Cum pot fi crescute sansele de a avea gemeni?

Actualizat: 27 Iunie 2019
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Cora Balaban-Popa
Consultant medical:

Dr. Cora Balaban-Popa
Medic specialist neonatolog

Spitalul Municipal Campina

Sarcinile gemelare s-au dublat in ultimii 40 de ani


Exista multe mituri cu privire la imbunatatirea sanselor de a avea gemeni. Desi nu exista modalitati dovedite prin care probabilitatea de a concepe gemeni sa fie crescuta, exista anumiti factori care pot face ca sarcina gemelara sa fie mult mai probabila.

Sarcina gemelara survine atunci cand doua ovule separate sunt fertilizate in uter sau atunci cand un singur ovul fertilizat se divide in doi embrioni. Conform studiilor, s-a constatat ca sarcinile gemelare aproape s-au dublat in ultimii 40 de ani, sansele de a avea gemeni fiind mai mari acum decat in trecut.

Femeile au sanse mult mai mari de a avea gemeni daca devin insarcinate cu ajutorul tratamentelor pentru fertilitate sau daca trec de varsta de 35 de ani.

Cum apare si ce presupune sarcina gemelara?

Medicii nu inteleg pe deplin motivele pentru care sarcinile gemelare survin uneori. Cu toate acestea, unii factori pot creste probabilitatea de a naste gemeni, inclusiv:

- varsta mamei;
- istoricul familial de sarcina gemelara;
- urmarea unor tratamente pentru fertilitate.

Conceptia apare atunci cand un spermatozoid fertilizeaza un ovul, ulterior formandu-se embrionul. Cu toate acestea, daca in uter sunt prezente doua ovule in timpul fertilizarii se pot forma doi embrioni. De asemenea, un singur ovul fertilizat se poate imparti in doi embrioni separati. In plus, trebuie stiut ca exista doua tipuri de gemeni:

- gemeni identici din punct de vedere genotipic si fenotipic – acest tip de sarcina survine atunci cand apare scindarea ovulului fertilizat in doua mase embrionare. Acesti embrioni sunt monozigoti, adica sunt identici. Ei vor avea acelasi sex si vor semana foarte bine;

- gemeni diferiti din punct de vedere genotipic si fenotipic – acest tip de sarcina apare atunci cand 2 ovule separate sunt fecundate de catre spermatozoizi. Acesti embrioni sunt dizigoti, adica nu au gene identice si nu au neaparat acelasi sex.

- gemenii diferiti din punct de vedere genotipic si fenotipic sunt mult mai frecventi dupa urmarea unui tratament pentru fertilizare, deoarece medii plaseaza adesea doi embrioni in uter pentru a spori sansele unei sarcini de succes.

Frecventa sarcinilor gemelare

Frecventa cu care sarcinile gemelare apar este variabila, cercetarile estimand ca doar aproximativ una din 250 de sarcini are acest rezultat. Cu toate acestea, nasterea gemenilor a devenit din ce in ce mai frecventa odata cu utilizarea tratamentelor pentru fertilitate. Incepand din 1980, rata natalitatii gemenilor a crescut cu peste 75%.

Trebuie cunoscut ca este mult mai probabil ca gemenii sa fie dizigoti decat monozigoti. Potrivit studiilor, gemenii identici reprezinta doar o treime din toate cazurile de sarcini multiple.

Factorii ce favorizeaza aparitia sarcinii gemelare

Mai multi factori pot creste probabilitatea ca o femeie sa conceapa gemeni. Acestia includ:

Istoricul familial

Sansele de a avea gemeni cresc daca exista un istoric familial de astfel de sarcini. Un istoric familial de gemeni din partea mamei mareste probabilitatea mai mult decat un istoric familial din partea tatalui. Acest lucru este valabil doar in cazul in care conceptia are loc fara a utiliza tratamente pentru fertilizare.

Potrivit cercetatorilor, femeile care au frati gemeni diferiti din punct de vedere genotipic si fenotipic au o sansa mai mare de a avea o sarcina gemelara. Astfel, aceste femei produc gemeni in aproximativ 1 din 60 de nasteri. In schimb, barbatii care sunt gemeni dizigoti au o sansa de a concepe gemeni mai mica, de 1 la 125.

Unii oameni considera ca aparitia unei sarcini gemelare poate sari peste generatii, ceea ce inseamna ca o persoana va avea gemeni daca unul dintre bunici a avut un frate geaman. Cu toate acestea, exista putine dovezi care sa sustina aceasta teorie.

Tratamentele pentru fertilitate

Specialistii noteaza faptul ca un factor principal in cresterea sanselor de a avea gemeni consta in urmarea unor tratamente pentru fertilitate, precum cele ce utilizeaza medicamente stimulatoare ale ovulatiei. Aceste medicamente pot face ca ovarele sa elibereze mai mult decat un ovul. Astfel, spermatozoizii pot fertiliza doua ovule, inducand sarcina gemelara.

Fertilizarea in vitro poate reprezenta o alta modalitate prin care sansele de a concepe gemeni pot fi crescute. Fertilizarea in vitro presupune extragerea ovulelor si fertilizarea acestora in laborator cu spermatozoizi de la donator. Ulterior producerii embrionilor, acestia sunt inserati la nivelul uterului.

