NIFEDIPIN RETARD, comprimate filmate

Prospect

Publicat: 07 Mai 2009 | Actualizat: 16 Aprilie 2021

Indicatii
Cardiopatie ischemica cronica, profilaxia si tratamentul anginei pectorale, migrena, tratamentul sindromului Raynauld si a hipertensiunii arteriale de orice grad.
Doze si mod de administrare
Tratamentul va fi individualizat, functie de reactivitatea bolnavului, pe durata nelimitata. Administrarea se va face oral, cu putin lichid, in timpul sau dupa mesele principale, astfel: drajeuri, capsule, comprimate filmate a cate 10 mg: doza va fi stabilita in intervalul 5-20 mg x 3-4 ori/zi, functie de raspuns; intervalul de timp dintre doua prize succesive va fi de minimum 2 ore. Comprimate retard a cate 20 mg: doza recomandata este de 1 cpr. x 2 ori/zi.

Luati comprimatele conform indicatiilor medicului dumneavoastra. - pentru tratamentul tensiunii arteriale mari veti lua un singur comprimat pe zi, la aceeasi ora in fiecare zi. - pentru angina pectorala: doza depinde de cerintele dumneavoastra individuale. Medicul dumneavoastra va va prescrie cate comprimate trebuie sa luati. Doza uzuala de intretinere este de 1 comprimat (20 mg) Nifedipin Retard Terapia, la fiecare 12 ore (adica de doua ori pe zi), dar medicul dumneavoastra poate creste sau scadea doza, in functie de cat de bine este controlata tensiunea arteriala sau angina pectorala. Doza maxima este de 80 mg pe zi.

Utilizarea la copii
Acest medicament nu este recomandat pentru utilizare la copii si adolescenti cu varsta sub 18 ani pentru ca exista doar date limitate privind siguranta si eficacitatea la acest grup de populatie.

Daca luati o doza mai mare decat cea prescrisa sau o supradoza, solicitati imediat ajutor medical si, daca este posibil, luati cu dumneavoastra comprimatele sau ambalajul pentru a le arata medicului. Daca luati o doza mai mare decat cea corecta sau o supradoza, tensiunea arteriala va scadea drastic si veti simti ca inima bate neregulat. De asemenea, este posibil sa aveti nivel crescut de zahar in sange sau crestere a aciditatii sangelui, acumulare de apa in plamani, niveluri scazute de oxigen in sange si este chiar posibil sa intrati in stare de inconstienta.

Daca uitati sa luati Nifedipin Retard trebuie sa luati imediat doza obisnuita si apoi sa luati in continuare comprimatele la ora obisnuita, lasand sa treaca cel putin 12 ore pana la doza urmatoare. Nu luati o doza dubla pentru a compensa dozele uitate. Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest medicament, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Compozitie
Un comprimat filmat contine 10 mg nifedipina; un comprimat retard - filmat contine 20 mg nifedipina.

Actiune terapeutica
Nifedipina este un antagonist de calciu cu actiune specifica si eficace, indeosebi ca relaxant al musculaturii netede arteriale periferice si coronariene. Prin acest mecanism, in angina pectorala se reduce incarcarea ventriculului stang; produce dilatatie submaximala a arterelor coronariene neafectate, prestenotice, stenotice si poststenotice, protejand astfel cordul fata de spasmul arterelor coronariene si imbunatatind perfuzarea miocardului ischemic. nifedipina reduce frecventa crizelor dureroase si a modificarilor ischemice ecg, independent de contributia relativa a spasmelor arteriale coronariene sau aterosclerozei. Produsul reduce tensiunea arteriala, rata diminuarii fiind direct proportionala cu valoarea initiala a acesteia. in cazul persoanelor normotensive, nifedipina prezinta o actiune scazuta sau nula asupra tensiunii arteriale.

Contraindicatii
Hipersensibilitate cunoscuta la nifedipina; soc cardiogen. Nu este recomandata administrarea Nifedipin la copii.

