Rinichii, ureterele, vezica urinara, muschii sfincterului si uretra sunt parti ale sistemului urinar, care actioneaza impreuna pentru a produce, depozita si transporta urina dintr-un organism.
Functionarea necorespunzatoare a sistemului urinar din cauza unor infectii, a inaintarii in varsta, a diverse boli sau ca urmare a unor leziuni, poate avea drept rezultat boli ale aparatului urinar, care pot varia de la infectii ale tractului urinar, incontinenta urinara, prostatita, insuficienta renala, cistita si hiperplazie de prostata.
Tratamentul problemelor urinare depinde de conditiile care stau la baza acestora. Inainte de utilizarea oricarei terapii, chiar si pe baza de plante, pentru tratarea si gestionarea tulburarilor urinare este important sa se consulte medicul.
Merisor
Sucurile si suplimentele dietetice produse din afine si merisor pot ajuta la prevenirea infectiilor tractului utinar prin reducerea aderentei bacteriei la peretii tractului urinar. Consumul de una sau doua cani de suc pe zi este in general lipsit de riscuri. Totusi, excesul poate cauza tulburari gastrice si chiar diaree.
Recomandabil este sa se consulte medicul inaintea consumului de suc de merisor pentru tratarea problemelor urinare.
Plantele cu rol antioxidant
Un studiu publicat in editia ianuarie-februarie 2007 a "Jurnalului de medicina complementara si alternativa" dezvaluie ca suplimentele din plante antioxidante precum frunzele de maslin, black cohosh, rubarba, lemn dulce si virginia skullcup, protejeaza sanatatea aparatului urinar prin prevenirea actiunii radicalilor liberi care afecteaza celulele si tesuturile tractului urinar.
Utilizarea plantelor in doze standard este in general sigura. In anumite cazuri pot aparea alergii usoare si disconfort gastric. Intodeauna trebuie consultat medicul inaintea consumului unor astfel de plante.
Papadia
Specialisti de la Universitea Centrului Medical din Maryland sustin ca frunzele de papadie (Taraxacum officinale), sunt diuretice naturale si pot creste productia de urina prin stimularea eliminarii sarurilor si a apei din rinichi.
Plantele se gasesc sub formna de capsule, extracte lichide, ceaiuri si diverse comprimate. Papadia poate cauza in unele cazuri pirozis si iritatii ale pielii si ar trebui utilizata numai sub indrumarea unui medic.
Coada calului
Partile superioare ale acestei plante pot trata cu succes pietrele vezicii urinare si ale rinichilor, infectii ale tractului urinar, incontinenta si alte probleme urinare sau de rinichi. Nu se recomanda consumul pe termen lung al plantei.
Pentru ca pot avea lor scaderi importante ale niveulului de zahar si potasiu din sange, planta trebuie consumata doar la indrumarea stricta a unui medic.
Buchu
Frunzele de buchu (Agathosma betulina) pot fi folosite in tratarea afectiunilor rinichilor si a infectiilor urinare. Planta poate actiona si ca diuretic. Doza zilnica este, in mod traditional de 1 pana la 2 grame.
Pot aparea iritatii stomacale si la nivelul rinichilor dupa consumul de buchu, care nu este recomandat femeilor gravide doarece planta stimuleaza contractiile uterine. Intodeauna se va consulta medicul inaintea folosirii acestei plante.
Sanzienele
Partea superioara a sanzienelor (Solidago canadenis) ajuta la eliminearea pietrelor de la rinichi si previne inflamatia tractului urinar.
Pirozisul este cea mai intalnita reactie adversa. La fel ca in cazul oricarei plante este foarte important se ceara avizul un medic inaintea utilizarii, mai ales daca pacientii manifesta tulburari ale tensiunii arteriale sau osteoporoza.
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.