Terapii alternative pentru cancer

Actualizat: 16 Octombrie 2018
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Multi dintre pacientii cu cancer sunt interesati in a incerca orice tratament care i-ar putea ajuta, inclusiv tratamente complementare si alternative. Daca boala canceroasa il poate face pe pacient sa se simta ca si cum ar avea foarte putin control asupra sanatatii sale, tratamentele alternative pot oferi un anumit simt al controlului. Dar multe tratamente alternative pentru cancer nu sunt dovedite stiintific, iar unele pot fi chiar periculoase.

Pentru a ajuta pacientul cu cancer, acest articol isi propune sa descrie 11 tratamente alternative pentru cancer care sunt in general sigure. In plus, exista unele evidente ca aceste 11 tratamente alternative pot oferi anumite beneficii.

Cum pot ajuta tratamentele alternative pacientii cu cancer?

Tratamentele alternative pentru cancer nu pot juca un rol in vindecarea acestuia, dar pot ajuta pacientul sa faca fata semnelor si simptomelor determinate de cancer si de tratamentele pentru cancer. Semnele si simptomele comune cum sunt anxietatea, oboseala, greata si varsaturile, durerea, dificultatile de somn si stresul pot fi ameliorate prin tratamente alternative.

Aceste tratamente alternative trebuie folosite ca un supliment al tratamentului primit din partea medicului si nu ca un substitut. In timp ce tratamentele alternative pentru cancer, cum este acupunctura, pot reduce greata sau durerea, in general nu sunt suficient de puternice pentru a inlocui medicamentele prescrise de medic.

Semne si simptome Tratament alternativ recomandat
Anxietate Hipnoza, masaj, meditatie, tehnici de relaxare
Oboseala Exercitii fizice, masaj, tehnici de relaxare, yoga
Greata si varsaturi Acupunctura, aromoterapie, hipnoza, terapie prin muzica
Durere Acupunctura, aromoterapie, biofeedback, hipnoza, meditatie, masaj, terapie prin muzica
Probleme cu somnul Exercitiu fizic, tehnici de relaxare, tai chi, yoga
Stres Aromoterapie, exercitiu fizic, hipnoza, masaj, meditatie, tai chi, yoga

Care sunt tratamentele alternative care merita a fi incercate

Aceste 11 tratamente alternative pentru cancer s-au aratat promitatoare in ajutarea pacientilor cu cancer:

1. Acupunctura
In timpul tratamentului prin acupunctura, practicianul insera ace fine in piele in anumite puncte. Studiile arata ca acupunctura poate fi de ajutor in ameliorarea greturilor provocate de chimioterapie. De asemenea, poate ajuta la ameliorarea anumitor tipuri de durere la pacientii cu cancer.

Acupunctura este un tratament sigur daca este realizata de un specialist care foloseste ace sterile. Acupunctura nu este o tehnica sigura daca pacientul ia antiagregante plachetare sau daca are trombocitele scazute.

2. Aromoterapia
Aceasta foloseste uleiuri volatile pentru a oferi o senzatie de relaxare. Uleiurile volatile, cum ar fi cel de levantica, pot fi aplicate pe piele in timpul masajului sau pot fi adaugate in apa in timpul baii. Aceste uleiuri pot fi, de asemenea, incalzite pentru a elibera aroma in aer. Aromoterapia poate fi de folos in ameliorarea greturilor, durerii sau a stresului.

3. Biofeedback
Omul isi foloseste creierul pentru a controla anumite functii ale organismului, cum ar fi pulsul sau fluxul sanguin, in timpul terapiei biofeedback. Un terapeut biofeedback foloseste un dispozitiv electronic pentru a monitoriza functii specifice ale organismului, cum ar fi tensiunea musculara sau pulsul. Dispozitivul foloseste un semnal acustic sau unul luminos pentru a semnaliza, spre exemplu, cand pulsul este mai incetinit sau cand tensiunea musculara s-a mai redus.

Lucrand cu un terapeut biofeedback, pacientul poate invata sa-si controleze aceste functii acordand atentie acestor semnale. Biofeedback-ul poate fi de folos pentru ameliorarea durerii la pacientii cu cancer. Biofeedback-ul este sigur daca este facut de un terapeut specializat. Cu practica, pacientul poate invata singur biofeedebackul. Exista si programe pe computer pentru a invata pacientul aceste tehnici.

4. Exercitiul fizic
Exercitiile fizice pot ajuta pacientul sa faca fata semnelor si simptomelor din timpul si de dupa tratamentul anticancer. Exercitiile fizice usoare, cum sunt mersul pe jos si inotul, pot ajuta la ameliorarea oboselii si stresului si pot ajuta pacientul sa doarma mai bine.

Daca pacientul nu este obisnuit cu exercitiul fizic regulat, este bine sa intrebe medicul despre un asemenea program de exercitii fizice. Este bine sa inceapa treptat si sa adauge pe parcurs noi exercitii. Cel mai bine este sa se lucreze maxim 30 de minute de exercitiu in majoritatea zilelor saptamanii.

5. Hipnoza
Hipnoza este o stare profunda de concentrare. In timpul unei sesiuni de hipnoterapie, un terapeut poate hipnotiza pacientul vorbind cu o voce usoara care ajuta pacientul sa se relaxeze. Apoi terapeutul il poate ajuta pe pacient sa se concetreze asupra scopurilor sale, cum ar fi controlul durerii sau reducerea stresului. Hipnoza poate ajuta pacientii cu cancer care prezinta anxietate, durere sau stres.

