Ce vaccinuri sunt necesare adultilor

Actualizat: 13 Iunie 2023
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Alexe Raluca-Maria
Consultant medical:

Dr. Alexe Raluca-Maria
Medic primar Medicina Interna, Competenta Ultrasonografie Generala

Cabinet Medical Individual Dr. Alexe Raluca Maria

Generalitati


Vaccinurile ofera protectie impotriva mai multor boli grave sau potential letale. Totusi, care sunt vaccinurile pe care ar trebui sa le faca un adult si care ar fi momentul potrivit pentru administrarea acestora?

Vaccinul contra gripei sezoniere

Cine are nevoie de acest vaccin
Vaccinul antigripal este recomandat pentru toti adultii. Vaccinarea este importanta mai ales pentru persoanele care sufera de boli cronice sau au un sistem imunitar slabit, pentru personalul din unitatile medicale, pentru bolnavii care isi petrec mult timp internati in spital sau pentru cei care locuiesc sau au grija de persoane care sunt predispuse de a manifesta complicatii ca urmare a contactarii gripei (inclusiv copii mai mici de 5 ani). Vaccinul antigripal injectabil (nu cel sub forma de spray nazal) este recomandat chiar si femeilor insarcinate.


Cand se va administra
Ideal ar fi ca vaccinul antigripal sa se faca in fiecare an, in luna octombrie sau noiembrie.

Cine nu ar trebui sa faca acest vaccin
Vaccinul antigripal nu este recomandat celor alergici la oua sau celor care au manifestat alergii la un vaccin antigripal anterior administrat. Cei care fac vaccinul antigripal trebuie sa fie sanatosi, de aceea, persoanele care sunt bolnave vor amana vaccinarea pana la insanatosire. De asemenea, oamenii care au avut vreodata sindromul Guillain-Barre, trebuie sa consulte medicul inainte sa faca vaccinul antigripal.

Vaccinul pneumococic polizaharidic

 Cine are nevoie de acest vaccin
Persoanele care au 65 de ani sau depasesc aceasta varsta, sufera de boli cronice sau un sistem imunitar slabit, care au suportat splenectomie (operatie de indepartare a splinei), sunt internate pe termen lung in unitati spitalicesti sau care fumeaza.

Cand se va administra
Vaccinul impotriva pneumoniei se poate face oricand. Pentru oamenii care au varsta sub 65 de ani, va fi necesara o a doua doza, care se va administra doar celor care intrunesc anumite conditii ale starii de sanatate si au primit prima doza in urma cu cinci sau mai multi ani in urma. A doua doza este necesara si in cazul adultilor cu varsta peste 65 de ani si au primit prima doza de vaccin inainte de 65 de ani sau cu mai mult de 5 ani in urma, care au un sistem imunitar slabit sau manifesta boli renale sau au suferit de transplant de organe, maduva osoasa ori au suportat splenectomie.

Cine nu ar trebui sa faca acest vaccin
Vaccinul pneumococic nu este recomandat persoanelor care au avut reactii alergice la un vaccin penumococic anterior sau celor care sunt bolnavi atunci cand doresc sa faca vaccinul.

Vaccinul combinat diftero-tetano-pertussis acelular -difterie, tetanos, pertussis acelular - DTPa

Cine are nevoie de acest vaccin
Se recomanda tuturor adultilor cu varsta cuprinsa intre 19-64 de ani, indiferent de momentul vaccinarii sau daca acestia au mai facut alte tipuri de vaccin contra tetanosului sau difteriei. Vaccinarea este importanta mai ales pentru persoanele care se ranesc, iar leziunea s-ar putea infecta, cele care intra deseori in contact cu nou-nascutii, femeilor care au nascut si nu au facut niciodata acest vaccin si pentru personalul care lucreaza in unitati de ingrijire medicala. Adultii cu varsta de peste 65 de ani ar trebui sa faca acest vaccin, daca nu l-au facut niciodata si urmeaza sa intre in contact cu copii mai mici de 12 ani.

