Indicatii:
Abaktal comprimate filmate este un medicament ce contine ca substanta activa pefloxacina o substanta din grupul chinolonelor utilizata pentru tratamentul unor infecii determinate de microorganisme sensibile la pefloxacina.
Medicul dumneavoastra va poate prescrie Abaktal pentru tratamentul:
-infectiilor tractului urinar (inclusiv prostatite);
-infectiilor tractului respirator (exacerbari acute ale bronsitelor cronice, exacerbari ale fibrozei chistice, pneumonie nosocomiala);
-infectiilor ORL (sinuzita cronica, otita externa maligna);
-infectiilor abdominale i hepatobiliare;
-infectiilor severe bacteriene gastrointestinale;
-infectiilor cu Salmonella (in stadiul de purtator);
-infeciilor oaselor i articulatiilor (osteomielite determinate de microorganisme Gram-negative);
-infectiilor pielii si tesuturilor moi determinate de stafilococi rezistenti la peniciline;
-septicemiei si endocarditei;
-meningitei (daca microorganismul este sensibil doar la pefloxacina);
-gonoreei.
Luati intotdeauna Abaktal comprimate filmate exact asa cum v-a indicat medicul dumneavoastra. Trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur.
La adulti, doza uzuala este de 800 mg pe zi. Abaktal comprimate filmate se administreaza cate 1 comprimat filmat (400 mg) de 2 ori pe zi (la fiecare 12 ore).
In infectiile tractului urinar se poate administra 1 comprimat filmat o data la 24 ore, deoarece pefloxacina realizeaza concentratii mari in urina. Pentru tratamentul gonoreei fara complicatii, este suficienta o singura doza de 800 mg pefloxacina, atat la pacientii de sex masculin cat si feminin. Pentru a evita aparitia tulburarilor gastrointestinale pefloxacina se administreaza impreuna cu alimente. Doza zilnica maxima este de 1200 mg.
Contraindicatii
Nu luati Abaktal daca:
-suntei hipersensibil (alergic) la pefloxacina sau alte medicamente din grupul chinolonelor sau la oricare dintre excipientii din compozitia medicamentului;
-daca aveti antecedente de afectiuni ale tendoanelor (tendinita) care a fost asociata cu tratamentul cu un medicament chinolonic;
-daca aveti sau ati avut in trecut convulsii (epilepsie);
-daca sunteti insarcinata;
-daca alaptati.
Administrarea Abaktal este contraindicata la copii si adolescenti in perioada de crestere ca urmare a riscului de afectiuni severe ale articulatiilor, in special ale articulatiilor mari.
Nu luati acest medicament daca va aflati in oricare dintre situatiile enumerate mai sus. Daca nu sunteti sigur, discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul inainte sa luati Abaktal.
Atentionari
Inainte sa utilizati acest medicament, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului daca:
-aveti insuficienta hepatica;
-aveti varsta de 60 de ani sau peste;
-utilizati corticosteroizi, denumiti uneori steroizi;
-aveti antecedente de afectiuni ale tendoanelor (tendinita);
-ati avut vreodata o criza convulsiva (convulsie);
-ati avut afectiuni ale sistemului nervos central;
-aveti diabet zaharat;
-aveti o afectiune cunoscuta sub denumirea de deficit de glucozo-6-fosfat dehidrogenaza. Sunteti mai predispus la aparitia unor probleme grave de sange atunci cand utilizati acest medicament;
-ati avut vreodata probleme de sanatate mintala;
-ati avut vreodata probleme cu inima: este necesara precautie atunci cand utilizati acest fel de medicamente, daca v-ati nascut cu sau aveti istoric in familie de prelungire a intervalului QT (observata pe ECG, o inregistrare a activitatii electrice a inimii);
-daca trebuie sa efectuati teste de laborator (pefloxacina poate influenta rezultatele unor teste);
-daca aveti porfirie.
In timpul administrarii pefloxacinei trebuie evitata expunerea la soare sau la alte surse de raze ultraviolete deoarece pot aparea reactii de fotosensibilitate.
Daca nu suntei sigur ca va aflati in oricare dintre situatiile enumerate mai sus, discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul inainte sa utilizati Abaktal comprimate filmate.
Interactiuni medicamentoase
Spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati, ati luat recent sau s-ar putea sa luati orice alte medicamente inclusiv dintre cele eliberate fara prescriptie medicala.
Aceasta este necesar deoarece Abaktal poate afecta modul in care actioneaza alte medicamente. De asemenea, alte medicamente pot afecta modul in care actioneaza Abaktal.
In special spuneti medicului dumneavoastra daca luati sau urmeaza sa luati urmatoarele medicamente:
-corticosteroizi;
-teofilina;
-medicamente care contin saruri de fier sau antiacide cu continut de magneziu sau aluminiu;
-medicamente care contin substante tampon continand magneziu sau aluminiu;
-anticoagulente orale.
Adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua orice medicament. Spuneti medicului dumneavoastra daca sunteti gravida, incercati sa ramaneti gravida sau alaptati.
Sarcina
Administrarea medicamentelor ce contin pefloxacina nu este recomandata la femeile insarcinate.
Alaptarea
Pefloxacina se excreta in laptele matern in cantitate considerabila. Datorita riscului potential de leziuni ale articulatiilor, alaptarea trebuie intrerupta in timpul tratamentului cu Abaktal.