Poate fi de ajutor si pentru pacientii care prezinta greturi si varsaturi anticipatorii care pot apare daca pacientul a prezentat aceste simptome in trecut. Cand este realizata de un terapeut specializat, hipnoza este sigura. Dar este bine ca acesta sa fie informat daca pacientul are un istoric de afectiuni psihice.

6. Terapia prin masaj
In timpul masajului, maseurul manevreaza pielea, muschii si tendoanele in efortul de a elimina tensiunea musculara si a stresului si sa promoveze relaxarea. Exista mai multe metode de masaj. Masajul poate fi usor si delicat, sau poate fi mai profund si cu mai multa presiune. Studiile au aratat ca masajul poate fi de ajutor in ameliorarea durerii la pacientii cu cancer. Poate fi, de asemenea, de ajutor in ameliorarea anxietatii, oboselii si stresului. Masajul poate fi sigur daca este realizat de un terapeut experimentat.

Multe echipe terapeutice din spitalele oncologice au un maseur in componenta echipei terapeutice, sau medicul poate trimite pacientul la un maseur care este specializat in lucrul cu pacientii oncologici.

Este bine ca pacientii cu o cantitate mica de elemente sanguine sa nu faca masaj, iar acesta sa nu fie facut la nivelul cicatricelor chirurgicale, al tratamentelor prin iradiere sau in jurul tumorilor. Daca pacientul are cancer osos sau alta afectiune osoasa, cum ar fi osteoporoza, este bine sa fie folosita presiune usoara, iar nu un masaj profund.

7. Meditatie
Meditatia este o stare de concentrare profunda cand mintea persoanei este concentrata pe o imagine, sunet sau idee, cum ar fi un gand pozitiv. In timpul meditatiei, pacientul poate face si respiratie profunda si exercitii de relaxare. Meditatia poate ajuta pacientii cu cancer la ameliorarea anxietatii, durerii si stresului. Meditatia este in general sigura. Pacientul poate medita de unul singur pentru cateva minute de doua ori pe zi sau poate urma cursuri cu un instructor.

8. Terapia prin muzica
In timpul sedintelor de terapie prin muzica, pacientul poate asculta muzica,poate canta la un instrument sau vocal, sau sa scrie versuri. Un terapeut medical instruit poate conduce pacientul prin activitati create special pentru anumite nevoi, sau pacientul poate participa la terapie prin muzica in cadrul unui grup.

Terapia prin muzica poate ajuta la ameliorarea durerii si controlul greturilor si varsaturilor. Terapia prin muzica poate fi sigura si nu necesita nici o abilitate muzicala.

9. Tehnici de relaxare
Tehnicile de relaxare reprezinta concentrarea atentiei asupra unei stari de calm a mintii si de relaxare musculara. Tehnicile de relaxare pot include activitati cum ar fi exercitii de vizualizare sau relaxare musculara progresiva.

Tehnicile de relaxare pot fi de ajutor in ameliorarea anxietatii si oboselii. Pot fi de ajutor pentru pacientii cu cancer sa doarma mai bine. Tehnicile de relaxare sunt sigure. In general, un terapeut ajuta pacientul sa invete anumite exercitii pe care ulterior va fi capabil sa le realizeze si singur.

10. Tai chi
Tai chi este o forma de exercitiu fizic care cuprinde miscari delicate si respiratie profunda. Tai chi poate fi condusa de un instructor, sau pacientul poate face exercitiile singur, folosind carti sau imagini video. Practicarea tai chi poate ajuta la eliminarea stresului. Poate fi de folos si pentru pacientii care au probleme cu somnul. Tai chi este in general sigur.

Miscarile incete din tai chi nu necesita forta musculara, iar exercitiile pot fi adaptate starii pacientului. Totusi este bine ca pacientii sa discute aceste aspecte cu medicul si sa nu efectueze miscari care determina durere.

11. Yoga
Yoga combina exercitii de intindere si respiratie profunda. In timpul sedintelor de yoga, corpul pacientului poate lua mai multe posturi, de aplecare, rasucire si intindere. Exista mai multe tipuri de yoga, fiecare cu variantele sale.

Yoga poate oferi ameliorarea stresului pacientilor cu cancer. De asemenea, este dovedit faptul ca yoga imbunatateste somnul si reduce oboseala. Inainte de inceperea sedintelor de yoga, pacientii cu cancer este bine sa discute acest aspect cu medicul si sa evite pozitiile care determina durere.

Uneori, unele terapii alternative functioneaza bine impreuna. Spre exemplu, respiratia profunda in timpul masajului poate oferi mai multa relaxare .


Citeste si despre:

6 trucuri pentru ingrijirea pielii cu psoriazis in timpul iernii Ce este cancerul gastrointestinal? Menopauza (simptome, substitutie hormonala, tratament alternativ) Cancerul de piele sau melanomul Cancerul ovarian Evolutia aparaturii stomatologice: De la instrumente traditionale la tehnologii de ultima ora Terapia de substitutie hormonala Durerea asociata cancerului Cancerul renal Cancerul de col uterin – posibilitati de diagnostic Activitatea fizica creste sansele de prevenire a cancerului de san