Cand se va administra
Se recomanda celor care nu au respectat corect schema de vaccinare contra tetanosului si difteriei sau celor care nu au facut niciodata acest vaccin. A doua doza de vaccin se va administra la patru saptamani dupa prima doza, iar a treia dupa 6-12 saptamani dupa a doua doza. Daca o persoana nu a urmat corect schema de tratament contra tetanosului si difteriei, dar nu a facut niciodata vaccinul combinat diftero-tetano-pertussis acelular, il poate face pe acesta din urma, oricand. Rapelul vaccinului contra tetanosului si a difteriei se va face la fiecare 10 ani.

Cine nu ar trebui sa faca acest vaccin
Vaccinul nu este recomandat persoanelor care au avut o reactie alergica la o doza anterioara de vaccin contra difteriei si tetanosului, femeilor insarcinate, celor care au manifestat convulsii in termen de sapte zile in urma unui vaccin pertussis si celor care sunt bolnavi. Bolnavii de epilepsie sau cei care au avut sindromul Guillain-Barre vor consulta medicul inainte de vaccinare.

Vaccinul meningococic

Cine are nevoie de acest vaccin
Vaccinul se va face de catre persoanele care nu l-au mai facut niciodata in copilarie sau adolescenta si care traiesc sau calatoresc in zone in care meningita este des intalnita, dar si de catre persoanele care au suferit splenectomie. De asemenea, vaccinarea ar putea fi recomandata persoanelor care au un risc ridicat sa manifeste boala sau in cazul aparitiei unui focar de meningita in comunitatea in care acestea traiesc.

Cand se va administra
Vaccinul se poate face in orice moment. Persoanele cu varsta sub 55 de ani, vor primi vaccinul meningococic conjugat. Celor care au peste 56 de ani li se va administra vaccinul polizaharidic menigococic. A doua doza se va face dupa minim 8 saptamani, in cazul celor care manifesta anumite probleme de sanatate, cum ar fi HIV.

Cine nu ar trebui sa faca acest vaccin
Vaccinul meningococic nu este recomandat sa se administreze persoanelor care nu au o stare optima de sanatate. Cei care au avut sindromul Guillain-Barre, vor consulta medicul inainte de vaccinare.

Vaccinul impotriva varicelei

Cine are nevoie de acest vaccin
Vor fi vaccinate persoanele care nu au facut anterior acest vaccin, care nu au manifestat varicela (mai ales daca unul din locatarii casei in care traiesc are un sistem imunitar slabit), nu sunt sigure daca au avut sau nu varicela sau femeilor care doresc sa ramana insarcinate si nu cunosc cu exactitate daca sunt sau nu imune la varicela.


Cand se va administra
Prima doza de vaccin poate fi administrata oricand, iar a doua doza se va face la cel putin patru saptamani dupa prima doza.

Cine nu ar trebui sa faca acest vaccin
Vaccinarea nu este indicata persoanelor care au un sistem imunitar slab, care sunt bolnave si care au o reactie alergica la neomicina sau la gelatina. De asemenea, este interzisa femeilor care sunt insarcinate sau ar putea ramane insarcinate in urmatoarele patru saptamani de cand ar avea loc vaccinarea.

Vaccinul impotriva papilomavirus uman - HPV

Cine are nevoie de acest vaccin
Acest vaccin este recomandat femeilor si barbatilor mai tineri de 26 de ani, care nu s-au vaccinat contra HPV in perioada adolescentei. In cazul barbatilor, vaccinul HPV este util pentru prevenirea negilor genitali si pentru diminuarea sanselor de a transmite virusul care poate cauza cancer de col uterin la femei.

Cand se va administra
Vaccinarea se poate face oricand. A doua doza se va face la doua luni dupa administrarea primei doza, iar a treia la sase luni dupa prima doza.

Cine nu ar trebui sa faca acest vaccin
Nu este recomandat persoanelor alergice la drojdie sau latex, celor care au avut o reactie alergica la o vaccinare anterioara, care sunt insarcinate sau care sunt bolnave.

