Vaccinuri necesare pentru adulti

Actualizat: 24 Noiembrie 2011
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Vaccinurile ofera protectie pentru diverse boli grave sau potential letale. Care sunt vaccinurile necesare pentru adulti?

Acest lucru poate fi neclar, mai ales pentru persoanele care au fost deja vaccinate in copilarie.

Mai jos sunt prezentate o serie de vaccinuri recomandate de specialisti, pentru controlul si prevenirea unora dintre boli.

Vaccinul antigripal - pentru gripa sezoniera

- Cine are nevoie de acest vaccin - Vaccinul antigripal este recomandat pentru majoritatea adultilor. Vaccinarea este importanta mai ales pentru persoanele care sufera de boli cronice sau au un sistem imunitar compromis, pentru cele care lucreaza in unitati medicale, locuiesc in institutii de ingrijire a sanatatii, locuiesc sau traiesc cu orice persoana care are un risc major de a dezvolta complicatii ca urmare a gripei (copiii sub varsta de cinci ani de exemplu). Vaccinul antigripal injectabil este recomandat inclusiv femeilor insarcinate.

- Cand se va administra - Vaccinul antigripal se va administra, in mod ideal, in lunile octombrie sau noiembrie.

- Contraindicatii - Vaccinul antigripal nu este recomandat persoanelor alergice la oua, celor care au o reactie alergica la un vaccin antigripal anterior sau celor care sunt bolnave in momentul administrarii vaccinului. Cei care au avut vreodata sindromul Guillian-Barre, vor consulta medicul inainte de a face acest vaccin.

Vaccinul pneumococic polizaharidic

- Cine are nevoie de acest vaccin - Vaccinul pneumococic polizaharidic se va administra persoanelor care depasesc varsta de 65 de ani, celor care sufera de boli cronice sau au un sistem imunitar slabit, celor care au suportat o splenectomie sau locuiesc in institutii de ingrijire a sanatatii pe termen lung sau sau fumeaza.

- Cand se va administra - Acest tip de vaccin se poate face oricand. Persoanele care au sub 65 de ani vor primi si o a doua doza, dar doar daca au o anumita stare de sanatate si au primit prima doza in urma cu cinci sau chiar mai multi ani.

Persoanele care au cel putin 65 de ani si au primit prima doza de vaccin inainte de varsta de 65 de ani (in urma cu cinci sau mai multi ani), care au un sistem imunitar slabit, manifesta boli renale sau au suferit transplant de organe, maduva osoasa sau au suportat splenectomie pot primi a doua doza de vaccin.

- Contraindicatii - Vaccinul nu este indicat in cazul persoanelor care au manifestat reactii alergice la o vaccinare anterioara contra pneumoniei sau care sunt bolnave in momentul in care se doreste administrarea vaccinului.

Vaccinul combinat diftero-tetano-pertussis acelular -difterie, tetanos, pertussis acelular - DTPa

- Cine are nevoie de acest vaccin - O doza din vaccinulDTPa este recomandata pentru toti adultii cu varsta cuprinsa intre 19-65 ani, indiferent de momentul in care a fost facut ultimul vaccin sau de tipul vaccinului utilizat anterior.

Vaccinarea este importanta mai ales pentru cei care au suferit rani care se pot infecta, pentru cei care au contact apropiat cu sugarii, pentru femeile care au nascut si nu au facut niciodata acest vaccin, cele care doresc sa ramana insarcinate sau angajatii in unitati medicale. Adultii care au varsta peste 65 de ani ar trebui sa faca acest vaccin, daca nu l-au facut niciodata si urmeaza sa intre in contact cu copii mai mici de 12 luni.

- Cand se va administra - Acest tip de vaccin va fi administrat celor care nu au urmat schema completa de vaccinare contra tetanosului si difteriei sau celor care nu au facut vreodata acest vaccin. A doua doza de vaccin va fi inoculata la patru saptamani dupa prima doza, iar a treia dupa 6-12 saptamani de la a doua doza. Rapelul se va face la fiecare 10 ani.

