Medicamentele generice, alternative accesibile ale medicamentelor inovative, va pot ajuta sa urmati tratamentul prescris de medicul curant la costuri semnificativ mai mici, daca stiti cum sa le alegeti.
In calitate de pacient, aveti dreptul sa fiti informat cu privire la toate solutiile terapeutice de care puteti beneficia, cu atat mai mult cu cat medicamentele generice pot trata cu succes un numar mare de afectiuni, de la bolile cardio-vasculare, pana la diabet sau chiar cancer.
Medicamentele generice sunt cele mai accesibile medicamente din piata farmaceutica. Pretul lor mai mic nu se justifica insa prin calitatea scazuta, acestea fiind bioechivalente ca doza, concentratie de substanta activa si indicatii terapeutice cu medicamentele inovative.
Costurile cu 20%-90% mai mici datoreaza faptului ca lansarea pe piata a unui medicament generic nu mai implica investitii in cercetare (asa cum se intampla in cazul medicamentelor inovative).
Astfel, companiile farmaceutice au dreptul sa produca un medicament generic dupa expirarea brevetului celui inovativ, cata vreme nu modifica substanta activa si excipientii si respecta normele riguroase de testare si aprobare (in Romania, Agentia Nationala a Medicamentului si Dispozitivelor Medicale autorizeaza comercializarea medicamentelor din ambele clase).
In general, retetele medicale prescrise de un specialist contin numele substantei active necesare pentru tratarea unei afectiuni. Exista insa si cazuri in care medicul mentioneaza in schema terapeutica, doar marca unui medicament, situatie in care pacientul ajunge sa creada ca aceasta este singura lui optiune. In realitate, un medicament scump (inovativ) poate sa aiba o alternativa mai ieftina, cu aceeasi substanta activa si la fel de calitativa.
Atunci cand primiti o reteta medicala, este foarte important sa cititi cu atentie informatiile inscrise si sa incercati sa intelegeti care sunt substantele active si de ce va ajuta in procesul terapeutic. Solicitati medicului curant cat mai multe informatii despre tratamentul indicat, astfel incat sa aveti o imagine cat mai clara asupra actiunii medicamentelor pe care urmeaza sa le luati.
La fel de util este sa adresati farmacistului urmatoarele intrebari:
Este acesta un medicament generic?
Exista o alternativa generica pentru acest medicament?
Pot sa inlocuiesc medicamentul prescris cu unul generic?
Cat pot sa economisesc daca aleg un substitut generic pentru acest medicament?
Exista vreo diferenta in modul de administrare al medicului generic alternativ?
Aspectul medicamentelor generice poate sa difere in termeni de forma, culoare, gust sau dimensiune, insa efectul lor in corp trebuie sa fie acelasi, la administrarea de doze identice.
Acest lucru se explica prin faptul ca varianta generica a unui medicament poate sa contina alti excipienti, de multe ori mai buni decat cei din compozitia medicamentului inovativ (nefiind disponibili in trecut, cand acesta din urma a fost lansat pe piata), ceea ce constituie un avantaj pentru dumneavoastra (ajuta la o mai buna absorbtie a substantei active si la o administrare mai usoara).
Pe ambalajul unui medicament veti observa inscrise atat denumirea substantei active (responsabila cu efectul terapeutic), cat si numele comercial dat de compania producatoare.
Orientati-va in functie de substanta activa prescrisa pe reteta medicala si alegeti cel mai accesibil medicament care o contine, sub indrumarea medicului curant sau a farmacistului.
Medicamentele generice sunt comercializate in conformitate cu dreptul de brevet international si sunt identificate fie prin denumirea comuna international, fie prin numele propriu.
Foarte multe medicamente eliberate pe baza de prescriptie medicala sau direct din farmacii sunt disponibile in varianta lor generica. Prin urmare, ele pot fi utilizate de pacienti atat in tratarea bolilor uzuale, cat si pentru tratamentele in regim ambulator.
Printre numeroasele boli, simptome si afectiuni tratabile cu medicamente generice se numara:
-durerile corporale;
-bolile reumatice;
-leziunile sportive;
-hipertensiunea arteriala;
-aritmiile;
-bolile coronariene;
-tulburari le metabolice lipidice;
-infectiile de tract urinar;
-infectiile si simptomele respiratori (tuse, dureri in gat etc.);
-afectiunile dermatologice;
-infectiile fungice;
-bolile gastrointestinale (diaree, ulcer, gastrita etc.);
-tulburarile psihice (precum depresia);
-epilepsia;
-deficientele nutritionale;
-diabetul;
-boala Alzheimer;
-diversele tipuri de cancer.
Colectati toate informatiile corecte despre medicamentele generice si astfel veti putea face alegeri corecte in urmarea unui tratament accesibil pentru orice diagnostic primit de la medicul curant. Desi au un pret redus, medicamentele generice au acelasi efect asupra organismului ca medicamentul de referinta.
Opiniile exprimate in acest material apartin partenerului nostru. Aceste opinii pot sa nu reprezinte pozitia SfatulMedicului.ro si nici sugestie de achizitie. Va sfatuim ca pentru orice problema medicala, sa consultati intotdeauna un medic, inainte de a incepe sau a schimba un plan de tratament.