Ce este terapia cu aerosoli

Actualizat: 05 Aprilie 2021
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Terapia cu aerosoli este o modalitate revolutionara de tratare a multor conditii, inclusiv boli obstructive ale cailor respiratorii.

Aceasta forma de tratament implica introducerea medicamentelor in caile respiratorii inferioare prin intermediul aerosolilor, pentru a se obtine un efect topic sau sistemic.

Cel mai mare avantaj al acestei terapii este ca utilizeaza doze mai mici de substante medicamentoase iar efectele adverse sistemice sunt reduse, in tip ce raspunsul la tratament este unul rapid.

Dimensiunea particulelor este foarte importanta intrucat admnistrarea medicamentelor depinde de aceasta intr-o mare masura.

Dispozitive pentru aerosoli

Exista mai multe tipuri de dispozitive care pot genera aeorsoli:

- nebulizatoare
- dispozitive de inhalare cu pudra uscata
- dispozitive de inhalare presurizate cu doze determinate.

Utilizarea fiecaruia dintre aceste dispozitive are avantaje si dezavantaje care trebuie intelese pentru a se optimiza beneficiile pentru sanatate.

Terapia cu aerosoli poate fi utilizata si in cazul ventilatiei mecanice ca parte a terapiei bronhodilatatoare, a medicatiei antiinflamatorii si uneori pentru instilarea antibioticelor sau mucoliticelor.

Cunoasterea principiilor si situatiilor in care poate fi aplicata terapia cu aerosoli sunt esentiale pentru utilizarea efectiva a acesteia in cazul diferitelor afectiuni.

Cum ajung aerosolii in plamani

In timp ce o persoana respira, aerosolii patrund prin gura, trahee, bronhii care se ramifica in pasaje respiratorii mai mici numite bronhiole ce contin la randul lor mici saculeti cu aer (alveole).

Cel mai des, in cadrul terapiei cu aerosoli sunt folosite bronhodilatatoarele care au rolul de a relaxa caile respiratorii, astfel incat acestea sa devina mai spatioase, iar respiratia sa fie mai usoara. Cele mai multe tratamente cu aerosoli dureaza aproximativ 10 minute si este indicat sa se repete de 3-4 ori pe zi.

Cum se desfasoara tratamentul cu aerosoli

Pentru ca terapia cu aerosoli sa fie eficienta se recomanda respectarea urmatoarelor etape:

- se alege o zona confortabila, bine iluminata si aproape de o sursa de curent

- se conecteaza aparatul de arosoli la sursa de curent

- se spala bine mainile inainte de a monta partile dispozitivului de aerosoli sau de a manipula medicatia.

- se toarna medicatia in recipientul special al aparatului de aerosoli

- daca medicatia nu este ambalata sub forma unei doze se va masura corect cantitatea acesteia si se va dilua cu solutie salina sau apa.

- medicul va oferi cantitatile exacte si instructiuni specifice privind amestecarea medicatiei.

- se ataseaza capacul la recipientul in care a fost pusa solutia medicamentoasa.

- se introduce unul dintre capetele tubului de alimentare la recipientul aparatului de aerosoli si celalalt la unitatea acestuia. Se baga in priza celalalt cablu al unitatii dispozitivului de aerosoli.

- persoana care va face aserosoli se va aseza in pozitie sezanda si va porni aparatul de aerosoli. Ar trebui sa se poata observa cum sunt eliberate pulberi fine din piesa bucala a nebulizatorului. Daca nu se intampla acest lucru trebuie verificate din nou conexiunile si cantitatea de medicament.

- piesa bucala a aparatului se va tine intre dinti, cu buzele de jur imprejurul ei si se va respira normal pe gura, nu pe nas.

- ritmul respiratiei va fi normal nu accelerat pentru ca medicamentul sa fie distribuit uniform in plamani.

- tratamentul se va face complet, iar apoi se va opri compresorul nebulizatorului.


Citeste si despre:

Terapia cu aerosoli marini Tratamentul infectiilor respiratorii acute si cronice prin terapia cu aerosoli Beneficiile tratamentelor cu aerosoli marini Astmul sever acut sau status asthmaticus poate fi letal! Care este tratamentul de urgenta Bronsiectazia - afectiunea cronica a sistemului respirator Emfizemul Tratamentul fumatului Recuperarea unghiei: abordari moderne in gestionarea onicomicozei Cum poti restabili aspectul sanatos al unghiilor Inhalanti - generalitati Bolile sistemice determinate de infectiile orale Sindromul pulmonar cu hantavirus Investigatii ale functiei pulmonare Boli ce pot fi ameliorate la salina naturala Ingrediente toxice din trusa de machiaj Remedii naturiste pentru tratarea congestiei mucoasei bronsice