Care este varsta optima pentru a avea un copil?

Actualizat: 12 Iulie 2011
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Indiferent de varsta, nu este simplu pentru o femeie sa dea nastere unui copil. Totusi, care este varsta potrivita pentru a avea un copil?
Pentru specialistii in domeniul fertilitatii acesta este un subiect de polemica.
Unii specialisti considera ca femeile care au devenit mame in jurul varstei de 50 de ani sunt parinti la fel de buni si pregatiti psihologic ca si mamele de 30 sau 40 de ani. Altii afirma ca amanarea maternitatii nu doar ca reduce posibilitatile unor persoane de sex feminin de a ramane insarcinate, dar acest lucru poate avea consecinte negative asupra nivelului de fertilitate al fiicelor lor.

Cercetatorii incearca sa ofere raspunsuri la mai multe intrebari: care este cea mai buna varsta la care o femeie ar trebui sa dea nastere unui copil, cum influenteaza starea fizica, generala, disponibilitatea emotionala a unei persoane de sex feminin care ar dori sa devina mama, cum poate afecta sarcina, sanatatea unei femei si sanatatea copilului sau? Varsta ideala, din punct de vedere fizic, de a concepe un copil ar fi sub 30 de ani. Momentul de varf al fertilitatii este intre 20-25 de ani si incepe sa scada spre 30 de ani, afirma specialistii. In general, la aceasta varsta, femeile sunt sanatoase, nu sufera de boli cronice si au un nivel ridicat de energie.

Motive pentru a astepta

Uneori, chiar daca isi doresc sa devina mame mai devreme, multe femei asteapta ca acest lucru sa decurga in mod firesc: sa se casatoreasca, sa beneficieze de o locuinta, de un serviciu si abia apoi incearca sa ramana insarcinate. Emotional multe persoane de sex feminin nu sunt pregatite pentru responsabilitate, angajament si schimbarea stilulului de viata implicat de prezenta in familie a unui copil.

Din acest motiv, alaturi de obiectivele care presupun construirea unei cariere, stabilitate financiara, dar si alte scopuri personale, varsta la care decid sa ramana insarcinate, creste simtitor. In ultimii 15 ani, s-a dublat numarul femeilor care au devenit mame intre varstele 30-39 de ani, iar procentul celor care au obtinut o sarcina dupa 40 de ani au crescut cu 50%. Chiar daca, in prezent, casatoria nu mai are aceeasi importanta, totusi, a avea o familie, este o conditie de baza pentru reprezentantele sexului frumos care doresc sa procreeze. Multi dintre medici incurajeaza obtinerea unei sarcini la orice varsta: aceasta poate fi dusa la termen oricand, inainte de menopauza.

De ce varsta mamei ar putea fi o problema?

Raspunsul este varsta maternitatii care este in crestere. Jumatate din proaspetele mamici au peste 30 de ani, comparativ cu mai putin de un sfert (27%) cu varsta de aproximativ 20 de ani.

Femeile care au peste 35 de ani reprezinta mai mult de 9% din totalul mamelor care au nascut, mai mult de doua ori fata de acum 20 de ani. De asemenea, numarul sarcinilor la femeile de peste 40 de ani creste mai repede decat orice alta grupa de varsta (aproape 25000 de femei cu aceasta varsta au devenit mame in fiecare an). Cauzele pentru care persoanele de sex feminin intarzie obtinerea unei sarcini sunt construirea carierei si gasirea partenerului potrivit, cel care va fi tatal copilului.

Care sunt dezavantajele?

Specialistii in fertilitate considera ca femeia moderna care intarzie momentul extinderii unei familii cu mult peste varsta de 30 de ani sfideaza legile naturii si ar putea suferi deceptii. Reprezentantele sexului frumos care incearca sa aibe toate lucrurile, ar putea pierde din vedere, lucrul care ar putea conta cel mai mult: un copil.

Perioada optima biologic pentru conceptie ar fi cea curpinsa intre 20-35 de ani. Peste 35 de ani, intervin o serie de dificultati si riscuri atat pentru sanatatea mamei cat si copilului, inclusiv hipertensiune arteriala, diabet si boli genetice. Varsta medie a maternitatii s-a extins si rata de anomalii fetale si complicatii din perioada sarcinii, dar si dupa aceasta a crescut. Pentru a evita acest lucru, obstetricienii recomanda femeilor sa fie mai putin pretentioase in privita alegerii unui partener de viata. In general, unul din sapte cupluri are probleme de conceptie si acest lucru ar putea afecta chiar si unul din trei cupluri daca tendintele actuale se mentin.

