Indicatii
Angina vasospastica (angina Prinzmetal, angina varianta) - in monoterapie; angina pectorala cronica stabila (angina de efort); hipertensiune arteriala esentiala.
Tratamentul trebuie inceput cu doze mici. angina pectorala vasospastica si angina cronica stabila: 20 mg de 2 ori/zi, posibil si 40 mg de 2 ori/zi. Doza zilnica maxima 80 mg. hipertensiune arteriala esentiala: 20 mg de 2 ori/zi, cu crestere treptata la 40 mg de 2 ori/zi. Doza zilnica 80 mg. Comprimatele retard se administreaza dupa mese. Intervalul intre 2 adm. este de 12 ore (dimineata si seara). Daca sunt necesare administrari mai frecvente, intervalul intre doua administrari nu va fi mai scurt de 4 ore.
Contraindicatii
Socul cardiovascular; stenoza aortica severa; angina pectorala instabila; IMA (in primele 4 sapt.); hipersensibilitate cunoscuta la nifedipina. Sarcina. Alaptare.
Precautii
Hipertensiune arteriala (valori sistolice sub 90 mmHg); IC decompensata. Risc de hipertensiune arteriala la pacientii dializati, cu hipertensiune maligna, IR ireversibila si hipovolemie. Se reduce doza la cei cu functie hepatica alterata si care prezinta concomitent afectiuni severe cerebro-vasculare. Soferi si activitati de precizie.
Interactiuni medicamentoase
Va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati sau ati luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fara prescriptie medicala. in special informai medicul daca luati:
- alte medicamente antihipertensive;
- cimetidina, pentru tratamentul ulcerului gastric;
- medicamentele digoxina, diltiazem, chinidina sau beta-blocante, utilizate pentru tratamentul afectiunilor cardiace;
- antibioticul rifampicina si tratamentul combinat quinupristina/dalfopristina;
- medicamentul antiepileptic fenitoina;
- cisaprid, un medicament utilizat in tratamentul bolii de reflux gastroesofagian.
Efectul urmatoarelor medicamente asupra Adalat comprimate cu eliberare modificata nu se cunoaste cu siguranta. De aceea, ca precautie suplimentara, informati medicul daca luati:
- antibioticul eritromicina sau ketoconazol, itraconazol sau fluconazol care sunt indicate in tratamentul fungilor (ciupercilor);
- inhibitorii de proteaza pentru HIV indinavir, nelfinavir, ritonavir, saquinavir sau amprenavir;
- medicamentele antidepresive fluoxetina si nefazodona;
- tacrolimus, un imunosupresor utilizat in prevenirea respingerii organelor de transplant;
- carbamazepina si acidul valproic, utilizate in tratamentul epilepsiei;
- fenobarbitona, un barbituric utilizat in principal pentru tratamentul insomniei si anxietatii.
Adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua orice medicament.
Nu conduceti vehicule si nu folositi utilaje daca simii ameteala, stare de lesin, oboseala extrema, tulburari de vedere sau orice stare care va afecteaza atentia. Aceasta se aplica in special la inceputul tratamentului, la schimbarea medicatiei si in combinasie cu alcoolul.
In primele saptamani de tratament poate sa apara poliurie. In caz de insuficienta renala se poate produce o inrautatire temporara a functiei renale. La pacientii cu hipertensiune arteriala sau afectiuni coronariene, intreruperea brusca a trat. poate declanoa criza hipertensiva sau ischemie miocardica (fenomenul de rebound). Mai ales la inceputul trat. pot sa apara cefalee, flush (congestia fetei sau a pielii) si senzatie de caldura, crize de angina pectorala. S-au semnalat: obnubilare, palpitatii, tahicardie, scaderea TA, edeme ale membrelor inferioare, ameteala, fatigabilitate si parestezii. Rareori apar tulburari gastrointestinale: greturi, flatulenta si diaree; reactii cutanate ca prurit, urticarie, exantem, dermatita exfoliativa. In cazul unui tratament de lunga durata la pacientii varstnici s-a semnalat ginecomastie reversibila. Foarte rar modificari ale tabloului sanguin ca: anemie, leucopenie, trombocitopenie, purpura trombocitopenica si hiperglicemie tranzitorie. Cazuri izolate de IMA. La doze mari pot sa apara mialgii, tremor si o modificare minora, tranzitorie a perceptiei vizuale. in tratamentul de lunga durata pot sa apara modificari gingivale reversibile (hiperplazia gingivala). tulburari ale functiei hepatice: colestaza intrahepatica, cresterea transaminazelor si o hepatita alergica.
A nu se lasa la indemana si vederea copiilor.
A nu se utiliza dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj (dupa EXP.). Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.
Nu necesita conditii speciale de pastrare, in ambalajul original. Comprimatele trebuie protejate de lumina puternica, nu trebuie sa scoateti comprimatul din blister decat inainte de administrare. Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. intrebati farmacistul cum sa eliminati medicamentele care nu va mai sunt necesare. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.
Compozitie
Substanta activa este nifedipina.
Fiecare comprimat cu eliberare prelungita contine 33 mg nifedipina in care este inclus un surplus de 10% nifedipina pentru a asigura cantitatea declarata pe eticheta.
Celelalte componente sunt: hipromeloza (5 cP), stearat de magneziu, polietilen oxid, oxid de fer rou (E172), clorura de sodiu, acetat de celuloza, macrogol (3350), hidroxipropilceluloza, hipromeloza (3 cP), dioxid de titan (E 171), propilenglicol, cerneala neagra de inscriptionare - Shellac, oxid de fer negru (E 172), propilenglicol, hidroxid de amoniu 28%.
Ambalaj
Comprimate sunt rotunde, convexe, de culoare roz, cu diametrul de 9,1 mm.
Comprimatele sunt disponibile in cutii cu blistere a cate 14 comprimate cu eliberare modificata.
Fabricantul
BAYER PHARMA AG, D-51368 Leverkusen, Germania
Detinatorul autorizatiei de punere pe piata
BAYER PHARMA AG
Mullerstrasse 178, 13353 Berlin, Germania
Acest prospect a fost revizuit in Septembrie 2013