7 metode de a preveni infectiile de tract urinar

Actualizat: 20 August 2020
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Nevoia urgenta de a merge la toaleta, senzatia de arsura in timpul urinarii, sunt doar doua dintre simptomele foarte neplacute ale infectiei de tract urinar (ITU).

Conform evidentelor, femeile prezinta infectie urinara cel putin o data pe parcursul vietii si cel putin 1 si 5 femei care se confrunta cu ITU, prezinta si o alta infectie. Infectia recurenta este intalnita intr-un numar relativ mic de cazuri.

Principalele simptome ale ITU:

- urinari frecvente si in cantitati mici;

- urina inchisa la culoare sau rosiatica, in cazul in care prezinta si sange;

- presiune sau durere in zona pelvisului, abdomenului inferior sau spate;

- febra

In mod normal, urina este sterila; de obicei nu contine bacterii, virusuri sau fungi, ci este compusa din fluide, sare si toxine. Infectiile urinare apar in momentul in care organisme minuscule, de regula bacterii din tractul digestiv, se prind de deschiderea uretrei si incep sa se multiplice.

Femeile sunt mai predispuse in contactarea bolii, deoarece uretra (tubul conector dintre vezica si mediul extern, prin care este eliminata urina) este de dimensiuni mai reduse (lungime) decat in cazul barbatilor.

In multe dintre cazuri, infectia urinara este provocata de o bacterie, cunoscuta sub denumirea de E.coli. Aceasta bacterie traieste in tractul digestiv, insa poate provoca infectii in cazul in care patrunde in tractul urinar. Daca infectia este prezenta doar in uretera, afectiunea poarta numele de uretrita.

Daca bacteria inainteaza in vezica si se multiplica, apare infectia la nivelul vezicii, denumita medical cistita. In situatia in care nu se administreaza tratamentul corespunzator, bacteriile ajung la rinichi, cauzand pielonefrita.

ITU mai poate fi provocata si de alte microorganisme, printre care Chlamydia si Mycoplasma. Spre deosebire de E.coli, Chlamydia si Mycroplasma pot fi transmise pe cale sexuala, necesitand tratament pentru ambii parteneri.

Metode de prevenire

1. Eliminati bacteriile

Consumati suficiente fluide: 6 - 8 pahare de apa sunt suficiente, dar trebuie redus sau stopat consumul de cafea si alcool, care pot irita vezica.

Acordati atentie nevoilor naturale si mergeti la toaleta de la primele semne de urgenta; amanarea momentului poate oferi timp bacteriei pentru a se dezvolta.
De asemeni, urinati dupa fiecare act sexual, pentru a elimina eventualele bacterii patrunse in uretra.

2. Respectati o buna igiena intima

Dupa folosirea toaletei, se recomanda stergerea zonei intime dinspre pubis catre zona anala, pentru a evita atragerea bacteriilor catre uretra. Aceasta regula este importanta in special dupa defecare.

Deoarece si copiii prezinta risc de infectie urinara, este importanta educarea acestora in ceea ce priveste igiena intima; in cazul celor mici, constipatia se considera a fi in directa legatura cu dezvoltarea de infectii urinare, motiv pentru care se recomanda tinerea sub observatie a oricarui simptom ce creeaza suspiciune.

3. Creati un mediu nepropice bacteriilor

Coacazele, considerate vreme indelungata fructe ce lupta impotriva ITU, schimba de fapt aria bacteriei E.coli, astfel incat acesta nu mai poate patrunde in tractul urinar; in aceste conditii, organismul are mai mult timp la dispozitie pentru eliminarea bacteriei, inlaturand riscul de dezvoltare si inmultire.

Introduceti coacazele in meniul zilnic, sub forma de suc sau suplimente, insa nu inainte de a consulta medicul privind sanatatea rinichilor si istoricul medical de litiaza renala (pietre la rinichi) sau hemoglobina in concentratie scazuta, situatii in care coacazele pot fi contraindicate.

4. Protejati uretra

Iritarea uretrei poate creste riscul de infectie.

Iritatiile pot fi cauzate de spumantul sau uleiul de baie, parfumuri intime si produse de ingrijire sau o igiena intima precara.

Unii medici recomanda inlocuirea tampoanelor interne cu pansamentele sterile, tampoanele oferind bacteriilor oportunitatea de a patrunde in organism si de a irita uretra.

5. Mentineti o flora echilibrata

Vaginul unei femei contine o serie de bacterii naturale protective, care lupta impotriva infectiilor. In situatiile in care flora vaginala este perturbata, vaginul este expus bacteriilor daunatoare care cresc riscul de infectie urinara.

Produsele de igiena intima, gelurile de dus, spray-urile si pudrele pot crea dezechilibre la nivelul florei normale.
Pe de alta parte, consumarea de bacterii probiotice - intalnite in produsele pe baza de lapte fermentat - sustin flora naturala reducand riscul de infectie.

6. Nu neglijati contactele sexuale si contraceptia

Actul sexual poate duce la iritarea uretrei si poate fi unul dintre motivele pentru care femeile sunt mai expuse infectiilor urinare.
In urma fiecarui act sexual, se recomanda urinarea - la cat mai scurt timp dupa incheierea acestuia - pentru curatarea uretrei si eliminarea bacteriilor ce pot fi introduse in organism in urma contactului.

Si alegerea metodei contraceptive poate afecta riscul de infectie urinara:
- diafragma poate comprima uretra, ingreunand procesul de golire a vezicii. Urina care persista mult timp in vezica poate acumula un numar tot mai mare de bacterii.
- utilizarea spermicidelor poate favoriza patrunderea bacteriilor prin dezechilibrarea florei naturale vaginale.

7. Atentie la vestimentatie

Hainele lejere din fibre naturale inhiba dezvoltarea bacteriilor; pe de alta parte, blugii stramti (slim) creeaza un mediu propice dezvoltarii acestora.


Citeste si despre:

Prevenirea infectiilor urinare Infectiile urinare la copii - inalte si joase Incontinenta urinara la femei Cancerul de vezica urinara Infectia cu ureaplasma – cauze, simptome, tratament Implanturi dentare: Sfaturi de la Dr. Buza pentru prevenirea pierderii osoase dupa extractia dentara Incontinenta urinara de stres (de efort) Alimente care combat infectia urinara Infectia urinara cu Escherichia Coli Infectia urinara la copii Dr. Aurelian Justin, medic primar urolog: “50%-60% dintre femei sufera cel putin o data in viata o infectie urinara”