Afectiuni inflamatorii intestinale: boala Crohn si colita ulcerativa

Publicat: 07 Aprilie 2014 | Actualizat: 12 Noiembrie 2018
Autor: SfatulMedicului

Generaliatati


Afectiunile inflamatorii intestinale sunt un grup de tulburari gastroinestinale cronice care cauzeaza inflamatia si ulceratia tractului digestiv si, implicit, episoade severe de scaune cu sange si dureri abdominale.

Boala Crohn si colita ulcerativa sunt cele mai frecvente dintre acestea.

Cele doua afectiuni au o baza patologica comuna, dar si particularitati care le individualizeaza.

Simptome similare si particulare

Durerile abdominale si scaunele dese sunt puncte comune in boala Crohn si colita ulcerativa, insa au anumite caracteristici care le diferentiaza. De exemplu, in cazul primei afectiuni, durerile abdominale sunt initial de durata mai scurta si atat in intensitate cat si in durata pana ce devin o stare permanenta.

Iar in situatia colitei ulceroase o persoana poate avea pana la 20 de scaune pe zi, perturband inclusiv perioada de odihna din timpul noptii. De asemenea, acestea sunt deseori insotite de sangerare.

Atat boala Crohn, cat si colita ulcerativa sunt indicate de simptome precum starile febrile, oboseala, durerile articulare si pierderea in greutate. Inflamatiile la nivelul mai multor organe sunt un alt semn al celor doua afectiuni.

Extern, inflamatiile sunt la nivelul pielii si al ochilor, iar intern ating articulatiile, ficatul si caile biliare. Consecintele sunt aparitia osteoporozei si a calculilor renali sau biliari.

Localizare diferentiata

Atat boala Crohn, cat si colita ulcerativa afecteaza tractul digestiv, insa doar prima se poate localiza pe toata lungimea acestuia, de la cavitatea bucala pana la rect.

Cu toate acestea, cel mai des este intalnita in zona intestinului subtire sau a colonului. Spre deosebire de boala Crohn, colita ulcerativa este limitata doar la nivelul intestinului gros (colon).

Gradul de penetrare al leziunilor este de asemenea un diferentiator al celor doua afectiuni. In cazul colitei ulcerative leziunile apar doar la nivelul stratului intern al intestinului, in mucoasa.

In boala Crohn acestea patrund in profunzimea peretelui intestinal si se pot accentua provocand chiar distrugerea sau perforarea sa.

O alta deosebire este modalitatea in care leziunile sunt raspandite. Colita ulcerativa porneste din regiunea terminala a intestinului gros si se extinde treptat catre zonele superioare, afectand intreaga suprafata. In boala Crohn ramificatia este selectiva, existand si regiuni sanatoase intercalate cu cele bolnave.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

DigestMed
Tel: 0743344378
Bucuresti, Str. Veteranilor, Nr. 11A, Etaj 1, Sector 6
Email
Clinici
recomandate

Cercetatorii au descoperit mai multe planete cu conditii de viata mai bune decat cele de pe pamant Cercetatorii au descoperit mai multe planete cu conditii de viata mai bune decat cele de pe pamant

Frica ingrasa, lasitatea slabeste...Frica ingrasa, lasitatea slabeste...

13 secrete din psihologie care te ajuta sa comunici cu oricine si sa obtii ceea ce vrei13 secrete din psihologie care te ajuta sa comunici cu oricine si sa obtii ceea ce vrei

Citeste si despre:

Boala Crohn - inflamatia colonului

Colita ulcerativa

Artrita din bolile inflamatorii intestinale

Boli inflamatorii intestinale

Ai imunitate, reusesti in toate! - Ghidul obiceiurilor sanatoase pentru imunitate

Ai grija de inima ta cu acesti nutrienti esentiali

Stimuleaza-ti imunitatea cu acest antioxidant: Quercetin cu Zinc

Legatura dintre factorul de necroza tumorala si alte afectiuni medicale

Cele 5 tipuri ale bolii Crohn

Cauze si manifestari ale colitei ulcerative

Sindromul de colon iritabil vs boala inflamatorie intestinala

Colita