TBC - tot ce trebuie sa stii despre aceasta boala

Actualizat: 26 Ianuarie 2024
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Ileana Nasui
Consultant medical:

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timisoara

Generalitati


Tuberculoza (TBC) este o boala infectiosa-contagioasa, multisistemica, fiind o cauza majora de deces la nivel mondial. Este provocata de bacilul Koch, bacil descoperit in anul 1882 de catre savantul german Robert Koch.

Cum se transmite

Trasmiterea tuberculozei pulmonare (TBC) se realizeaza de regula pe cale aeriana. Mai rar insa se poate transmite si pe cale cutanata sau digestiva.

Atunci cand are loc transmiterea pe cale aeriana conteaza foarte mult numarul de bacili care ajung in aer, precum si timpul pe care o persoana sanatoasa il petrece intr-o incapere cu persoana infectata, altfel spus durata de respirare a aerului contaminat.

De asemenea, cei mai expusi sunt pacientii diagnosticati cu HIV, cei care au neoplasme sau cei cu diabet zaharat, deoarece acestia au deja sistemul imunitar slabit.

Principalele cauze

Bacteria numita "Mycobacterium tuberculosis" (numita si bacilul Koch) este cea care provoaca tuberculoza, insa exista multi bacili responsabili de aparitia tuberculozei, iar unii dintre acestia sunt rezistenti la tratamentul cu antibiotice.

De cele mai multe ori, bacteriile se raspandesc de la o persoana la alta prin picaturile microscopice de saliva eliberate in aer. O persoana cu TBC poate sa transmita bacilii prin: stranut, tuse sau prin vorbire. De aceea, este foarte importanta respectarea unei igiene stricte, aerisirea frecventa a incaperilor si o functionare optima a instalatiilor de ventilatie.

Atentie! Desi corpul poate contine bacterii care provoaca tuberculoza, sistemul imunitar poate impiedica imbolnavirea. Exista o distinctie intre TBC latenta si TBC activa.

TBC latenta

In aceasta situatie, ai o infectie cu TBC, dar bacteriile raman in corpul tau in stare inactiva si nu exista simptome. TBC latenta, de asemenea numita infectie cu TBC inactiv, nu este contagioasa, iar pacientul nu prezinta bacili Koch in sputa.

Aceasta insa se poate reactiva, de aceea tratamentul este important pentru persoana cu TBC latenta.

TBC activa

Aceasta conditie te face sa te imbolnavesti si sa poti raspandi boala si altora. Poate sa apara in primele saptamani dupa infectarea cu bacteria TBC, insa si dupa cativa ani de la contaminare.

Tuberculoza poate afecta si alte parti ale corpului, inclusiv rinichii, coloana vertebrala sau creierul. Atunci cand se produce TBC in afara plamanilor, semnele si simptomele variaza in functie de organele implicate. De exemplu, tuberculoza coloanei vertebrale cauzeaza dureri de spate, iar cea care este localizata la nivelul rinichilor duce la aparitia hematuriei (prezentei sangelui in urina).

Semnele tuberculozei active

tuse care dureaza trei sau mai multe saptamani, de regula, initial, tusea este seaca, ulterior devine productiva;
• uneori este prezenta si hemoptizia (tusea este insotita de sange);
• dureri toracice sau dureri la respiratie sau la tuse;
• pierderea in greutate si pierderea poftei de mancare;
• oboseala accentuata;
febra;
• transpiratii nocturne;
• frisoane;
• noduli limfatici umflati.

In ce consta diagnosticul

In stabilirea diagnosticului sunt efectuate investigatii amanuntite, deoarece majoritatea simptomelor prezente in TBC sunt comune si altor afectiuni.

Astfel, principalele analize sunt:

Examenul bacteriologic al sputei este o investigatie nedureroasa, al carui rezultat este gata in doua sau trei zile. Aceasta investigatie este esentiala pentru diagnosticarea, dar si pentru urmarirea eficacitatii tratamentului.

• Exista un test cutanat care are posibilitatea de a arata daca pacientul prezinta o infectie tuberculoasa, insa nu poate sa spuna daca TBC este activ sau nu.

• Atunci cand diagnosticul nu poate fi de certitudine se va recomanda radiografia sau chiar tomografia computerizata toracica, investigatii care pot evidentia existenta TBC-ului.

• Bronhoscopia este o analiza pe care o efectueaza pacientii care nu pot expectora.

Tratament

Tratamentul pentru TBC este oferit gratuit de statul roman, este de lunga durata si se realizeaza sub stricta atentie a personalului medical, in spital. Pacientul va sta o perioada internat in spital si va fi izolat de alti bolnavi. Ulterior, tratamentul va continua si la domiciliu, pana in momentul in care sputa este curata si pacientul vindecat complet.


Citeste si despre:

Tuberculoza: despre mituri si adevar PROIECT HOTARARE pentru aprobarea Contractului-cadru 2009 Antracoza sau plamanul negru - pneumoconioza minereului de carbune Contract cadru 2009 Protocol de practica in artropatia psoriazica Vaccinul antituberculoza (BCG) Redefinirea standardelor in sanatate si nutritie Aronia si sanatatea cardiovasculara: un remediu pentru hipertensiune Raportarea si colectarea datelor pentru supravegherea bolilor transmisibile Ingrediente minerale Modificarea si completarea OUG nr. 115/2004 privind salarizarea si alte drepturi ale personalului contractual din unitatile sanitare publice din sectorul sanitar Lista cu medicamentele de care beneficiaza asiguratii, cu sau fara contributie personala, pe baza de prescriptie medicala, in sistemul de asigurari sociale de sanatate Protocol de practica in poliartrita reumatoida Tuberculoza genito-urinara