Beneficiile tratamentelor cu aerosoli marini

Actualizat: 10 Iulie 2017
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Aerosolii sunt particule de dimensiuni microscopice, care se obtin prin combinarea unui mediu gazos fie cu o substanta solida, fie cu una lichida.

Aerosolii prezinta multe beneficii, printre care amintim: afectiuni pulmonare - traheite, bronsite, bronsiolite, afectiuni ORL - sinuzite, rinofaringite, laringite, amigdalite.

Tipuri de aerosoli

Exista aerosoli artificiali, realizati cu ajutorul unor dispozitive speciale, dar si aerosoli naturali, care se afla in natura.

Aerosolii naturali sunt aerosoli de padure si aerosoli marini. Cei marini contin clorura de sodiu, iod, brom, magneziu, calciu.

Efectul terapeutic al curelor cu aerosolilor artificiali

Utilizarea aerosolilor artificiali se face in combinatie cu diferite substante medicamentoase, care vor ajunge la nivelul cailor respiratorii.

Astfel, la recomandarea medicului specialist si in functie de substanta medicamentoasa indicata, beneficiul si efectul terapeutic al aerosolilor poate fi: antibacterian, bronhodilatator, antiinflamator, vasoconstrictor.

Efectul terapeutic al curelor cu aerosoli marini

• Aerosolii marini stimuleaza imunitatea si tonifica aparatul respirator atat la adulti, cat si la copii.

• Cura heliomarina stimuleaza raspunsul organismului in fata alergenilor, eliberand cortizol, un hormon care scade inflamatiile mucoasei nazale si bronsice.

Prin expunerea la aerosoli, mucoasele se regenereaza, iar organismul pastreaza un nivel crescut de cortizol pentru a lupta impotriva alergenilor din viata de zi cu zi.

• De asemenea, aerosolii ajuta la fluidificarea secretiilor bronsice si nazale.

• Acestia sunt de folos si in procesul de armonizare a proceselor cerebrale, mintea devenind limpede, clara, organizata si calma.

Aerosolii marini contribuie si la buna activitate a aparatului respirator, de aceea, plimbarile pe malul marii efectuate dimineata sunt un real beneficiu pentru persoanele care sufera de astm.

Cum se face o cura cu aerosoli marini

Terapia cu aerosoli marini se poate realiza in orice anotimp, indiferent de vremea de afara, dar de regula se face dimineata devreme sau seara, dupa asfintitul soarelui.

De regula, este indicat ca o cura sa dureze minumum 10 zile, ideal fiind 20 de zile si sa aiba loc o data pe an.

O cura consta in plimbari de 30 de minute aproape de apa marii, mai ales in zone unde exista diguri care permit spargerea valurilor, fiind repetata si seara, la asfintitul soarelui.

Este indicat sa urmeze apoi un mic concediu la munte, unde organismul se calmeaza si se fundamenteaza efectele favorabile obtinute la mare.

Cui ii este contraindicata

Aceste cure este bine sa fie evitate de pacientii care sufera de cardiopatie ischemica, cancer, tuberculoza sau cei care au suferit un accident vascular cerebral.

Totodata, si pacientilor cu afectiuni cardiovasculare le sunt contraindicate curele cu aerosoli, deoarece in cazul in care acestia au ca indicatie tratamentul cu anticoagulante si sunt la mare, sau altfel spus sunt expusi la soare, ei pot prezenta un risc mai crescut de accidente vasculare cerebrale.


Citeste si despre:

Marea, un remediu impotriva alergiilor Influenta marii asupra organismului Terapia cu aerosoli marini De ce e recomandat sa mergi la mare? Emfizemul 8 moduri simple si naturale de purificare a aerului din interior Inhalanti - generalitati Cei mai importanti medici din Romania in imagistica sanului prezenti la Bucuresti cu ultimele noutati in domeniu Colicile la sugari: sfaturi practice pentru parinti Boli ce pot fi ameliorate la salina naturala Astmul bronsic, boala inflamatorie cronica a cailor aeriene De ce este bine sa consumi seminte de dovleac. 8 beneficii miraculoase Sparanghelul - beneficii pentru sanatate Pestele ca aliment: beneficii si riscuri Curcan vs. pui: beneficii nutritionale Ciocolata neagra, mai benefica pentru vedere decat morcovul