9 cauze ale schimbarilor bruste de dispozitie

Publicat: 29 Noiembrie 2016
Autor: SfatulMedicului

Generalitati


Oscilatiile de dispozitie sunt transformari bruste ale starii de spirit, fara o explicatie concreta.

Modificarile de dispozitie pot fi minore sau pot fi semnificative, si atunci vorbim despre depresia majora sau depresia bipolara.

Schimbari bruste ale dispozitiei se manifesta si in cazul menopauzei sau tumorilor cerebrale.

Trecerea de la o stare de spirit la alta nu trebuie ignorata, mai ales daca modificarile de dispozitie sunt frecvente. Acestea sunt un bun indicator al unor afectiuni, unele dintre ele grave.

Motivele schimbarilor de dispozitie

Stresul si anxietatea. Gestionarea stresului difera de la persoana la persoana. Problemele financiare, problemele de cuplu, activitatile intense la locul de munca sunt doar cateva dintre cauzele stresului si, implicit, ale schimbarilor bruste de dispozitie.

Inclusiv copiii pot experimenta stresul extrem, care poate provoca schimbari de dispozitie. Consecintele pot fi udarea patului, interiorizarea, boli gastrointestinale si dureri de cap.

Depresia. Nu toate persoanele care sufera de depresie manifesta tristete. Unii oameni devin nervosi sau agitati. Depresia poate duce chiar la episoade maniacale, atunci cand persoana este fie extrem de suparata, trista, abatuta sau furioasa, fie manifesta dintr-odata o stare de exuberanta, de fericire extrema.

Tulburarea bipolara. Simptomele principale ale maniei si depresiei asociate cu tulburarea bipolara includ atat schimbari ale comportamentului, cat si ale starii de spirit.

Persoanele cu tulburare bipolara pot experimenta perioade lungi de episoade maniacale si depresive, pot ajunge sa faca abuz de alcool, droguri sau sa aiba probleme de relationare. Acestea reactioneaza cu tristete la o situatie pozitiva si cu veselie la o situatie trista, intrucat nu sunt in masura sa isi adapteze starea de spirit.

Odihna insuficienta. Somnul este foarte important pentru echilibrul psihic. Persoanele care nu dorm bine sau care nu dorm suficient devin adesea irascibile si fac fata mai greu situatiilor stresante. Privarea de somn inrautateste relatia cu cei din jur din cauza starilor de nervozitate bruste si aparent fara motiv.

Drogurile si alcoolul. Alcoolul si drogurile ilegale, cum ar fi cocaina si metamfetaminele, pot conferi modificari ciudate si neasteptate ale dispozitiei. Acestea nu afecteaza doar sanatatea fizica, ci si mentala. Atunci cand persoana dependenta de droguri sau alcool se vede nevoita sa faca fata lumii reale, va deveni brusc deprimata si furioasa.

Cafeina si zaharul. Multe persoane obisnuiesc sa bea 1-2 cesti de cafea pe zi. Altele, in schimb, consuma cofeina in cantitati mult mai mari, iar lipsa acesteia le face nervoase, le creeaza palpitatii si le influenteaza starea de spirit.

Acelasi lucru este valabil si in cazul zaharului. Acesta ii confera organismului initial un plus de energie, care se diminueaza apoi brusc, lasand loc epuizarii.

Sindromul premenstrual. Dezechilibrul hormonal poate juca un rol important in cazul unei stari fluctuante de spirit. Pacientele care sufera de sindromul premenstrual raporteaza episoade de furie necontrolata sau tristete nejustificata.

Menopauza. Iritabilitatea poate aparea la pubertate, in sarcina, dar si la perimenopauza sau la menopauza. Ca urmare a scaderii nivelului de estrogen apar nervozitatea sau schimbaile de stare de spirit, anxietatea sau chiar depresia.

Tumori cerebrale. Modificari ale dispozitiei usoare pana la severe pot aparea in functie de localizarea tumorii cerebrale in creier.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Cabinet de psihoterapie, psihologie și consiliere
Tel: 0740018132
Bucuresti, Str. Grădinarilor Nr. 33, Sector 3
Cabinet Psihologic Psiholog Jeles Simona
Tel: 0721797981
Bucuresti, Str. Popa Nan Nr. 30

Medici

Psihoterapeut Iulia Ciornei Iulia Ciornei
Psihologie - Cabinet Psihoterapie Iulia Ciornei
Bucuresti, 0755191265
Psiholog Jeles Simona
Psihologie - Cabinet Psihologic Psiholog Jeles Simona
Bucuresti, 0721797981

Servicii si oferte medicale

Email
Clinici
recomandate
Medici
recomandati
Servicii
specializate

Citeste si despre:

20 de cauze ale durerilor pelvine Uscaciunea vaginala: cauze si tratament Modificarile de dispozitie Adevarul despre schimbarile de dispozitie De ce transpiri mult? Lupta cu kilogramele dupa nastere - ce medicamente de slabit sunt recomandate Te confrunti cu menstruatie anormala? Cat e normal sa intarzie ciclul? Care sunt semnele incipiente ale depresiei Factorii de risc si semnele precoce ale dementei Primele semne ale menopauzei asupra pielii: sfaturi si remedii Insuficienta hepatica si leziuni ale ficatului - semne si simptome Durerea pelvina la femei - cauze si simptome