Vaccinul impotriva hepatitei A

Cine are nevoie de acest vaccin
Vaccinul impotriva hepatitei A este necesar in cazul celor care doresc sa se protejeze de acest tip de hepatita, celor care sufera de boli de coagulare a sangelui, hepatite cronice, au o viata sexuala activa, utilizeaza diverse droguri injectabile, ar putea fi expuse acestui virus ca urmare a profesiei pe care o exercita (personal de laborator) sau in cazul persoanelor care calatoresc sau muncesc in diverse parti ale lumii in care ar putea contacta hepatita A.

Cand se va administra
Prima doza se poate face oricand, iar a doua doza de la 6-18 luni de la data la care a fost administrata prima doza.

Cine nu ar trebui sa faca acest vaccin
Vaccinarea nu este recomandata persoanelor care nu au o stare optima de sanatate sau care au avut o reactie alergica la o doza anterioara de vaccin.

Vaccinul impotriva hepatitei B

Cine are nevoie de acest vaccin
Se vor vaccina persoanele care doresc sa se protejeze impotriva hepatitei B, au o viata sexuala activa sau au un partener sexual infectat cu virusul hepatitei B, utilizeaza medicamente injectabile, fac hemodializa, sunt internate intr-o institutie spitaliceasca. De asemenea vaccinul va fi facut de catre personalul din unitatile medicale care ar putea fi expus la sange sau fluide ale organismului infectate sau de catre cele care traiesc impreuna cu cineva care are o infectie cronica cu hepatita B, calatoreste sau munceste in diverse parti ale lumii in care se intalneste virusul hepatitei B.

Cand se va administra
Vaccinarea se poate face in orice moment. A doua doza se va administra la o luna dupa prima doza, iar a treia la cel putin doua luni dupa a doua doza si cel putin patru luni dupa prima doza.

Cine nu ar trebui sa faca acest vaccin
Vaccinul impotriva hepatitei B nu este recomandat persoanelor alergice la drojdie, celor care au manifestat alergii la o doza anterioara de vaccin sau celor care sunt bolnavi in momentul in care ar trebui sa aibe loc vaccinarea.

Vaccinul impotriva herpes zoster - zona zoster

Cine are nevoie de acest vaccin
Vaccinarea este necesara persoanelor cu varsta peste 60 de ani.

Cand se va administra
Vaccinul poate fi administrat in orice moment.

Cine nu ar trebui sa faca acest vaccin
Vaccinul nu este recomandat femeilor insarcinate, celor bolnave in momentul in care doresc sa se vaccineze, persoanelor alergice la gelatina, neomicina sau alte componente ale vaccinului, celor care au un sistem imunitar slabit de boli ca HIV/SIDA, urmeaza diferite tratamente medicale cu steroizi, radioterapie sau chimioterapie sau au un istoric familial de cancer limfatic sau al oaselor.

Vaccinul impotriva haemophilus influenzae tip b - Hib

Cine are nevoie de acest vaccin
Ar putea face acest vaccin persoanele care nu l-au facut deja, anterior, cele care au anumite boli (cum ar fi anemia cu celule in forma de secera, leucemie sau HIV) sau au suferit splenectomie.

Cand se va administra
Vaccinul poate fi administrat oricand.

Cine nu ar trebui sa faca acest vaccin
Vaccinul Hib nu este recomandat persoanelor care nu au o stare buna de sanatate.


Citeste si despre:

Febra la copii – ce afectiuni poate indica si care sunt cele mai frecvente cauze Organe inutile Imunizarea - este mai simplu sa prevenim decat sa vindecam Boli care pot fi contactate din apa contaminata Solutii pentru o piele neteda Medicii sau nutritionistii pot acum sa castige un venit pasiv din recomandarile de suplimente Imunizarea – Prevenirea imbolnavirilor prin vaccinare Bolile copilariei Leucemia Varicela Ce trebuie sa stiti inainte de a dona sange