Este sanatoasa guma de mestecat?

Actualizat: 23 Februarie 2012
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Este guma de mestecat mai mult decat o solutie rapida de improspatare a respiratiei? Desigur! Folosirea gumei de mestecat poate fi un truc pentru a pacali foamea, in cazul oamenilor care doresc sa slabeasca si ar putea fi o alternativa sanatoasa la fumat (in prezent sunt disponibile mai multe tipuri de guma de mestecat cu nicotina).

Cercetatorii au descoperit ca guma de mestecat poate ajuta la mentinerea concentrarii, reduce tensiunea arteriala si elimina stresul, iar in plus, guma de mestecat fara zahar este recomandata a se folosi in mod regulat dupa mese pentru a se pastra sanatatea dintilor si a gingiilor, pentru neutralizarea si indepartarea acizilor produsi de alimente.

De-a lungul timpului, acesti acizi pot descompune smaltul dintilor, iar guma de mestecat ajuta la evitarea acestor probleme prin intarirea smaltului si protectia contra cariilor dentare.Guma de mestecat s-a dovedit ca stopeaza formarea placii bacteriene in cavitatea bucala si incurajeaza remineralizarea dintilor, mentinandu-i puternici.

Beneficiile pentru sanatate ale gumei de mestecat

Noi cercetari indica faptul ca guma de mestecat ofera sanatatii beneficii surprinzatoare. Cu toate acestea, beneficiile nu sunt aceleasi pentru toata lumea, deoarece fiecare persoana este unica si va obtine raspunsuri diferite in cazul utilizarii gumei de mestecat.

Rezultatele studiilor indica faptul ca guma de mestecat are rol pozitiv in imbunatatirea memoriei, diminuarea stresului, cresterea capacitatii de atentie, vigilentei, concentrarii, sustine sanatatea orala si ajuta la mentinerea controlului greutatii corporale.

Guma de mestecat imbunatateste memoria

Psihologii afirma ca guma de mestecat ajuta la imbunatatirea memoriei si sporeste competentele cognitive. Acestia au descoperit ca persoanele care au mestecat guma in timpul testelor, au obtinut scoruri semnificativ mai bune decat cei care nu au facut acest lucru. Una dintre explicatiile acestui fenomen este ca actul mestecatului sau miscarii continue a maxilarului ajuta la imbunatatirea memoriei.

Activitatea din zona creierului raspunzatoare de memorie (hipocampusul) se amplifica in timp ce oamenii mesteca guma. Unele cercetari au demonstrat ca receptorii insulinei din hipocampus pot fi implicati in procesul memoriei, iar guma de mestecat creste nivelul de glucoza, cea care ofera combustibil pentru trup si minte.

De asemenea, guma de mestecat creste fluxul de sange catre creier. Marirea frecventei batailor inimii imbunatateste fluxul de oxigen catre creier, care poate amplifica aptitudinile cognitive ale unei persoane. Unele studii au raportat faptul ca fluxul de sange la creier se amplifica cu 20-40% in timpul mestecarii gumei.

Actul mestecarii gumei intensifica bataile inimii si stimuleaza tensiunea arteriala suficient pentru a activa atat emisfera stanga cat si cea dreapta. Guma de mestecat ajuta la cresterea productiei de oxigen, glucoza si la eliminarea unei cantitati mai mari de CO2. Acesta este modul in care guma de mestecat imbunatateste memoria.

Guma de mestecat reduce simptomele stresului

Unii profesori incurajeaza elevii sa mestece guma in timpul testelor dificile pentru ca atentia si nivelul lor de concetrare sa creasca. Psihiatrii si psihologii considera ca guma de mestecat reduce tensiunea si ajuta la eliberarea energiei nervoase, fiind utila pentru indepartarea frustrarii si iritarii.

Cercetari recente au aratat ca miscarea ritmica implicata de mestecarea gumei are ca efect reducerea stresului si promoveaza sentimentul de relaxare si multumire.

