Efectele secundare ale vaccinurilor anti-COVID-19. Ce trebuie sa cunosti si de ce nu trebuie sa ne ingrijoram?

Actualizat: 15 Aprilie 2021
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Consultant medical:

Dr. Ovidiu Balaban-Popa
Medic specialist psihiatru

Spitalul de Psihiatrie Voila

Efecte adverse ce pot aparea dupa vaccinare


Deoarece campania de vaccinare anti-COVID-19 a intrat deja in ultima etapa, cea destinata populatiei generale, iar tot mai multe persoane sunt programate si doresc sa faca unul dintre vaccinurile aprobate in tara noastra, apar tot mai multe discutii pe tema efectelor adverse.

Vom incerca in acest articol sa creionam o imagine de ansamblu despre efectele adverse ce pot aparea dupa efectuarea vaccinurilor impotriva COVID-19: care sunt acestea pentru fiecare tip de vaccin in parte, severitatea lor, cum se raporteaza si ce putem face in cazul aparitiei unui efect advers.

Efecte adverse comune dupa vaccinare - orice tip de vaccin

Vaccinul este o inventie care a schimbat radical omenirea de la descoperirea lui de catre Edward Jenner in 1796. Principiul este unul simplu: se inoculeaza o fractie inerta si inofensiva a agentului infectios care pregateste sistemul imunitar pentru a-l inlatura in cazul unei posibile expuneri.

Procesul de detectie si acomodare cu vaccinul simuleaza oarecum simptomatologia data de agentul infectios, de aceea pot aparea unele simptome in perioada imediata dupa vaccinare. Insa nu toate persoanele vaccinate dezvolta efecte adverse dupa vaccinare. Asta nu inseamna ca vaccinul nu a fost eficient. Inca nu s-a observat vreo legatura intre severitatea efectelor adverse si nivelul de anticorpi.

Cea mai comuna reactie dupa efectuarea unui vaccin este durerea la locul injectarii. De regula este suportabila si trece de la sine in cateva ore - zile.

Alte simptome si semne comune ce pot aparea dupa vaccin includ:
• Subfebrilitate sau febra usoara
• Frison
• Senzatie de oboseala
• Cefalee (dureri de cap)
• Mialgii (dureri musculare) si artralgii (dureri articulare)
• Senzatie de lesin (foarte rara, dar care poate aparea dupa orice procedura medicala)
• Limfadenopatie (ganglioni limfatici inflamati) la nivelul axilei sau gatului, pe aceeasi parte cu locul injectarii. Daca nu se remite dupa 10 zile, contactati medicul de familie. Este indicat sa mentionati faptul ca ati facut un vaccin daca sunteti supusi la o examinare a sanului (mamografie) in perioada de dupa vaccinare.

Cel mai important efect advers sever, dar din fericire extrem de rar (1-2 cazuri la un milion de vaccinari) este reactia alergica severa (anafilaxia). Semnele unei reactii anafilactice includ dificultati de respiratie, edem (umflatura) la nivelul fetei si cailor respiratorii, tahicardie, eruptie cutanata severa, senzatie de ameteala si lesin.

O reactie alergica severa apare de regula in primele 5 minute dupa efectuarea vaccinului, dar in cazuri foarte rare poate surveni si intr-un interval de pana la o ora de la vaccinare. De aceea se considera ca o perioada de 15 minute de supraveghere post-vaccinala este indicata dupa orice vaccin.

Ce efecte adverse pot aparea dupa vaccinurile impotriva COVID-19?

Frecventa, intensitatea si tipurile de reactii adverse ale vaccinurilor impotriva COVID-19 nu difera foarte mult de celelalte tipuri de vaccin.
Datele colectate pana acum de la Administratia Americana a Alimentelor si Medicamentelor si de la Agentia Europeana a Medicamentului ne ajuta sa exploram cele mai frecvente efecte adverse in functie de tipul de vaccin administrat.

E important de retinut faptul ca in studiile efectuate pentru stabilirea eficacitatii si sigurantei vaccinurilor se include si un lot care primeste o substanta placebo (fara substanta activa), pentru a se face o comparatie cat mai clara si corecta. Efectele adverse au aparut si in cazul lotului placebo, dar intr-o proportie mult mai mica, de regula la jumatate din incidenta efectelor adverse in cadrul lotului cu substanta activa. Spre exemplu, durerile de cap au avut o incidenta de 41,9% in cazul vaccinului produs de Pfizer – BioNTech, iar in lotul placebo, 34% dintre subiecti au raportat aceleasi simptome. Toate aceste date le puteti verifica din raportul FDA.

Efecte adverse dupa vaccinul produs de Moderna

Vaccinul produs de compania Moderna in parteneriat cu Niaid are un protocol de vaccinare in 2 doze la 28 de zile distanta. Studiul initial a fost efectuat pe 30.000 de participanti si a relevat o protectie de 94.1%.

Din datele furnizate de producator, au putut fi clasificate principalele efecte adverse aparute in prima saptamana de la injectare. In medie, simptomele s-au remis in primele 3 zile, cel mai adesea dupa prima zi de la administrare. De asemenea, a fost raportata o incidenta mai crescuta a simptomelor post-vaccinare dupa efectuarea rapelului, cu un disconfort putin mai accentuat.

