Tuberculoza, o boala infectioasa care poate tratata prin infometarea bacilului

Actualizat: 13 August 2013
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Tuberculoza este una dintre cele mai periculoase boli infectioase si, in ciuda faptului ca vaccinarea obligatorie a dus la scaderea drastica a incidentei bolii, bacilul continua sa provoace imbolnaviri.

Conform unui studiu publicat in revista Cell Chemistry and Biology de specialistii de la Universitatea Surrey (Marea Britanie), pe langa vaccinul obligatoriu mai exista o metoda prin care boala poate fi prevenita. Este vorba despre infometarea bacilului.

Responsabil pentru imbolnavirea de tuberculoza pulmonara este bacilul Koch, care ajunge in sange. Pentru a supravietui, microorganismul trebuie sa se hraneasca.

Profesorul Johnjoe McFadden si echipa lui au descoperit ca bacilul ataca celulele gazda si se hraneste cu acizi grasi, aminoacizi si alti compusi inca neidentificati. De asemenea, cercetatorii au descoperit ca bacilul dizolva dioxidul de carbon si il transforma in propria sa biomasa.

Daca s-ar gasi o metoda prin care bacilul sa poate fi infometat, tuberculoza ar fi cu un pas mai aproape de eradicare, considera profesorul.

Tuberculoza ucide anual 2 milioane de persoane. Prin faptul ca am descoperit cu ce se hraneste bacilul, putem sa gasim un tratament adecvat pentru a-l infometa, a declarat profesorul.

Mai multe informatii gasiti pe Stop Gripa


Citeste si despre:

Tuberculoza genito-urinara Tuberculoza: despre mituri si adevar Tuberculoza (TBC): simptome si tratament Tuberculoza (TBC) - generalitati Vaccinul antituberculoza (BCG) Hemoptizia (expectoratia cu sange) Analiza urinei (analiza caracterelor fizice si chimice ale urinei, analiza calculilor urinari, analiza microscopica a urinei) Cei mai importanti medici din Romania in imagistica sanului prezenti la Bucuresti cu ultimele noutati in domeniu Colicile la sugari: sfaturi practice pentru parinti Paracenteza Simptome care indica prezenta tuberculozei TBC - tot ce trebuie sa stii despre aceasta boala Pericolele ignorarii tuberculozei Hipopituitarismul Menopauza la barbati Dificultatile de respiratie