Ce se intampla cu uterul in timpul sarcinii

Publicat: 13 Martie 2013
Autor: SfatulMedicului

Generalitati


In timpul sarcinii au loc multe modificari ale uterului. Acesta devine mai mare pentru a-i face loc fatului care creste, posibil sa apara crampele, asemanatoare cu cele menstruale si, in situatii destul de rare, uterul se poate rupe sau ar putea fi prezenta o sangerare importanta. In cele mai multe dintre cazuri, insa, uterul revine dupa sarcina la starea sa normala.

Modificarile intrauterine din timpul sarcinii

Prima schimbare a uterului in timpul sarcinii are loc in prima saptamana, atunci cand ovulul este implantat. Implantarea in sine nu este vizibila, dar ar putea fi insotita de sangerare, care apare la aproximativ 10 zile dupa ce acest fenomen a avut loc. Cantitatea de sange, insa, este atat de redusa, incat cele mai multe dintre femei nici macar nu o observa.

Crampele din timpul sarcinii sunt un alt simptom intalnit frecvent la femeile insarcinate. Durerea este similara cu cea intalnita in timpul menstruatiei si este cauzata de expansiunea uterului, care se adapteaza la dimensiunile fatului ce se dezvolta in interiorul acestuia. Durerile sunt asemanatoare cu cele ale intinderilor de ligament. Uterul este mentinut in acelasi loc de ligamente care trebuie sa se intinda, pentru a-l stabiliza atunci cand se mareste in timpul sarcinii. Aceasta intindere a ligamentelor poate provoca dureri temporare, in special in cazul miscarilor bruste.

Pe parcursul celor noua luni de sarcina, uterul va creste de la aproximativ 70 g la aproximativ 1 kilogram. Pana la sfarsitul sarcinii, uterul unei femei se va mari din partea inferioara a pelvisului catre partea superioara a cutiei toracice. Acesta poate detine o greutate de 500 de ori mai mare decat a facut-o inainte de conceptie. Uterul extins si greutatea fatului care apasa pe vezica urinara sunt principalele motive care stau la baza urinarii frecvente din timpul sarcinii.

Muschii prezenti in segmentul inferior al uterului sunt mai slab aprovizionati cu sange, comparativ cu cei din segmentul superior. Pentru a evita aparitia sangerarilor excesive, operatia de cezariana se face in segmentul inferior al uterului.

In timpul sarcinii, destul de rar insa, posibil sa apara o ruptura uterina, de obicei in primele faze ale travaliului. Acest lucru se intampla cel mai frecvent in locul in care a fost facuta incizia unei operatii cezariene anterioare. De aceea, cei mai multi dintre medici recomanda ca o femeie care a suferit cezariana sa nasca si urmatorul copil in acelasi mod. O ruptura uterina ar putea pune in pericol atat viata copilului, cat si a mamei. In plus, ruptura uterina ar putea necesita histerectomia.

Toate schimbarile care se petrec la nivelul uterului in timpul sarcinii ar trebui sa se estompeze dupa aproximativ sase saptamani de la nastere. Dupa nastere, uterul se va contracta si se va micsora, revenind la dimensiunea sa normala in urma unui proces numit involutie. Durerile asociate cu aceste contractii se numesc dureri post natale si sunt asemanatoare crampelor menstruale.

La o saptamana dupa nastere, uterul ar trebui sa cantareasca aproximativ jumatate de kilogram. La doua saptamani dupa nastere va avea in jur de 300 de grame, iar la patru saptamani dupa nastere va reveni la greutatea dinainte de sarcina.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Donna Medical Center
Tel: 0219732
Bucuresti, Clinica Traian - Str. Traian Nr. 234, Et.1, Sect. 2, Bucuresti (intre...

Medici

- Donna Medical Center
Bucuresti, 0219732
- Donna Medical Center
Bucuresti, 0219732

Citeste si despre:

Sangerarea in timpul sarcinii Preeclampsia si hipertensiunea arteriala in timpul sarcinii Numarul de kilograme acumulate in timpul sarcinii Radiologia in timpul sarcinii Remediul natural impotriva gripei! Nu ignora hipertensiunea arteriala, chiar daca ai 30 de ani Durerea ca factor de stres in tratamentul de recuperare functionala a articulatiei genunchiului Uterul retrovers si sarcina Semne de alarma in timpul sarcinii - cand este cazul sa te ingrijorezi si ce este normal Analize medicale premergatoare sarcinii Hemoroizii in sarcina Menstruatie peste sarcina