Deoarece pefloxacina poate provoca reactii adverse la nivelul sistemului nervos central acestea pot influena negativ capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.
Abaktal contine lactoza. Daca aveti o afectiune ereditara rara de intoleranta la galactoza, deficit de lactaza Lapp sau sindrom de malabsorbie la glucoza-galactoza nu trebuie sa utilizati acest medicament.
Ca toate medicamentele, Abaktal comprimate filmate poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele. Opriti administrarea Abakta si adresati-va imediat la medic sau unei asistente medicale, daca observati urmatoarele reactii adverse grave:
Rare (pot afecta pana la 1 din 1000 persoane)
-Diaree apoasa, care poate conine sange, posibil insotita de crampe la nivelul stomacului si temperatura crescuta. Acestea pot fi semne ale unei probleme severe la nivelul intestinului.
Foarte rare (pot afecta pana la 1 din 10.000 persoane):
Insuficienta renala acuta.
Cu frecventa necunoscuta (frecventa nu poate fi estimata din datele disponibile):
Hipersensibilitate (alergie) / reactii anafilactice (reacie alergica), de exemplu soc anafilactic (reactii alergice la pacientii atopici). Semnele pot include: erupie p epiele, dificultati la inghitire sau la respiratie, umflare a buzelor, fetei, gatului sau limbii.
Angioedem (edem Quincke), de exemplu, umflturi ale fetei, gatului, gurii, buzelor si/sau limbii;
Scadere a numarului de celule rosii din sange (anemie): aceasta poate sa va faca pielea palida sau galbena din cauza distrugerii celulelor rosii din sange; scadere a numarului tuturor tipurilor de celule din sange (pancitopenie).
Crize convulsive (convulsii).
Eruptie generalizata cu vezicule si exfoliere a pielii, mai ales in jurul gurii, nasului, ochilor si organelor genitale (sindrom Stevens-Johnson), precum si o forma mai severa cu exfolierea generalizata a pielii (mai mult de 30% din suprafata corporala necroliza epidermica toxica).
Durere si inflamare a tendoanelor sau ligamentelor, care poate duce la ruptura. Tendonul lui Ahile este afectat de cele mai multe ori.
Agravarea simptomelor miasteniei gravis (slabiciune musculara), o boala rara a sistemului nervos.
Alte reacii adverse
Reactii adverse frecvente (pot afecta pana la 1 din 10 persoane):
insomnie (probleme cu somnul), gastralgie (durere de stomac), greaa (senzatie de rau), voma, urticarie, artralgie (durere articulara), mialgie (durere musculara).
Reactii adverse mai putin frecvente (pot afecta pana la 1 din 100 persoane):
eozinofilie (creterea numarului de globule albe specializate), ameteli, dureri de cap, diaree, fotosensibilitate (crestere a sensibilitatii pielii dumneavoastra la soare si la lumina ultravioleta).
Reacii adverse rare (pot afecta pana la 1 din 1000 persoane):
Trombocitopenie (aparitie cu usurinta de vanatai sau sangerare, din cauza scaderii numarului de plachete din sange), vedere sau auzire a unor lucruri care nu exista n realitate (halucinaii), iritabilitate, cresterea valorilor transaminazelor, fosfatazei alcaline, valorilor bilirubinemiei, eritem (inrosie a pielii), prurit (mancarime).
Reactii adverse cu frecvena necunoscuta (frecventa nu poate fi estimata din datele disponibile):
Leucopenie (scaderea numarului de celule albe din sange (leucocite), confuzie, dezorientare, presiune la nivelul creierului (presiune intracraniana, in special la pacientii tineri, dupa utilizarea prelungita a pefloxacinei, cu o evolutie favorabila in majoritatea cazurilor, dupa intreruperea administrarii si tratament adecvat), mioclonie (tulburarea de miscare periodica a membrelor), cosmaruri, parestezie (senzatie de amorteala si furnicaturi), neuropatie periferica senzoriala sau senzorio-motorie, agravarea miasteniei, pierderea tranzitorie a vederii, purpura vasculara, eritem multiform (eruptie cutanata, inrosire a pielii, vezibule la nivelul buzelor, ochilor si gurii, descuamarea pielii), epansament articular.
Abaktal se pastreaza la loc uscat, ferit de lumina la temperaturi sub 25 grade Celsius.
Nu lasati acest medicament la indemana si vederea copiilor.
Nu utilizati acest medicament dupa data de expirare inscrisa pe cutie. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.
Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei sau a reziduurilor menajere.
Intrebati farmacistul cum sa eliminati medicamentele care nu va mai sunt necesare.
Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.
Compozitie
Substanta activa: pefloxacina sub forma de mesilat de pefloxacina dihidrat.
Celelalte componente sunt:siliciu coloidal anhidru, amidon de porumb, lactoza monohidrat, stearat de magneziu, povidona, amidon glicolat de sodiu, talc, hipromeloza, macrogol 4000, talc dioxid de titan E 171, ceara de carnauba.
Ambalaj
Abaktal se prezinta sub forma de comprimate filmate oblongi, de culoare alba sau slab galbena, biconvexe. Abaktal comprimate filmate este disponibil in cutii de carton ce conin 1 blister a cate 10 comprimate filmate si prospectul pentru pacient.
Fabricantul
Lek Pharmaceuticals d.d.,
Verovkova 57,1526 Ljubljana,
Slovenia