Investigatii si teste pentru copii, de la nastere pana la varsta de 18 ani

Actualizat: 11 Iunie 2024
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Butila Liana Maria
Consultant medical:

Dr. Butila Liana Maria
Medic Rezident Pediatrie

Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Targu Mures

Prima vizita la medic


Prima vizita a bebelusului la medic are loc la 2-3 zile dupa ce a fost adus acasa de la spital, cand copilul are aproximativ 3-5 zile. Dupa aceasta prima vizita, bebelusii trebuie sa fie consultati medical la varstele de: 1 luna, 2 luni, 4 luni, 6 luni, 9 luni sau ori de cate ori este necesar.

Medicul de familie al bebelusului va poate ajuta sa intelegeti dezvoltarea acestuia si cum invata sa faca lucruri noi, cum ar fi sa zambeasca sau sa-si intoarca capul pentru a va auzi vocea.

Etapele de dezvoltare

Perioada de nou nascut

In maternitate, medicul si/sau asistenta medicalav or face urmatoarele lucruri:

Prima luna

Controlul medical efectuat la 1 luna va include:

La 2 luni

Pe langa cele mentionate la varsta de o luna, se vor efectua vaccinurile din schema obligatorie nationala.

La 4 luni

Controlul medical al bebelusului la 4 luni este o etapa importanta in monitorizarea dezvoltarii si sanatatii acestuia. In timpul acestei vizite, medicul de familie va evalua cresterea si dezvoltarea bebelusului, inclusiv greutatea, lungimea si circumferinta capului. De asemenea, medicul va verifica abilitatile motorii, precum ridicarea capului si incercarea de a sta in sezut, si va observa reactiile bebelusului la stimuli vizuali si auditivi.

Medicul va discuta cu parintii despre alimentatia bebelusului, somnul, si comportamentul acestuia, oferind sfaturi si raspunsuri la eventualele intrebari sau ingrijorari. Vaccinarile programate pentru aceasta varsta vor fi administrate, asigurand protectia impotriva unor boli grave. Este important ca parintii sa urmareasca toate recomandarile medicului si sa continue vizitele regulate pentru a se asigura ca bebelusul lor se dezvolta normal si sanatos.

La varsta de 6 luni

Alaturi de pasii obisnuiti de la inceputul programarii, medicul va va vorbi despre alimentatie si introducerea alimentelor solide (diversificare). Medicul dumneavoastra va va oferi, de asemenea, recomandari pentru calmarea gingiilor dureroase atunci cand bebelusului incepe sa ii iasa primii dintisori. La aceasta vizita, micutul tau poate primi o a treia doza de VPI, DTPa si eventual Hib , Hep B. Daca este sezonul gripei, medicul copilului va sugera probabil vaccinul antigripal, care este recomandat anual copiilor cu varsta cuprinsa intre 6 luni si 19 ani. Prima lor vaccinare antigripala va fi de doua doze, administrate la cel putin o luna distanta.

La varsta de 9 luni

Controlul bebelusului de noua luni este un moment excelent pentru a pune intrebari sau a aduce la iveala orice comportament nou sau ingrijorator. Interventia timpurie este importanta atunci cand vine vorba de intarzierile de dezvoltare, asa ca daca aveti nelamuriri, medicul dumneavoastra va poate ajuta cu investigatii suplimentare.

12 luni

Medicul va efectua masuratorile obisnuite si examinarea fizica, si va continua sa discute cu dumneavoastra despre alimentatie, programul de somn si modalitati de a incuraja dezvoltarea fizica, cognitiva si sociala pozitiva. Se recomanda a 3 a doza de VPI, DTPa si HiB si primele doze de vaccin pentru rujeola, oreion si rubeola (ROR), varicela (Varilix) si hepatita A.

Pe masura ce cresc, copiilor le sunt indicate si:

•Examen oftalmologic: Inca inainte de varsta de 5 ani, vederea fiecarui copil trebuie evaluata, chiar daca nu s-a observat nici o problema la ochi. Examenul oftalmologic timpuriu poate preveni agravarea unei probleme a ochilor.

