Meningita aseptica (virala)

Actualizat: 16 Februarie 2023
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Oancea Madalina Elena
Consultant medical:

Dr. Oancea Madalina Elena
Medic rezident Neurologie

Ce este meningita aseptica


Meningita aseptica este inflamatia meningelor , o membrana care acopera creierul si maduva spinarii , la pacientii al caror rezultat al testului de lichid cefalorahidian este negativ la culturi bacteriene de rutina.

Sindromul de meningita aseptica nu este cauzat de bacterii piogene. Desi este de obicei cauzata de anumiti virusi, are si o serie de alte etiologii, atat infectioase, cat si neinfectioase. Prin urmare, termenul de meningita aseptica nu mai este sinonim cu meningita virala, desi cele doua sunt inca adesea folosite in mod interschimbabil.

Cauze

Meningita aseptica este cauzata de virusi , micobacterii , spirochete , infectii fungice, medicamente si cancere maligne.  Testarea atat pentru meningita, cat si pentru meningita aseptica este in mare parte aceeasi. O proba de lichid cefalorahidian este prelevata prin punctie lombarasi este testat pentru nivelurile de leucocite pentru a determina daca exista o infectie si trece la teste suplimentare pentru a vedea care este cauza reala. Simptomele sunt aceleasi atat pentru meningita , cat si pentru meningita aseptica, dar severitatea simptomelor si tratamentul pot depinde de cauza anume.


Aproximativ jumatate din cazurile de meningita aseptica sunt cauzate de virusul coxsackie sau echovirus, care provie din grupul enterovirusurilor. Numarul cazurilor de infectii enterovirale se inmultesc la inceputul verii si al toamnei. 
Alti virusi care ar putea cauza aceasta afectiune sunt:
- virusul herpex simplex, de obicei, de tip 2
- HIV (in special in faza acuta a bolii)
- oreion
- virusul rabiei
- virusul west nile

Factorii de risc

Factorii de risc in cazul meningitei aseptice sunt crescuti in cazul:
- lucratorilor din domeniul sanatatii
- persoanelor care au sistemul imunitar slabit
- celor care sunt expusi la persoane care a manifestat recent o infectie virala
- copiilor prezenti zilnic in centre de ingrijire, gradinite si crese

Simptome

Printre simptomele bolii se enumera:
- durere abdominala
- sensibilitate la lumina (fotofobie)
- frisoane
- confuzie
- somnolenta
- febra
- disconfort general, neliniste sau stare de rau
- durere de cap
- dureri musculare
- greata si varsaturi
- eruptii cutanate
- durere de gat
- torticolis

Investigatii si analize

Examenul fizic poate evidentia:
- ritm cardiac rapid
- torticolis
- febra

In cazul oricarui pacient suspectat de meningita este importat sa se efectueze o punctie lombara care prespune recoltarea de lichid cefalorahidian pentru testare. Investigatiile care pot fi efectuate includ:
- culturi din sange
- radiografie toracica
- recoltare de lichid cefalorahidian pentru analiza celulelor, glucozei si proteinelor din componenta acestuia
- computer tomografie (CT) cutiei craniene
- coloratie gram si cultura din lichidul cefaloradihian
- reactie de polimelizare in lang (PCR) din lichidul cefalorahidian

Tratament

Tratamentul este necesar pentru tipurile de meningita aseptica ce a fost declansata de cauze fungice sau microbacteriene. Virusul herpes sau virusul varicelei pot fi tratare cu medicamente antivirale. Tratamentul cauzelor non-infectioase consta in medicamente contra durerii (analgezice) si eventual controlul complicatiilor, daca este cazul. Nu exista vreun tratament specific disponibil pentru forma enterovirala sau pentru majoritatea altor forme de meningita aseptica.

Prognostic:

Spre deosebire de alte forme de meningita, meningita asteptica provocata de un virus este, de obicei, o boala inofensiva. Mai putin de 1% dintre pacienti manifesta simptome de durata. Bolnavii se vindeca, de obicei, complet in termen de 5-14 zile de la debutul simptomelor. Oboseala si starea de confuzie se pot manifesta mai mult la unele persoane.

Complicatii posibile

Rareori poate sa apara o infectie la nivelul creierului (encefalita), care poate fi mai dificil de tratat la o persoana care are un sistem imunitar slabit.

Cand se va consulta medicul

Medicul trebuie solicitat in cazul in care o persoana manifesta simptomele meningitei aseptice.

Modalitati de prevenire

Pentru ca o persoana sa reduca riscul dezvoltarii unei infectii care poate deveni meningita trebuie sa:
- se vaccineze impotriva oreionului sau varicelei, de exemplu
- sa se spele pe maini in mod constant
- sa respecte reguli generale de igiena


Citeste si despre:

Meningita bacteriana Meningita Meningita - cauze, simptome, tratament Simptome de meningita Diagnosticul si evaluarea terapiei in meningita tuberculoasa dm sprijina femeile din Romania Meningita meningococica, boala provocata de bacteria Neisseria meningitidis Implantul cohlear - electrozi la nivelul urechii interne Otita la copil Tratamentul encefalitei cu aciclovir Parotidita epidemica (oreion)