Fertilizarea in vitro

Fertilizarea in vitro reprezinta o alternativa, in cazul in care restul optiunilor nu se concretizeaza? Multe dintre cuplurile infertile cred, in mod eronat, ca fertilizarea in vitro ar putea fi o solutie certa pentru rezolvarea problemelor lor. Tratamentele pentru fertilitate sunt scumpe, invazive si au o rata destul de ridicata de esec.

Sapte femei din zece care apeleaza la fertilizarea in vitro nu reusesc sa dea nastere unui copil, iar in cazul celor cu varsta de peste 40 de ani scorul este de noua la zece. Chiar daca sansele de succes par ridicate, totusi, specialistii recomanda ca fertilizarea in vitro sa reprezinte o alternativa mai ales pentru femeile care au pana in 39 de ani, care nu au reusit sa ramana insarcinate prin alte metode. Important este ca o persoana de sex feminin cu o varsta inaintata sa nu amane alegerea acestei posibilitati.

Pot fi utile noile tehnici avansate pentru femeile mai in varsta?

Crioprezervarea (inghetarea) ovulelor va revolutiona fertilizarea in vitro, intrucat permite femeilor sa stocheze ovule tinere, de inalta calitate, intre varsta de 20-30 de ani pentru o utilizare ulterioara.

Varsta biologica a ovulului este importanta pentru succesul procedurilor de reproducere asistata si pentru sanatatea bebelusului, desi nu va diminua complicatiile care ar putea interveni in timpul sarcinii sau nasterii. Primul copil conceput dintr-un ovul congelat s-a nascut in anul 1986, iar de atunci in toata lumea s-au nascut peste 300 de copii in acest mod. Pana in prezent tehnica, se pare, ca a avansat cel mai rapid in Italia.

Care ar putea fi consecintele psihologice?

Cresterea unui copil implica destul de multa responsabilitate, iar intrebarea de baza este daca mamele mai in varsta ar putea fi capabile sa faca fata, cu brio, acestora. Problema ar fi cum s-ar descurca mamele cu cresterea unui preadolescent sau adolescent, de exemplu, la varsta de 60-70 de ani. Unele avantaje sunt evidente la o varsta inaintata: maturitatea parintilor si, uneori, un grad mai ridicat de securitate financiara.

Copii cu parinti mai in varsta au tendinta de a invata mai bine la scoala, dar acest lucru poate fi si rezultatul faptului ca ar putea avea parinti mai bine educati, decat altii. Pe de alta parte, dezavantajul major este ca acesti copii risca sa isi piarda mai devreme parintii, decat ceilalti.

Exista riscuri in cazul in care tatii sunt in varsta?

Riscurile se dubleaza in cazul in care atat femeile dar si barbatii devin parinti la o varsta inaintata. In general aceste persoane sunt considerate egoiste, intrucat pun mai presus propriile nevoi decat interesele copiilor lor. Complicatiile privind sanatatea micutilor apar nu doar in cazul in care mamele au peste 40 de ani. Cercetarile au demonstrat ca barbatii de peste 40 de ani au sanse de sase ori mai ridicate sa contribuie la nasterea unui copil cu autism decat cei care sunt mai tineri.

Riscul manifestarii autismului se pare ca creste constant cu varsta paterna, dar nu s-a demonstrat nici o legatura intre prezenta bolii si varsta materna, considera psihiatrii. Constatarea sugereaza ca barbatii pot avea propriul lor ceas biologic care afecteaza capacitatea lor de a concepe urmasi sanatosi, pe masura ce imbatranesc.

Varsta poate fi o bariera in calea maternitatii?

Raspunsul unora dintre specialisti la aceasta intrebare este unul pozitiv, iar argumentele ar fi urmatoarele:
- momentul biologic optim, cand sansele sunt ridicate si complicatiile de orice fel sunt reduse, este intre 20-35 de ani;
- unul din sapte cupluri sunt infertile si numarul acestora creste in cazul in care tendinta amanarii maternitatii se mentine;
- FIV este costisitoare si are o rata ridicata de esec. De asemenea, nu trebuie sa fie considerata o solutie de baza pentru rezolvarea problemelor de infertilitate.

Alti specialisti nu cred ca varsta ar fi o piedica in calea maternitatii si isi sustin afirmatiile prin urmatoarele considerente:
- intre factorii fizici care ar putea contribui la obtinerea unei sarcini si factorii emotionali si psihologici trebuie sa existe un echilibru;
- mamele mai in varsta se pot confrunta cu riscuri de sanatate mai mari, dar ar putea fi mai mature, responsabile si mai pregatite financiar pentru cresterea unui copil;
- numai femeia si partenerul ei pot decide care este cel mai bun moment pentru a avea un copil, dupa ce au evaluat toate riscurile.

