Gripa - metode de preventie

Actualizat: 09 Aprilie 2021
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Metodele clasice de preventie apar in zona de sustinere a imunitatii organismului si a rezistentei acestuia prin:
• Alimentatie corespunzatoare
• Imbracaminte adecvata
• Evitarea expunerii copiilor in medii supraaglomerate (magazine, spectacole, etc.)

In cazul unei epidemii de gripa, copiii trebuie feriti pe cat posibil de aglomeratie si contactul cu persoanele bolnave. Acest lucru se recomanda si adultilor.

Vaccinarea antigripala este considerata singura metoda de preventie activa. Ce inseamna activa? Cu totii realizam o preventie la nivel bazal prin alimentatie, imbracaminte, evitarea contactului cu persoane infectate, insa, pentru a preveni efectiv boala, trebuie ca organismul sa se apere impotriva bolii, iar acest lucru este posibil doar prin vaccinare antigripala.

• Vaccinarea antigripala se recomanda a fi efectuata in lunile septembrie-octombrie (inaintea aparitiei epidemiei de gripa), deoarece organismul are nevoie de cel putin 2 saptamani de la vaccinare pentru a se instala protectia si a fabrica anticorpi impotriva virusului. Cu toate acestea, vaccinarea se poate realiza pe toata durata sezonului gripal (octombrie-februarie), pentru cei care nu s-au vaccinat la inceputul toamnei;
• Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) recomanda vaccinarea antigripala pentru persoane cu varsta cuprinsa intre sase luni si 64 de ani si care sunt in evidenta cu afectiuni medicale cronice pulmonare, cardiovasculare, metabolice, renale, sau cu imunodeficiente, toate persoanele cu varsta peste 65 de ani, gravidele, medicii, cadrele sanitare medii si personalul auxiliar, atat din spitale cat si din unitatile sanitare ambulatorii, inclusiv salariati ai institutiilor de ocrotire (copii sau batrani) si ai unitatilor de bolnavi cronici. (http://www.who.int );
• Protectia pe care o ofera vaccinul gripal este in jur de 90%, pentru tinerii si adultii sanatosi. Insa, trebuie sa luam in considerare faptul ca mai putem raci intr-un procent de 5 pana la 10 %, deoarece fiecare vaccin, oricare ar fi el, actioneaza in functie de fiecare organism in parte si produce efecte diferite, respectiv o cantitate mai mica sau mai mare de anticorpi;
• Persoanele trecute de 50 ani si care sufera de boli cronice, pulmonare, respiratorii, cardiace, renale, transplant de organe, infectii cu virusul HIV, beneficiaza de protectia vaccinului gripal pana la 70-80% , deoarece organismul fabrica anticorpii necesari in cantitate mai mare sau mai mica, dupa caz. Pentru aceste categorii de risc mai sus amintite, recomandarea pentru vaccinarea antigripala este una ferma.

Toate vaccinurile gripale, indiferent de producator, respecta compozitia recomandata de Organizatia Mondiala a Sanatatii.

Vaccinul gripal recomandat pentru sezonul gripal 2012-2013 (emisfera nordica), contine urmatoarele tulpini A/California/7/2009 (H1N1), A/Victoria/361/2011 (H3N2), B/Wisconsin/1/2010. http://www.who.int/influenza/vaccines/virus/recommendations/2012_13_north/en


Citeste si despre:

Gripa la copii Nu trata gripa sezoniera cu antibiotice! Moduri de preventie a transmiterii gripei sezoniere Gripa - cum separam mitul de adevar Cum sa previi raceala sau gripa? Cum sa preveniti crizele de astm cauzate de gripa si raceala Excelenta in medicina prin sistemul medical privat Denervarea arterelor renale, o procedura minim invaziva pentru controlul hipertensiunii arteriale rezistente la tratament Bruceloza poate fi confundata cu gripa. Afla cum faci diferenta! Strategii de prevenire a gripei Primul ajutor in cazul gripei la copii Tratamentul gripei la copil Ce sa consumati la micul dejun pentru intarirea imunitatii organismului Cum sa controlati eficient tusea nocturna De ce poti raci chiar daca te vaccinezi antigripal?