Guma de mestecat ajuta la scaderea in greutate

Cu un continut caloric destul de scazut (5-10 calorii per portie), guma de mestecat este o gustare destul de ieftina. Potrivit unor studii, adultii care au mestecat guma, au mancat cu pana la 36 de calorii mai putin la o gustare, fata de cei care nu au mestecat guma.

Atat guma de mestecat obisnuita cat si cea cu zahar ajuta adultii sa manance mai putin. Actul fizic al mestecatului ajuta la diminuarea poftei de a manca snackuri bogate in calorii, iar prin mestecarea gumei, se pot arde aproximativ 11 calorii pe ora.

Guma de mestecat imbunatateste digestia

Guma de mestecat stimuleaza motilitatea intestinala si ajuta la cresterea fluxului salivar, fapt ce duce la cresterea frecventei inghitirii. Acest lucru este util mai ales pentru prevenirea refluxului acid (situatia in care acizii gastrici urca din stomac, la nivelul gatului).

Alte beneficii ale gumei de mestecat

Unii oameni devin mai atenti si mai alerti atunci cand mesteca guma, deoarece mestecatul alunga somnolenta. Guma de mestecat indulcita cu xylito nu mareste concentratia de zahar din sange si are un gust bun.

De ce nu este buna guma de mestecat pentru sanatatea unei persoane?

Daca se foloseste in mod regulat guma de mestecat, se vor lua in considerare urmatoarele aspecte:

- guma de mestecat provoaca uzura inutila si distrugerea cartilajului articulatiilor maxilarului care actioneaza ca absorbant al socurilor. Odata deteriorata, aceasta zona poate produce disconfort si durere pe tot parcursul vietii.

- pentru mestecat sunt folositi 8 muschi faciali. Mestecatul inutil poate crea senzatia de incordare cronica a celor doi muschi din zona tamplelor. Acest lucru poate duce la presiunea asupra nervilor localizati in aceasta zona a capului, determinand dureri de cap cronice si intermitente.

- in cavitatea bucala exista sase glande salivare care sunt stimulate sa produca si sa elibereze saliva de cate ori are loc procesul de masticatie. Producerea unui flux constant de saliva in timpul mestecarii gumei este o risipa de energie si resurse care ar putea fi folosita pentru alte activitati metabolice esentiale.

- guma de mestecat este cel mai des indulcita cu aspartam. Utilizarea pe termen lung a aspartamului a fost asociata cu dezvoltarea cancerului, a diabetului zaharat, tulburarilor neurologice si malformatiilor congenitale.

- in cazul in care guma de mestecat nu este indulcita cu aspartam, contine zahar, iar consumul regulat de zahar rafinat este principala cauza a problemelor de sanatate cronice cum ar fi cancerul, ateroscleroza si diabetul zaharat de tip 2.

Mestecarea din cand in cand a gumei, nu ar trebui sa devina o problema pentru nici o persoana care nu sufera de afectiuni la nivelul gatului si maxilarului. In cazul folosirii in exces a gumei de mestecat, organismul poate plati un pret nemeritat.


Citeste si despre:

Cum sa pastrati sanatatea aparatului digestiv? Cum influenteaza alimentatia sanatatea orala? 20 de factori care iti ruineaza zambetul! Terapia Mayr sau tehnica de intinerire a corpului, mintii si spiritului Despre balonare, eructatii si flatulenta Cauze pentru acumularea constanta de kilograme Cum poti sa ai grija de sanatatea ta si a celor dragi? Descopera puterea plantelor pentru o minte agila si un somn odihnitor Recomandari alimentare pentru sindromul de colon sau intestin iritabil Alimente surprinzator de bogate in zahar Moduri prin care sa scapati de pofta fumatului Alimente care dau dependenta Flatulenta – alimente si remedii 8 lucruri care iti pot strica zambetul
Cere sfatul medicului ×