Sarcina, alaptarea si fertilitatea
Daca sunteti gravida sau alaptati, credeti ca ati putea fi gravida sau intentionati sa ramaneti gravida, adresati-va medicului sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua acest medicament. Nu luati Nifedipin Retard Terapia daca sunteti gravida. Daca sunteti gravida, credeti ca ati putea fi gravida sau planuiti sa deveniti gravida, spuneti medicului dumneavoastra inainte de a lua Nifedipin Retard Terapia. Nu luati Nifedipin Retard Terapia daca alaptati. Daca trebuie sa luati Nifedipin Retard Terapia, trebuie sa opriti alaptarea inainte de a incepe sa luati acest medicament. Daca sunteti barbat si nu ati reusit sa procreati prin tehnici de fertilizare in vitro. Experimentele de laborator au aratat ca medicamentele ca Nifedipin Retard Terapia pot afecta negativ functia spermei.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor
Nu conduceti vehicule si nu folositi utilaje daca simtiti ameteala, stare de lesin, oboseala extrema, tulburari de vedere sau orice stare care va afecteaza atentia. Aceasta se aplica in special la inceputul tratamentului, la schimbarea medicatiei si in combinatie cu alcoolul.
Nifedipin Retard Terapia contine lactoza monohidrat Daca medicul dumneavoastra v-a atentionat ca aveti intoleranta la unele categorii de glucide, va rugam sa-l intrebati inainte de a lua acest medicament.

Masuri de precautie
Pacientii cu afectiuni hepatice sau diabet vor incepe tratamentul cu 5 mg x 3 ori/zi, sub monitorizare continua; hipotensiune severa; conditii hemodinamice precare (hipovolemie, colaps, disfunctie sistolica severa a ventriculului stang, soc cardiogen); disfunctie sinusala, dereglare a conducerii atrioventriculare sau alterare marcata a functiei ventriculare. Sarcina si alaptare: nu se administreaza in perioada de sarcina si alaptare. Efecte asupra capacitatii de conducere auto sau de exploatare a altor masini: prudenta la soferi si la cei ce folosesc masini.

Reactii adverse
La debutul tratamentului cu nifedipina poate sa apara tahicardie (care dispare apoi in administrarea cronica) iar la 30-60 minute de la administrarea orala, unii pacienti pot prezenta dureri ischemice, situatie in care tratamentul cu nifedipina va fi imediat intrerupt; majoritatea efectelor secundare sunt consecintele efectului vasodilatator al nifedipinei: cefalee, ameteli, congestia pielii, bufeuri de caldura, edeme gravitationale periferice, hipotensiune ortostatica; frecvent pot aparea: gastralgii insotite de greata si/sau varsaturi, diaree sau constipatie, letargie, mictiuni frecvente; cazuri rare de gingivite care regreseaza la intreruperea tratamentului.

Pastrare
Nu lasati acest medicament la vederea si indemana copiilor. Nu utilizati acest medicament dupa data de expirare inscrisa pe ecutie dupa EXP. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective. A se pastra la temperaturi sub 25`C, in ambalajul original. Nu aruncati niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. intrebati farmacistul cum sa aruncati medicamentele pe care nu le mai folositi. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.

Ce contine Nifedipin Retard Terapia - Substanta activa este nifedipina 20 mg. - Celelalte componente sunt: nucleu: lactoza monohidrat, celuloza microcristalina, amidon de porumb, dioxid de siliciu coloidal anhidru, stearat de magneziu, polisorbat 80; film: talc, dioxid de titan (E171), oxid de fer (E172), dispersie de poliacrilat 30%, hipromeloza, macrogol 6000.

Ambalaj

Nifedipin Retard Terapia se prezinta sub forma de comprimate rotunde, cu suprafete lenticulare si margini drepte, acoperite cu un film lucios, uniform, de culoare roz. Cutie cu 5 blistere din PVC / Al a cate 10 comprimate cu eliberare prelungita.

Detinatorul autorizatiei de punere pe piata si fabricantul S.C. Terapia S.A., 7 Str. Fabricii nr. 124, Cluj-Napoca, Romania Pentru orice informatii referitoare la acest medicament, va rugam sa contactati reprezentanta locala a detinatorului autorizatiei de punere pe piata: S.C. Terapia S.A., Str. Fabricii nr. 124, Cluj-Napoca, Romania

Acest prospect a fost revizuit in Ianuarie 2014


Citeste si despre:

Boala Raynaud si fenomenul Raynaud Imunofix – un produs nou pentru imunitate, de la o companie cu traditie in sanatate Dizabilitatea intelectuala sau retardul mintal Concentrat de sanatate intr-un singur comprimat Betablocante adrenergice Descopera puterea plantelor pentru o minte agila si un somn odihnitor Spitalul Monza redefineste medicina din Romania cu achizitionarea sistemului robotic ROSA® Knee pentru chirurgia ortopedica Sindromul Piriformis Boala Canavan Sarcina: Ce trebuie cunoscut despre administrarea vitaminelor prenatale Sindromul Schwartz–Jampel Sindromul WAGR
Cere sfatul medicului ×