Mod de administrare

Tratamentul cu Budesonid sub forma de aerosol trebuie strict monitorizat de catre medic. In cazul in care medicul nu recomanda altfel, Budesonid trebuie administrat prin inhalare de doua ori pe zi, dimineata, inainte de micul dejun si seara, inainte de culcare. Se recomanda utilizarea de spacere.
Adulti: Budesonid forte: 400-600 g/zi (doze initiale); 2-8 inhalatii/zi (doze divizate) Doze de intretinere Budesonid forte: 200-400 g/zi (doze initiale); 1-2 inhalatii/zi (doze divizate)
Budesonid forte: 200 g/zi (doze initiale); 4 inhalatii/zi (doze divizate)
Copii: Budesonid mite: 100-400 g/zi (doze initiale); 2-8 inhalatii/zi (doze divizate)
Budesonid mite: 50-200 g/zi (doze initiale) 1-4 inhalatii/zi (doze divizate)
Dupa fiecare inhalare spalati-va pe dinti (curatati si protezele dentare) si clatiti-va cu apa pentru a va proteja de candidoze. Daca Budesonid trebuie administrat pe termen lung, atunci se recomanda cea mai scazuta doza eficienta. Pentru a beneficia pe deplin de proprietatile preparatului si pentru siguranta tratamentului, pacientul trebuie safie instruit cum sa foloseasca corect inhalatorul. Pacientii care au dificultati in coordonarea inhalarii cu eliberarea aerosolului trebuie sfatuiti sa foloseasca spacerele Aeropoz. Toti pacientii trebuie sa fie informati ca numai administrarea regulata de Budesonid, chiar si in perioadele asimptomatice, poate garanta eficacitatea maxima a terapiei.Terapia eficienta necesita utilizarea adecvata a inhalatorului. Medicamentul poate fi administrat copiilor numai de catre adulti sau daca sunt supravegheati de adulti. Agitati bine flaconul inainte de administrarea medicamentului si apasati o data sau de doua ori valva dozatoare. Inhalarea trebuie efectuata dupa urmatoarele indicatii: indepartati capacul protector; agitati bine flaconul de fiecare data inainte de utilizare; expirati adanc; tineti flaconul in pozitie verticala si puneti buzele pe piesa bucala. Sageata de pe eticheta si baza flaconului trebuie sa fie indreptate in sus; cand inspirati adanc apasati baza flaconului si apoi tineti-va respiratia timp de cateva secunde, indepartati piesa bucala si expirati; puneti capacul protector peste piesa bucala a flaconului.

Atentionari si precautii

Contraindicatii

Reactii alergice la substanta activa sau la oricare din componentii preparatului. Afonie.

Precautii

Necesitatea de a mari doza de bronhodilatatoare (agonisti ai receptorilor beta 2) indica un regim farmacoterapeutic insuficient. Exacerbarea brusca a simptomelor la pacientii cu astm bronsic poate fi periculoasa pentru viata pacientului si necesita initierea terapiei cu glucocorticoizi sau marirea dozelor de glucocorticoizi deja administrati. Budesonid nu este recomandat in cazul crizelor terminale de astm. Administrarea de Budesonid are drept scop prevenirea crizelor la pacientii cu astm bronsic. intreruperea crizelor de astm bronsic necesita administrarea de bronhodilatatoare, de ex. salbutamol.
Administrarea prelungita a dozelor mari de Budesonid poate duce la inhibarea axului hipofizo-suprarenalian si la aparitia tulburarilor de crestere la copii. Tratamentul cu Budesonid nu trebuie intrerupt rapid. Precautii speciale trebuie avute in vedere la tratarea pacientilor cu tuberculoza pulmonara activa sau care au suferit de tuberculoza. Vocea guturala inainte de inceperea terapiei necesita consultarea unui medic specialist, deoarece simptomele se pot exacerba in timpul tratamentului. De asemenea, sunt necesare precautii speciale in cazul pacientilor cu infectii pulmonare micotice si infectii virale ale tractului respirator. Pacientii cu micoze pulmonare trebuie tratati cu medicamente antimicotice.
Pacientii care folosesc glucocorticoizi din cauza atrofiei renale si la care administrarea trebuie sa fie inhalatorie, necesita o monitorizare speciala de catre medic. Tratamentul cu Budesonid inhalator trebuie inceput in faza stabila a bolii. Initial, in prima saptamana, Budesonid este administrat concomitent cu doza de intretinere a glucocorticoidului administrat oral. Treptat doza de glucocorticoid administrat oral trebuie redusa, dar reducerea nu trebuie facuta mai des decat o data pe saptamana. Intreruperea administrarii orale de glucocorticoizi trebuie facuta pe o baza justificativa, cu exceptia cazurilor in care analiza obiectiva confirma existenta insuficientei suprarenaliene.
Majoritatea pacientilor pot incepe cu succes utilizarea de Budesonid inhalator in locul terapiei glucocorticoide sistemice, totusi, inainte ca suprarenalele sa fie complet functionale este necesara, in mod obisnuit, o terapie glucocorticoida sistemica (in special daca apar situatii stresante, de ex. traume, infectii severe, interventii chirurgicale etc.). Acesti pacienti trebuie sa aiba in permanenta la ei o nota speciala scrisa in care sa informeze despre necesitatea de administrare a glucocorticoizilor sistemici, de ex. in caz de accidente grave. Pentru o anumita perioada de timp acesti pacienti trebuie sa primeasca glucocorticoizi sistemici in cazuri de exacerbare a obturarii bronsice datorate, de ex., infectiilortractului respirator.
Trecerea de la tratamentul sistemic la cel glucocorticoid topic poate dezvalui simptome alergice care au fost mascate (datorita terapiei glucocorticoide), de ex. eczeme sau febra fanului. Daca aceste simptome apar, se recomanda administrarea de antihistaminice, sistemic sau topic.

