Tot mai multe afectiuni sunt provocate sau agravate de alimentatia haotica, de stres, lipsa de somn si de abuzul de medicamente, tutun sau alcool.
Printre ele se numara ulcerul gastric si ulcerul duodenal, doua boli cronice caracterizate prin aparitia unor eroziuni sau ulceratii la nivelul mucoasei stomacului, respectiv duodenului - primul segment al intestinului subtire.
Specialistii atrag atentia ca alimentele "imbogatite" cu E-uri provoaca tot mai multe gastrite, a caror evolutie se poate indrepta spre ulcer, daca pacientii nu iau nicio masura de corectare a stilului de viata.
Indiferent de tipul de ulcer, boala debuteaza prin inflamarea mucoasei gastrice sau duodenale, sub actiunea acidului gastric si enzimelor gastrice secretate in exces.
Hiperaciditatea care duce in final la declansarea ulcerului poate fi cauzata de mai multi factori:
- Infectia cu Helicobater pylori, responsabila pentru aproximativ 50% din cazuri;
- abuzul de medicamente de tipul aspirinei, ketoprofenului sau ibuprofenului;
- fumatul;
- stresul psihologic constant;
- prezenta unei tumori canceroase la nivelul stomacului sau intestinului subtire;
- ereditatea;
- afectiuni precum ciroza, bolile pulmonare cronice, insuficienta renala cronica sau pancreatita cronica. Acestea duc la cresterea aciditatii gastrice;
In functie de localizare si varsta, boala poate avea urmatoarele manifestari:
- dureri sub forma de arsuri;
- crampe abdominale;
- senzatia de torsiune sau eroziune in capul pieptului;
- lipsa poftei de mancare;
- scaderea in greutate;
- balonari;
- senzatie de greata sau voma dupa masa;
- scaun inchis la culoare, cu urme de sange (in cazul ulcerului hemoragic).
Cand durerea apare la scurt timp dupa servirea mesei, se poate vorbi de ulcer gastric. In cazul ulcerului duodenal, durerea apare la cateva ore dupa masa, cand mancarea din stomac s-a digerat deja. Acesta este si motivul pentru care cei care sufera de ulcer duodenal pot acuza dureri si pe timpul noptii.
Exista si forme de ulcer asimptomatic. Ulcerul silentios, care nu cauzeaza dureri, este frecvent in randul persoanelor in varsta sau care sufera de diabet. Din pacate, lipsa simptomelor face ca boala sa fie identificata abia atunci cand a generat complicatii, precum hemoragia sau perforatia.
Ulcerul poate fi tratat daca urmezi cu strictete recomandarile medicului si tii o dieta adecvata. Atentie la alcool, tutun si cafea: desi nu s-a demonstrat ca ele declanseaza ulcerul, este foarte clar ca pot amplifica crizele si pot intarzia vindecarea.
Ulcerul cauzat de infectia cu Helicobacter pylori se trateaza cu antibiotice. Antiacidele sau medicamentele care reduc secretia sucului gastric si a enzimelor din stomac se prescriu in cazul tuturor tipurilor de ulcer. Complicatiile de tipul ulcerului perforat pot necesita interventie chirugicala.
Daca suferi de aceasta boala, este foarte important sa adopti un regim alimentar strict, fara alcool, tutun, cafea, bauturi acidulate, alimente prajite sau foarte grase, produse de patiserie sau pe baza de ciocolata.
Mesele trebuie sa fie compuse in principal din alimente fierte sau preparate la aburi. Sunt contraindicate alimentele crude, deoarece acestea maresc aciditatea stomacului.
Painea proaspata este si ea contraindicata. Se recomanda in schimb consumul de paine prajita, care reprezinta un pansament gastric extrem de eficient.
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.