Pentru a spori probabilitatea succesului, medicii insereaza mai mult de un embrion in uter, lucru care poate duce la formarea unei sarcini multiple. Sarcinile multiple implica riscuri suplimentare, astfel incat medicul va limita de obicei numarul de embrioni pe care il transfera in uterul femeii pentru a reduce sansa unei sarcini cu gemeni, tripleti etc.

Varsta

Potrivit studiilor, femeile cu varste mai mari de 30-35 de ani au mai multe sanse de a concepe gemeni. Motivul pentru acest lucru consta in faptul ca aceste femei au mai multe sanse decat femeile mai tinere sa elibereze mai mult de un ovul in timpul ciclului menstrual.

Inaltimea si greutatea

Rapoartele medicale arata ca gemenii dizigoti sunt mai frecventi la femeile mai inalte si cu greutate corporala mai mare decat la femeile cu dimensiuni mai mici. Motivele pentru acest lucru nu sunt clare, dar se pot datora unei alimentatii mai bune. Astfel, femeile cu o greutate corporala mai mare pot avea mai multe resurse disponibile pentru un fat aflat in curs de dezvoltare.

Rasa

Conform statisticilor, sarcina gemelara este mult mai frecventa la femeile de culoare alba decat la cele hispanice sau de culoare neagra.

Anotimpurile cu zile lungi

Exista anumite studii care sugereaza faptul ca lumina stimuleaza hipofiza, avand drept rezultat cresterea productiei de hormoni gonadotropi. Astfel, sansa de a avea o sarcina gemelara este mai crescuta.

Cresterea sanselor de a avea gemeni

Exista multe afirmatii nedovedite cu privire la cresterea sanselor de a avea gemeni. Astfel, unii oameni recomanda urmarea unor diete specifice sau utilizarea unor terapii alternative, dar nu exista dovezi stiintifice care sa sustina aceste metode.

Tratamentele de fertilitate, in special fertilizarea in vitro si medicamentele stimulatoare ale ovulatiei, cresc sansele de a avea gemeni. Cu toate acestea, sarcina gemelara este mai riscanta atat pentru mama, cat si pentru copiii in curs de dezvoltare.

Din acest motiv, unele clinici nu sfatuiesc implantarea unui numar mare de embrioni in timpul tratamentelor. O sarcina multipla creste riscul de:

- nastere prematura;
- greutate mica la nastere;
- nastere a unui copil decedat;
- nastere a unui copil cu malformatii sau afectiuni congenitale, precum paralizia cerebrala;
- preeclampsie;
- diabet gestational;
- nastere prin operatie cezariana.

Concluzii

Desi anumiti factori maresc sansele de a avea gemeni, nu exista nicio modalitate de a stimula aceste sanse in mod natural. Majoritatea metodelor care promit ca sarcina gemelara va avea loc nu se bazeaza pe dovezi stiintifice.

Trebuie stiut ca sarcina gemelara vine la pachet cu numeroase riscuri ce trebuie luate in calcul. Medicii pot explica cel mai bine ce presupune o sarcina multipla si pot oferi cele mai bune sfaturi cu privire la desfasurarea optima a sarcinii.

Bibliografie:

2016 assisted reproductive technology: National summary report. (2018). https://www.cdc.gov/art/pdf/2016-report/ART-2016-National-Summary-Report.pdf
American Society for Reproductive Medicine. (2018). More than 71 thousand babies born from assisted reproductive technology cycles done in 2016 [Press release]. https://www.asrm.org/news-and-publications/news-and-research/press-releases-and-bulletins/more-than-71-thousand-babies-born-from-assisted-reproductive-technology-cycles-done-in-2016-latest-data/
ART and multiple births. (2016). https://www.cdc.gov/art/key-findings/multiple-births.html
Assisted reproductive technology. (2018). https://medlineplus.gov/assistedreproductivetechnology.html
FAQ: Multiple pregnancy. (2015). https://www.acog.org/Patients/FAQs/Multiple-Pregnancy
Finding out you're having twins, triplets, or more! (n.d.). https://www.tamba.org.uk/pregnancy/finding-out
Having healthy babies one at a time [Fact sheet]. (n.d.). https://www.cdc.gov/art/pdf/patient-resources/Having-Healthy-Babies-handout-2_508tagged.pdf
Multiple pregnancy and birth: Twins, triplets, and high-order multiples [Fact sheet]. (2012). https://www.asrm.org/globalassets/rf/news-and-publications/bookletsfact-sheets/english-fact-sheets-and-info-booklets/booklet_multiple_pregnancy_and_birth_twins_triplets_and_high-order_multiples.pdf
Preconception health. (2018). https://www.womenshealth.gov/pregnancy/you-get-pregnant/preconception-health
Twins, triplets, and other multiples. (2019). https://www.womenshealth.gov/pregnancy/youre-pregnant-now-what/twins-triplets-and-other-multiples
Twins, triplets, multiple births. (2019). https://medlineplus.gov/twinstripletsmultiplebirths.html


Citeste si despre:

Psihologia crimei: cauzele comportamentului criminal Degenerarea maculara Rolul mostenirii genetice in dezvoltarea diabetului zaharat Rutina, esentiala in cresterea gemenilor Sarcina multipla: gemeni, tripleti Cum poti restabili aspectul sanatos al unghiilor Metode de evitare a starilor de voma din timpul sarcinii Cistita acuta simpla: simptome in cazul femeilor si al barbatilor Atrezia biliara Clonarea: mit si realitate! Nasterea prematura