Femei sanatoase, copii sanatosi

Multe studii medicale au demonstrat ca gravidele sanatoase cu varste cuprinse intre 34-44 de ani au aceleasi sanse ca si cele de 25 de ani sa dea nastere la copii sanatosi. Dar care ar fi principalele caracteristici ale unei viitoare mame sanatoase? Pentru o femeie in varsta pot exista o serie de provocari: oboseala crescuta, boli mai frecvente si chiar riscurile crescute pentru copiii care ar putea sa se nasca cu malformatii congenitale. Cu toate acestea, cea mai mare provocare ar putea fi nivelul de fertilitate.

In general, la aproximativ 32-33 de ani capacitatea unei persoane de sex feminin de a procrea, scade. Unii medici, considera chiar ca fertilitatea se diminueaza in mod dramatic spre 35 de ani. Acest proces este consecinta imbatranirii ovulelor si cromozomilor din interiorul lor. Din aceste motive, viitoarele mame care nu mai sunt atat de tinere, ar trebui sa acorde atentie speciala testelor prenatale care vizeaza defectele sau anomaliile genetice in timpul dezvoltarii unei sarcini, inclusiv amniocenteza, biopsia sau prelevarea de vilozitati coriale si ecografiile avansate. Este importanta informarea privind toate optiunile posibile pentru a se face propriile alegeri bazate pe ceea ce fiecare femeie este de parere ca este potrivit pentru ea si pentru copii sai.

Riscul de malformatii congenitale

Riscul de a da nastere unui copil cu anomalii genetice creste o data cu varsta mamei. Aproximativ 1 din 1400 de copii nascuti de mame cu varsta de aproximativ 20 de ani au manifestat sindrom Down. La 40 de ani, riscurile se tripleaza. Cu toate acestea, exista inca o probabilitate de 97% ca micutul sa nu dezvolte anomalii cromozomiale.

Desi exista pericole ridicate sa fie prezenta o malformatie cromozomiala mai degraba la 40 de ani decat la 35, acestea nu sunt totusi extreme. Cu toate acestea, doar varsta in sine, nu prezice faptul ca sarcina va avea complicatii. La acest factor se adauga istoricul familial, mostenirea genetica, starea generala de sanatate si gradul de ingrijire prenatala al mamei. Femeile de peste 35 de ani care sufera de hipertensiune arteriala sau diabet trebuie sa fie monitorizate pentru ca sarcina sa evolueze in conditii de siguranta. De asemenea, in jurul acestei varste diabetul gestational si preeclampsia (tensiunea arteriala ridicata indusa de sarcina) au o incidenta mai mare.

Maternitatea la o varsta matura

Emotional, multe dintre femei constata ca dupa 30 de ani sunt pregatite emotional sa ramana insarcinate. Tratamentele pentru infertilitate au evoluat, iar multe mame sanatoase de peste 40 de ani sau chiar 50 raman insarcinate, chiar daca, multe dintre acestea se lovesc de opinii medicale contradictorii. Unii medici considera ca pana spre 40 de ani o sarcina se poate dezvolta in conditii de siguranta si pentru mama si pentru copil, desi momentul nu este tocmai cel ideal, dar spre 50 de ani, lucrurile s-ar putea complica.

Indiferent ca o persoana de sex feminin are 25 sau 55 de ani, secretul nasterii unui copil sanatos este o stare generala de sanatate buna, inainte de a fi insarcinata. Grija de sine ar putea facilita obtinerea unei sarcini, dezvoltarea acesteia si chiar nasterea. O dieta echilibrata, mentinerea unui stil sanatos de viata si ingrijirea prenatala corespunzatoare, aportul suficient de acid folic, limitarea consumului de cofeina, a alcoolului, evitarea fumatului si exercitiile fizice regulate sunt conditii de baza.


Citeste si despre:

Dr. Veronica Crisan, medic pediatru: Care este motivul pentru care bebelusii au colici? Motive pentru care este bine sa beti apa Care este cel mai bun ulei pentru gatit Nevoile de somn in functie de varsta. Calculator pentru un orar de somn sanatos Care este legatura dintre ADHD si dopamina? Cosuri cadou elegante, cele mai inspirate alegeri din 2024, pentru medici de top Este ciocolata benefica pentru sanatate? Este daunatoare tableta pentru copii? Care este legatura dintre starile de oboseala si anemie Sapun de corp lichid, gel de dus sau sapun solid. Care este solutia potrivita? Importanta nutritionistului in perioada de sarcina