- Contraindicatii - Vaccinul nu este recomandat pentru cei care au suferit reactii alergice la dozele anterioare, pentru femeile insarciante, pentru cei care au avut convulsii sau au fost in coma. Vaccinul este de asemenea contraindicat la sapte zile de la o vaccinare pertussis anterioara sau pentru persoanele bolnave in prezent. De asemenea, cei care sufera de epilepsie sau au avut sindromul Gullain-Barre vor consulta medicul inainte sa se vaccineze.

Vaccinul impotriva papilomavirusului uman

- Cine are nevoie de acest vaccin - Orice persoana care are varsta sub 26 de ani si nu a facut acest vaccin in adolescenta. Pentru barbati vaccinul ajuta la prevenirea verucilor genitale si reduce transmiterea virusului care poate cauza cancer de col uterin la femei.

- Cand se va administra - In orice moment se poate face o doza de vaccin, a doua doza se va administra la doua luni dupa prima doza, iar a treia la sase luni dupa prima doza.

- Contraindicatii - Vaccinul impotriva HPV nu este recomandat persoanelor alergice la latex sau drojdie de bere, celor care au avut o reactie alergica la o doza anterioara de vaccin, femeilor insarcinate sau sunt bolnave in prezent.

Vaccinul impotriva hepatitei

- Cine are nevoie de acest vaccin - Este recoamndat va vaccinul impotriva hepatitei A sa fie administrat persoanelor care doresc sa se protejeze de aceasta boala, celor care au tulburari de coagulare a sangelui, manifesta hepatita cronica, au o viata sexuala activa, celor care utilizeaza diferite droguri injectabile, persoanelor care ar putea fi expuse la virusul hepatitei A sau calatoresc in alte parti ale lumii unde boala este frecvent intalnita.

- Cand se va administra - Vaccinul impotriva hepatitei A se poate face in orice moment. Se va face urmatoarea doza la 18 luni de la prima administrare.

- Contraindicatii - Vaccinul impotriva hepatitei A nu este recomandat celor care au avut reactii alergice la o doza anterioara de vaccin sau sunt bolnavi in momentul in care se doreste administrarea vaccinului.

Vaccinul impotriva heptatitei B

- Cine are nevoie de acest vaccin - Acest vaccin se va face de catre persoanele care doresc sa se protejeze de hepatita B, au o viata sexuala activa, utilizeaza droguri pe cale injectabila, urmeaza tratament care implica hemodializa, lucratorilor din unitatile sanitare, celor care traiesc cu o persoana care are o infectie cronica cu virusul hepatitei B sau calatoresc in diverse parti ale lumii unde este intalnita hepatita B.

- Cand se va administra - Vaccinul impotriva hepatitei B se poate administra in orice moment. A doua doza se va face la o luna dupa prima, iar a treia la cel ptuin doua luni dupa a doua si cel putin patru luni dupa prima doza.

- Contraindicatii - Vaccinul contra hepatitei B nu este recomandat persoanelor alergice la drojdie de bere, celor care au avut o reactie alergica la o doza anterioara de vaccin sau sunt bolnavi prezent.


Citeste si despre:

Cum puteti evita cele mai mari pericole pentru sanatate Imunoterapia oncologica moderna in tratarea cancerelor solide la pacientii adulti Astmul bronsic la adolescenti si adulti Importanta vaccinarii pentru persoanele in varsta! Pregatiti-va pentru bolile din sezonul rece Probioticele. De la disbioza la eubioza si imunitate optima. Intoarcerea la scoala sau la gradinita in pandemie - sfaturi pentru familie si pentru copii Raspunsuri la intrebarile legate de vaccinul antigripal Asigurarea sanatatii si sigurantei de la nastere pana la varsta de 2 ani Sanatatea femeii dupa 40 de ani Trivaccinul antirujeolic, antirubeolic, antioreionic (vaccinare neinclusa in programul national de imunizari)