AZOPT, picaturi oftalmice

Prospect

Publicat: 29 Octombrie 2009 | Actualizat: 16 Aprilie 2021

Ce este Azopt si pentru ce se utilizeaza

Indicatii

Azopt se utilizeaza pentru scaderea presiunii intraoculare (presiunea din interiorul ochiului) la pacientii cu hipertensiune oculara (la care presiunea intraoculara depaseste pragul normal) sau la pacientii cu glaucom cu unghi deschis (o boala care se manifesta prin cresterea presiunii intraoculare datorata imposibilitatii drenarii lichidului din ochi). Medicamentul este utilizat fie ca adjuvant al tratamentului cu betablocanti sau analogi de prostaglandine (alte medicamente utilizate pentru aceste afectiuni), fie ca monoterapie la pacientii la care betablocantii nu se pot administra sau care nu raspund la acestia. Medicamentul se poate obtine numai pe baza de reteta.
Cresterea presiunii intraoculare provoaca leziuni la nivelul retinei (suprafata sensibila la lumina situata la polul posterior al ochiului) si la nivelul nervului optic care transmite semnale de la ochi catre creier. Acest fenomen poate avea drept rezultat pierderea grava a capacitatii vizuale si chiar orbirea. Prin reducerea presiunii, Azopt reduce riscul aparitiei leziunilor. Substanta activa din Azopt, brinzolamida, este un inhibitor al anhidrazei carbonice. Actioneaza prin blocarea unei enzime numite anhidraza carbonica care este raspunzatoare de producerea ionilor de bicarbonat din organism. Bicarbonatul este necesar pentru producerea umorii apoase (substanta apoasa din interiorul ochiului). Prin blocarea producerii de bicarbonat din interiorul ochiului, Azopt scade producerea umorii apoase, reducand presiunea intraoculara.

Mod de administrare

Doza de Azopt este de o picatura in ochiul (ochii) afectat (afectati) de doua ori pe zi. Unii pacientii raspund mai bine la tratament in cazul administrarii unei picaturi de trei ori pe zi. Inainte de utilizare, suspensia trebuie agitata.

Atentionari si precautii

Contraindicatii

Nu se recomanda utilizarea Azopt la pacientii cu afectiuni hepatice, deoarece nu exista informatii referitoare la siguranta si eficacitatea medicamentului la acest grup. Azopt nu trebuie folosit la pacientii cu afectare renala severa. Exista informatii limitate cu privire la utilizarea medicamentului Azopt la copii. Azopt nu trebuie utilizat la pacientii care pot fi hipersensibili (alergici) la brinzolamida sau la oricare alt ingredient al acestui medicament, sau la sulfonamide (de exemplu unele antibiotice). De asemenea, nu trebuie utilizat la pacientii cu afectare renala severa sau cu acidoza hipercloremica (exces de acid in organism datorat excesului de clorura). Azopt contine clorura de benzalconiu, care este utilizata pentru decolorarea lentilelor de contact moi. Prin urmare, persoanele care poarta lentile de contact moi trebuie sa acorde o atentie sporita in acest sens.

Interactiuni medicamentoase

Daca sunteti sub tratament cu alti inhibitori de anhidraza carbonica (acetazolamida sau dorzolamida, vezi sectiunea, cereti sfatul medicului dumneavoasrtra.
Va rugam spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati (sau ati luat recent) alte medicamente.
Nu uitati sa mentionati alte medicamente pe care le-ati cumparat fara prescriptie medicala.

Sarcina si alaptarea

Daca sunteti insarcinata sau puteti ramane insarcinata, discutati cu medicul dvs. inainte de a utiliza Azopt. Daca alaptati, nu utilizati Azopt; acesta poate trece in lapte.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor

Vederea se poate incetosa pentru o perioada dupa administrarea de AZOPT. Unele persoane pot avea somnolenta sau ameteli in timpul tratamentului cu AZOPT.
Nu conduceti vehicule si nu folositi utilaje pana la disparitia acestor simptome.

Reactii adverse posibile

Cele mai frecvente efecte secundare asociate cu Azopt (intalnite de la 1 pana la 10 pacienti din 100) sunt disgeuzie (gust amar sau neobisnuit in gura), dureri de cap, blefarita (inflamatia pleoapelor), vedere incetosata, iritatii oculare, durere oculara, ochi uscat, secretie oculara, prurit ocular (mancarime), senzatie de corp strain in ochi, hiperemie oculara (ochi rosu) si gura uscata.

Cum se pastreaza Azopt

Acest medicament nu necesita conditii speciale pentru pastrare.

Trebuie sa aruncati flaconul la patru saptamani de la prima deschidere, pentru a evita infectiile. Scrieti data la care ati deschis fiecare flacon prima oara in spatiul de mai jos, precum si in spatiul de pe cutie si eticheta. Daca ambalajul contine un singur flacon, numai o singura data trebuie inscrisa mai jos.

Pastrati picaturile la loc sigur, unde copiii nu le pot vedea si nu pot avea acces la ele.
Nu utilizati picaturile dupa data expirarii (marcata cuEXP) de pe flacon si cutie.

Daca aveti alte intrebari despre medicamentele dumneavoastra, cereti sfatul medicului sau farmacistului.

Informatii suplimentare

Compozitie

Azopt este o suspensie de picaturi oftalmice de culoare alba .Contine substanta activa brinzolamida (10 mg/ml).

Ambalaj

AZOPT este un lichid laptos (o suspensie) disponibil intr-o cutie continand fie un flacon din plastic a 5 ml sau 10 ml, fie trei flacoane din plastic a 5 ml, cu capac cu filet. Este posibil ca nu toate marimile de ambalaj sa fie comercializate.

Citeste si despre:

Infectiile herpetice oculare Cum sa ne protejam de alergiile toamnei? Cum sa facem fata alergiilor verii Orjeletul si Salazionul Artrita reumatoida - complicatii oftalmologice De ce merg romanii la stomatolog? Pentru un zambet ca la Hollywood Probiotice, prebiotice si enzime digestive: de ce sunt atat de importante pentru sanatatea organismului? Sindromul de ochi uscat Obiceiuri care iti pot distruge vederea Boala muscaturii de pisica: simptome si tratament Ce declanseaza alergiile? Importanta spalatului pe maini pentru sanatate