•Igiena dentara: Dupa ce le-au crescut dintii, trebuie sa vina momentul ca micutii sa viziteze stomatologul. Consultatiile cu scop preventiv la stomatolog ajuta la protejarea dintilor copilului si la mentinerea unei igiene dentare adecvate.

•Tensiunea arteriala: Colesterolul si tensiunea arteriala nu sunt boli intalnite doar la persoanele adulte. Copiii si bebelusii pot avea si ei probleme de sanatate, in acest sens. Medicii recomanda masurarea tensiunii arteriale a copiilor de peste trei ani. Indicat ar fi, ca prin analizele uzuale de sange sa se stabileasca si valoarea colesterolului, chiar inainte de varsta de 10 ani.

•Inaltimea si greutatea: Indicele de masa corporala al copilului poate fi cel mai bun mod de a urmari cresterea si dezvoltarea sa generala.

Perioada de adolescenta - 13-18 ani

Pe langa analizele uzuale de rutina, aceasta perioada include o serie de alte investigatii:

Examen fizic anual

De la aceasta varsta, ar trebui sa se realizeze controale fizice anuale. Acest lucru ii ofera medicului o imagine de ansamblu asupra sanatatii copilului sau a eventualelor modificari dramatice. De asemenea, consultatia ofera adolescentului posibilitatea sa discute cu un profesionist despre sanatatea sa si transformarile din organismul sau.

Evaluarea coloanei vertebrale

Pentru ca scolioza sau alte probleme ale coloanei vertebrale se manifesta prima data in timpul adolescentei, ca urmare a cresterii rapide in inaltime, este recomandata vizita la cabinetul medicului ortoped in aceasta perioada de dezvoltare.

Consult ginecologic

Fiecare persoana de sex feminin cu varsta de peste 13 ani, indiferent de nivelul activitatii sexuale, ar trebui sa viziteze medicul ginecolog. Acest lucru nu inseamna ca va avea loc primul examen pelvin sau ca se va recolta secretia pentru testul babes-papanicolau. In schimb, intalnirea cu medicul poate fi o ocazie pentru tinere de a discuta despre manifestarile din timpul ciclului menstrual, simptome, viata sexuala si mijloace de contraceptie.

Concluzii

Controlul medical este o etapa importanta in monitorizarea dezvoltarii si sanatatii copilului. In timpul acestei vizite, medicul de familie va evalua cresterea si dezvoltarea copilului, inclusiv greutatea, lungimea si circumferinta capului.

Medicul va discuta cu parintii despre alimentatia copilului, somnul, si comportamentul acestuia, oferind sfaturi si raspunsuri la eventualele intrebari sau ingrijorari. Vaccinarile programate pentru aceasta varsta vor fi administrate, asigurand protectia impotriva unor boli grave. Este important ca parintii sa urmareasca toate recomandarile medicului si sa continue vizitele regulate pentru a se asigura ca copilul se dezvolta normal si sanatos.

Analizele medicale au un rol important in unele afectiuni sau deficiente. De asemenea, analizele de laborator ajuta la depistarea agentilor patogeni din organism. Pe baza rezultatelor analizelor, medicul specialist poate stabili un diagnostic corect si poate recomanda un tratament adecvat, tinand cont insa si de varsta pacientului.


Citeste si despre:

Hipertensiunea arteriala la copii Leucemia mieloida acuta la copii si alte malignitati mieloide Testarea hormonilor tiroidieni Rezultatele testelor de sange – ce nu va spun medicii? Importanta analizelor pentru o diagnosticare corecta Misiune anti-cancer: caravana “Fii atenta, Romania!” Colita ulcerativa la copii Consecintele diabetului zaharat de tip 2 la copii Durerile de spate si oase la copii si adolescenti: de ce apar si cand trebuie sa ne facem griji? Analize si investigatii de rutina. Medicii MedLife explica ce trebuie sa faci ca sa stii ca esti bine Asigurarea sanatatii si sigurantei de la nastere pana la varsta de 2 ani