Consumul de fibre si flatulenta excesiva

Actualizat: 21 Ianuarie 2013
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Fibrele sunt reprezentate de partea unei plante comestibile pe care organismul nu o poate absorbi sau digera. Fibrele sunt de doua feluri: solubile si insolubile. Fibrele solubile sunt solubile in apa si se transforma intr-o substanta asemanatoare cu gelul. Fibrele insolubile sunt cele care ajuta alimentele sa circule prin tractul digestiv si ajuta la regularizarea procesului digestiei.

Principalul beneficiu al fibrelor este mentinerea sanatatii colonului si intestinelor. Consumul de alimente bogate in fibre poate ameliora sau chiar reduce aparitia constipatiei si diareei, atenueaza simptomele de colon de intestin iritabil, scade riscul dezvoltarii hemoroizilor si a bolii diverticulare, contribuie la pastrarea unei greutati normale si reduce riscul declansarii diabetului si bolilor cardiovasculare.

Persoanele adulte de sex feminin ar trebui sa consume 20 g fibre pe zi, iar cele de sex masculin putin peste 30 g de fibre pe zi.

O dieta bogata in fibre are efecte pozitive asupra sanatatii unei persoane, dar are si efecte secundare neplacute. Printre acestea se numara flatulenta sau gazele intestinale.

Un regim alimentar care va contine fibre va fi destul de diversificat, intrucat fibrele se gasesc in compozitia fructelor, legumelor, cerealelor integrale etc. Din acest motiv, probabil ca multe persoane vor consuma mai multe fibre decat au nevoie. Din pacate, atunci cand vor fi incluse mai multe fibre decat cantitatea recomandata zilnic, in mesele zilnice, va fi observata aparitia unor efecte secundare nedorite: flatulenta si balonarea.

Alimente care produc gaze

Printre efectele negative ale consumului excesiv de fibre se numara: gazele intestinale, diaree, balonarea, eructatiile si chiar durerile abdominale. Mai predispusi la aceste simptome vor fi cei care sufera de sindrom de colon iritabil. Flatulenta este o manifestare frecvent intalnita si de obicei inofensiva, dar poate fi si inconfortabila sau chiar dureroasa in cazul anumitor persoane. Cantitatea de gaze produse de fibre variaza de la o persoana la alta.

Gazele intestinale se produc ca urmare a procesului digestiei in care sunt implicate o serie de bacterii.

Unele fibre sunt digerate intr-o masura mai mare de catre bacteriile din colon care contribuie la procesul digestiei. Cu cat fibrele sunt mai bine digerate, cu atat se produc mai multe gaze. Totusi, capacitatea bacteriilor de a digera fibrele poate varia de la o persoana la alta, iar anumite tipuri de fibre (chiar daca sunt digerate) pot imbunatati calitatea scaunelor fara a provoca flatulenta. De aceea, alegerea alimentelor care contin fibre potrivite pentru fiecare persoana este doar o chestiune care trebuie testata individual.

Carbohidratii pot provoca mai multe gaze intestinale, intrucat acestia pot fi mai dificil de procesat de sistemul digestiv. Printre cele mai frecvent intalnite fibre care pot provoca flatulenta in exces se numara:

Din fericire, in multe dintre cazuri, aceste alimente nu trebuie excluse in totalitate din dieta, ci consumate cu moderatie.

Importanta introducerii treptate a fibrelor in dieta

A urma o dieta bogata in fibre alimentare este un lucru sanatos, dar tebuie sa stiti cum sa faceti acest lucru, pentru a preintampina aparitia simptomelor neplacute care o pot insoti. Principala masura prin care puteti sa preveniti gazele intestinale inconfortabile este de a creste lent nivelul de fibre din dieta dumneavoastra.

Pentru inceput, adaugati doar 1-2 portii pe zi de alimente care contin fibre. De exemplu, puteti inlocui painea alba pe care o utilizati la sandwichuri, cu painea de grau integral sau sa adaugati la cina o salata. Lasati-va organismul sa se adapteze la aceasta schimbare si apoi mariti portiile de alimente care contin fibre, in timp. Permiteti organismului sa se obisnuiasca cu procesul prelucrarii fibrelor, iar aceasta etapa de tranzitie va deveni mai usoara si se va reduce posibilitatea de aparitie a flatulentei si disconfortului abdominal . Nu uitati sa consumati multa apa.

Prevenirea flatulentei excesive

Exista cateva mausri pe care le puteti lua pentru a preveni flatulenta in exces:

Printre remediile naturale cu ajutorul carora puteti ameliora flatulenta se numara:


Citeste si despre:

Flatulenta – alimente si remedii Remedii si solutii pentru tulburarile stomacale Alimente care determina constipatia Colonul iritabil se poate combate si prin sport Balonarea, eructatia si gazele intestinale: cum pot fi evitate? De ce merg romanii la stomatolog? Pentru un zambet ca la Hollywood Diete specifice pentru detoxifiere Alimente pentru combaterea flatulentei Sindromul de colon sau intestin iritabil - diagnostic si tratament Aerofagia Flatulenta