Asadar, in ordinea frecventei, efectele adverse aparute dupa aministrarea vaccinului Moderna sunt urmatoarele:
1. Durere la locul injectiei
2. Senzatie de oboseala
3. Cefalee
4. Dureri musculare
5. Dureri articulare
6. Ganglioni limfatici inflamati
7. Senzatie de greata si voma
8. Frisoane
9. Edem la locul injectarii
10. Eruptii cutanate
11. Febra (dupa rapel, febra a aparut mai frecvent – pozitia a 9-a)

Efecte adverse aparute dupa vaccinul produs de Pfizer

Pentru vaccinul produs de Pfizer in parteneriat cu BioNTech a fost folosita aceeasi tehnologie mRNA (ARN mesager) ca in cazul vaccinului produs de Moderna. A fost testat in 152 de locatii (130 in USA) si a inclus 43.000 de participanti. Eficacitatea a fost estimata la 95%. Rapelul se face la 21 de zile.

Spre deosebire de Moderna, Pfizer a studiat efectele adverse in doua grupuri distincte, in functie de varsta (16-55 ani si peste 55 ani). Deoarece persoanele peste 55 de ani sunt mai putin predispuse la efecte adverse, vom prezenta doar datele din primul grup de varsta.

1. Durere la locul injectarii
2. Oboseala
3. Cefalee
4. Dureri musculare nou-aparute sau accentuate
5. Frison
6. Dureri articulare nou-aparute sau accentuate
7. Diaree
8. Edem
9. Eruptii cutanate
10. Voma

Efecte adverse aparute in cazul vaccinarii cu vaccinul produs de AstraZeneca

Vaccinul produs de compania suedeza AstraZeneca in parteneriat cu Universitatea Oxford din Marea Britanie se administreaza adultilor si foloseste un vector adenoviral de cimpanzeu. Atentie, niciun vaccin folosit impotriva COVID-19 nu poate produce boala.

In ceea ce priveste aparitia efectelor adverse, in special a evenimentelor trombotice suspectate ca ar fi cauzate de acest tip de vaccin, Agentia Europeana a Medicamentului a emis un comunicat in data de 18 martie 2021 care a concluzionat faptul ca nu exista o legatura directa intre evenimentele trombotice raportate si administrarea vaccinului produs de AstraZeneca.

Comparativ cu celelalte tipuri de vaccin anti-COVID-19, la lista efectelor adverse posibile in urma administrarii serului AstraZeneca se mai adauga transpiratia excesiva si scaderea poftei de mancare. Disconfortul produs de aparitia efectelor adverse pare sa ocupe un procent mai mare din totalul raportarilor, in comparatie cu datele oferite de celelalte tipuri de vaccin.

Ce pot face in cazul aparitiei unor efecte adverse?

In general, majoritatea efectelor adverse post-vaccinare se remit fara nicio interventie in maxim 3 zile.

Pentru ameliorarea simptomelor dureroase la locul injectarii se recomanda utilizarea unei comprese cu apa rece si mobilizarea bratului.

Este indicat sa discutati cu medicul dumneavoastra curant despre posibilitatea administrarii unor medicamente fara prescriptie medicala (acetaminofen, ibuprofen, antihistaminice) in cazul aparitiei febrei altor simptome dupa vaccinare. El cunoaste cel mai bine istoricul dumneavoastra medical si posibilele contraindicatii.

Nu e recomandat sa luati preventiv niciun medicament simptomatic inainte de actul vaccinarii. Ele se administreaza doar la nevoie. In cazul aparitiei febrei, alaturi de medicatie antipiretica se recomanda hidratarea si o tinuta cat mai lejera.

Consultati medicul in cazul in care inflamatia de la locul injectarii se inrautateste dupa 24 de ore sau daca celelalte efecte adverse persista mai mult de 2-3 zile.

In cazul efectelor adverse severe, cum e socul anafilactic, personalul medical din centrele de vaccinare este pregatit pentru a interveni imediat. Ca sfat general, daca ati avut antecedente alergice severe, este indicat sa aveti tot timpul cu dumneavoastra un auto-injector cu adrenalina (Epipen) in cazul aparitiei unor reactii alergice de orice fel (la medicamente, alimente sau intepaturi de insecte).

Cum raportam efectele adverse la vaccinurile anti-COVID-19?

Orice efect advers suspectat poate fi raportat prin platforma Agentiei Nationale a Medicamentului la adresa covid19.anm.ro.

Bibliografie
https://www.vaccines.gov/basics/safety/side_effects
https://www.historyofvaccines.org/
https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/vaccines/expect/after.html
https://www.theguardian.com/world/2021/mar/18/covid-vaccine-side-effects-pfizer-moderna-johnson-is-it-safe
https://www.anm.ro/medicamente-de-uz-uman/farmacovigilenta/raportarea-reactiilor-adverse-suspectate-vaccin-covid-19/
https://www.ema.europa.eu/en/news/covid-19-vaccine-astrazeneca-benefits-still-outweigh-risks-despite-possible-link-rare-blood-clots
https://www.nhsinform.scot/covid-19-vaccine/the-vaccines/side-effects-of-the-coronavirus-vaccines


Citeste si despre:

Efectele secundare ale pilulei contraceptive Complicatii si efecte secundare ale transplantului de celule stem alogenic Beneficiile si efectele secundare ale cortizonului Efectele secundare ale vaccinului Covid-19 la copii si adolescenti Care sunt efectele secundare ale excesului de vitamina C? Cum sa-ti intaresti sistemul imunitar in primavara cu produse bio Beneficiile si efectele secundare ale terapiei cu lumina rosie 8 efecte secundare neobisnuite ale medicamentelor comune Contraceptive orale: mod de administrare si efecte secundare Statinele asociate cu antibiotice pot avea efecte secundare grave Infectia cu COVID-19: masuri de urmat atunci cand mergi la spital
Cere sfatul medicului ×