Sarcina si alaptarea

Budesonid poate fi administrat femeilor insarcinate numai daca, in opinia medicului, beneficiile pentru mama sunt mai mari decat riscurile pentru fat. Pana acum nu exista date care sa confirme siguranta utilizarii Budesonid in timpul sarcinii. Testele efectuate pe animale au demonstrat ca administrarea de budesonide la animalele gestante poate duce la tulburari ale dezvoltarii intrauterine ale fatului, de ex. gura de lup sau dereglari de crestere intrauterina. Aceste patologii au fost datorate administrarii sistemice de doze mari de glucocorticoizi. Budesonid administrat topic in inhalatii, nu produce efecte secundare sistemice specifice tratamentului glucocorticoid deoarece medicamentul actioneaza numai topic la nivelul plamanilor. Nu sunt disponibile informatii cu privire la patrunderea budesonidului in lapte in timpul lactatiei. Este putin probabil ca budesonidul, dupa ce a fost inhalat, sa se regaseasca in concentratii semnificative in laptele lauzelor. Totusi, in ceea ce priveste administrarea budesonidului inhalator la femeile care alapteaza, riscurile potentiale si beneficiile trebuie intotdeauna cantarite si analizate cu grija.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor

Nu se cunosc interactiuni.

Reactii adverse posibile

Candidozele cavitatii bucale si faringelui au fost raportate la cativa pacienti, in special la cei care au suferit deja de infectii fungice. Daca apar astfel de cazuri, pacientilor trebuie sa li se administreze medicamente antimicotice, totusi tratamentul cu Budesonid nu trebuie intrerupt. Unii pacienti pot avea senzatia de arsura la nivelul gatului si voce ragusita. Pentru prevenirea acestor complicatii, dupa fiecare inhalatie cu Budesonid pacientii trebuie sa-si clateasca gura si sa faca gargara cu apa. In timpul tratamentului inhalator cu Budesonid poate aparea spasmul bronsic paradoxal. In aceste cazuri, inhalatiile trebuie intrerupte iar un alt mod de administrare a medicamentului trebuie luat in considerare.

Cum se pastreaza Budensoid Forte

Preparatul trebuie depozitat la temperatura camerei. Recipientul nu trebuie tinut langa o sursa de caldura. Atentie Preparatul trebuie depozitat in locuri inaccesibile copiilor.

Informatii suplimentare

Compozitie

Substanta activa

-Budesonid mite: budesonide 10 mg trioleat de sorbitan lecitina de soia purificata triclorofluorometan diclorodifluorometan.
-Budesonid forte: budesonide 40 mg.
Aditivi: trioleat de sorbitan, lecitina de soia purificata, triclorofluorometan, diclorodifluorometan.

Ambalaj

Un flacon de 22 ml contine 200 doze.

Citeste si despre:

Beneficiile tratamentelor cu aerosoli marini Terapia cu aerosoli marini Tratamentul infectiilor respiratorii acute si cronice prin terapia cu aerosoli Cosuri cadou elegante, cele mai inspirate alegeri din 2024, pentru medici de top Laserul CO2 – procedura de ultima generatie pentru reducerea ridurilor si a cicatricilor pielii Remedii la domiciliu pentru tratarea raguselii 9 alimente recomandate cand aveti gripa De ce malocluziile trebuie corectate? Beneficiile ultrasunetului in fracturi