Persoanele adulte au nevoie si ele de imunizare, chiar daca in mod normal au un sistem imunitar mai puternic decat cel al unui copil. Insa, de multe ori, adultii uita sau refuza cu buna stiinta sa se vaccineze, iar lipsa imunizarii ii poate face vulnerabili in fata bolilor infectioase. Sunt si situatii in care adultii nu sunt informati cu privire la vaccinurile recomandate ca metoda de prevenire a bolilor.
1. Vaccinul antigripal
Vaccinul antigripal nu este benefic doar pentru copii, femei insarcinate si persoane in varsta, ci si pentru adultii activi, care isi petrec marea majoritate a timpului in colectivitati. Lucrul in scoli sau in corporatii aglomerate favorizeaza imbolnavirea de gripa, de aceea la inceputul toamnei este recomandat ca aceste persoane adulte sa se imunizeze contra virusului gripei.
2. Vaccinul impotriva difteriei, tetanosului si pertussisului
O persoana adulta, care in ultimii 10 ani nu a beneficiat de un vaccinul impotriva difteriei, tetanosului si pertussisului, ar trebui sa opteze pentru aceasta imunizare. Vaccinul este recomandat oricarei persoane cu varsta cuprinsa intre 19 si 64 de ani.
3. Vaccinul impotriva rubeolei, rujeolei si oreionului
Cunoscute ca fiind boli ale copilariei, rubeola, rujeola si oreionul pot fi dobandite si la varsta adulta, iar uneori complicatiile pot fi mai grave. Cele 3 boli sunt foarte contagioase, insa vaccinul va preveni dezvoltarea lor. Acest tip de imunizare este recomandat inclusiv femeilor care vor sa ramana insarcinate.
4. Vaccinul antivaricela
La fel ca bolile anterioare, si varicela este foarte contagioasa si poate avea o manifestare mai agresiva la varsta adulta. Vaccinul este recomandat persoanelor care nu au mai beneficiat pana acum de el.
5. Vaccinul antihepatita A si B
Vaccinul antihepatita A si cel antihepatita B se numara si ele printre vaccinurile recomandate persoanelor adulte, in special celor care si-au inceput viata sexuala, sufera de hepatite cronice sau utilizeaza droguri injectabile.
Mai multe informatii gasiti pe Stop Gripa