Tuberculoza este o boala infectioasa care, de obicei, afecteaza plamanii. In comparatie cu alte boli cauzate de un singur agent infectios, tuberculoza reprezinta a doua cauza a mortalitatii la nivel global.
In 2015, 1,8 milioane de persoane au murit din cauza bolii, 10,4 milioane de persoane, fiind bolnave. Medicii trebuie sa faca distinctie intre doua tipuri ale infectiei cu tuberculoza: latenta si activa.
Tuberculoza latenta – bacteriile raman in organism intr-o stare inactiva. Ele nu produc simptome si nu sunt contagioase, dar pot deveni active.
Tuberculoza activa – bacteriile produc simptome si pot fi transmise altora.
Aproximativ o treime din populatia globului este considerata a avea tuberculoza latenta. Exista un risc de 10% ca tuberculoza latenta sa devina activa, dar acest risc este mult mai mare la persoanele care au sistemul imunitar compromis, de exemplu persoanele infectate cu HIV, persoanele malnutrite sau cele fumatoare.
Tuberculoza afecteaza toate grupele de varsta si toate regiunile lumii. Cu toate acestea, boala afecteaza in cea mai mare parte adultii tineri si persoanele care traiesc in tarile in curs de dezvoltare.
Tuberculoza este provocata de bacteria numita Mycobacterium tuberculosis. Aceasta se raspandeste prin aer atunci cand o persoana cu TBC tuseste, stranuta, scuipa, rade sau vorbeste.
Tuberculoza este contagioasa, insa majoritatea persoanelor cu tuberculoza activa care au primit tratament adecvat timp de cel putin 2 saptamani nu mai sunt contagioase.
Tuberculoza multidrog rezistenta este tratabila si vindecabila numai prin utilizarea unor medicamente foarte specifice, care sunt adesea limitate sau nu sunt usor disponibile. In 2012, aproximativ 450.000 de persoane au dezvoltat tuberculoza multidrog rezistenta.
In timp ce tuberculoza latenta este asimptomatica, cea activa poate fi caracterizata prin:
- Tuse, uneori cu mucus sau sange;
- Frisoane;
- Oboseala;
- Febra;
- Pierdere in greutate;
- Pierderea poftei de mancare;
- Transpiratii nocturne.
Tuberculoza afecteaza de obicei plamanii, dar poate afecta si alte parti ale corpului. Cand tuberculoza este localizata in afara plamanilor, simptomele variaza in consecinta.
Pentru a verifica prezenta tuberculozei, medicul va folosi un stetoscop pentru a asculta plamanii si pentru a verifica inflamarea ganglionilor limfatici. Medicul va primi informatii despre simptomele si istoricul medical personal si familial si despre riscul de expunere la TBC al individului.
Testul cel mai comun de diagnosticare pentru TBC este testul PPD la tuberculoza, realizat prin injectarea intradermica a unui extract din bacteria ce provoaca tuberculoza (M. tuberculosis).
Locul de electie al injectiei este reprezentat de fata interna a antebratului. Locul de injectare trebuie sa fie verificat dupa 2-3 zile si, daca este dur, rosu si umflat pana la o anumita dimensiune, este probabil ca tuberculoza sa fie prezenta. Din pacate, acest test nu este 100% eficient si este cunoscut faptul ca poate determina rezultate incorecte.
Cu toate acestea, exista alte teste disponibile pentru diagnosticarea TBC. De exemplu, testele de sange, radiografia toracica si testele de sputa pot fi folosite pentru a testa prezenta bacteriilor.
Tuberculoza multidrog rezistenta este mai dificil de diagnosticat decat tuberculoza obisnuita. Tuberculoza obisnuita este greu de diagnosticat la copii.
Majoritatea cazurilor de TBC pot fi vindecate atunci cand medicamentele potrivite sunt disponibile si administrate corect. Tipul exact al medicatiei si durata tratamentului cu antibiotice depind de varsta persoanei, de starea generala a sanatatii si de rezistenta potentiala la medicamente, indiferent de localizarea infectiei (plamanii, creierul, rinichii) si de tipul ei (latenta sau activa).
Persoanele cu tuberculoza latenta pot avea nevoie de un singur tip de antibiotice contra tuberculozei, in timp ce persoanele cu tuberculoza activa, in special cea multidrog rezistenta, vor necesita cel mai adesea o prescriptie pentru multiple medicamente.
Tratamentul antibiotic trebuie luat, de obicei, pentru o perioada relativ lunga de timp. Durata standard de timp pentru tratamentul contra tuberculozei este de aproximativ 6 luni.
Medicamentele contra TBC pot provoca toxicitate hepatica si, desi reactiile adverse sunt mai putin frecvente, atunci cand apar, pot fi destul de grave. Reactiile adverse potentiale trebuie raportate unui medic si includ:
- Urina inchisa la culoare;
- Febra;
- Icter;
- Pierderea poftei de mancare;
- Greata si varsaturi.
Este important ca tratamentul sa fie complet finalizat, chiar daca simptomele tuberculozei au disparut. Orice bacterie care a supravietuit tratamentului ar putea deveni rezistenta la medicamentele care au fost prescrise si ar putea duce la dezvoltarea tuberculozei multidrog rezistenta in viitor.
Se recomanda ca terapia sa fie observata direct de un lucrator in domeniul sanatatii, acesta administrand medicamentele contra tuberculozei pentru a se asigura ca tratamentul este finalizat corect.
Persoanele cu sisteme imunitare compromise sunt cele mai expuse riscului de a dezvolta tuberculoza. De asemenea, s-a constatat ca fumatul creste riscul de dezvoltare a tuberculozei active. Persoanele cu urmatoarele conditii prezinta risc crescut:
- Diabet;
- Anumite forme de cancer;
- Subnutritie;
- Boli renale;
- Persoane care urmeaza tratamente impotriva cancerului;
- Persoane care folosesc droguri.
Daca este lasata netratata, tuberculoza poate fi fatala. Fara tratament, infectia se poate raspandi in alte parti ale corpului prin fluxul sanguin:
Meningita TBC, afectand creierul
- TBC hepatic;
- TBC renal;
- TBC osos;
- TBC cardiac, aceasta afectiune fiind rara.
Persoanele care au tuberculoza trebuie sa respecte cateva reguli generale pentru a preveni raspandirea, de exemplu evitarea locurilor aglomerate. De asemenea, este indicata purtarea unei masti pentru a evita raspandirea bacteriilor.
Un mod important de protectie impotriva tuberculozei este reprezentat de vaccin. In unele tari, inclusiv in Romania, injectiile cu vaccin BCG sunt facute copiilor, pentru a-i proteja impotriva tuberculozei.
Un lucru foarte important, in cazul celor infectati cu TBC, este acela de a lua tratamentul corect si complet. Bacteriile multidrog rezistente sunt mult mai periculoase decat cele comune. Unele cazuri de TBC multidrog rezistent necesita chimioterapie, care poate fi costisitoare si poate determina reactii adverse severe.
Perspectiva
Din fericire, cu un tratament adecvat, marea majoritate a cazurilor de tuberculoza sunt curabile. Fara un tratament corespunzator, pana la doua treimi dintre bolnavii cu tuberculoza vor muri.
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.