Declansarea nasterii naturale: eficienta sau nu?

Actualizat: 23 Martie 2010
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Mai aveti una sau doua saptamani pana cand ar trebui sa nasteti si deja cautati metode care sa asigure nasterea la timp? Sau poate chiar cu una doua zile mai devreme decat va asteptati? Desigur, internetul este plin de solutii care promit solutii magice si care va garanteaza ca prin aplicarea lor, va veti tine bebelusul in brate la data pe care v-ati rezervat-o din timp pentru aceasta bucurie.

Sugestiile care sunt disponibile pe internet sau de care poate ati auzit din popor variaza foarte mult, de la mancaruri condimentate si ulei de ricin (castor), suplimente pe baza de ierburi si uleiuri aromate, pana la …convingerea bebelusului sa iasa, sa va cunoasteti. Poate suna amuzant initial, insa multe mamici au incercat astfel de solutii. Coincidenta sau nu, unele au mers, nasterea s-a produs si astfel ele au intrat in istoria nescrisa a sarcinii ca fiind eficiente.

Dar care este insa parerea specialistilor cu privire la astfel de metode traditionale? Majoritatea sunt, desigur sceptici cu privire la randamentul lor, insa daca termenul limita a trecut si bebelusul tot nu vrea sa isi cunoasca parintii, le recomanda, macar pentru linistirea mamei, a carei anxietate creste cu fiecare zi.

Specialistii, fie ca este vorba de medici sau de moase, sunt de parere ca pana in prezent nu exista dovezi solide care sa demonstreze eficienta acestor metode. Cele mai bune metode de inducere a nasterii (declansarea travaliului) sunt considerate cele farmacologice, recomandate de catre medic si administrate in spital sub stricta supraveghere medicala. Metodele alternative, sunt de parere expertii, nu au nici un rezultat (in cel mai bun caz) sau au rezultate negative (in cel mai nefericit caz). Exista insa cateva (mai degraba doar doua) metode care par a avea rezultate mai bune.

Restul inca trebuie experimentate. Viitoarele mamici nu trebuie sa incerce aceste metode fara recomandarea expresa a medicului care le-a luat in ingrijire si care va supraveghea nastere. Doar acesta este in masura sa aprecieze, daca astfel de metode sunt indicate sau nu, daca dezvoltarea bebelusului este definitivata si daca este intr-adevar cazul ca cel mic sa isi imbratiseze mama.

Acupunctura

In foarte multe parti ale Asiei, acupunctura este considerata o metoda foarte eficienta pentru declansarea travaliului si din acest motiv este aplicata de sute de ani. Intricati de aceste observatii mentionate in medicina chineza si de aparentele beneficii ale acupuncturii, specialistii americani au realizat un studiu care si-a propus sa demonstreze daca indicatiile acupuncturii in inducerea nasterii naturale este mit sau adevar.

Studiul a inclus un esantion mic, de 56 de femei insarcinate in saptamanile 39 si jumatate pana la 41 (sarcina completa ete considerata la 40 de saptamani). Jumatate dintre femei au primit trei sedinte complete de acupunctura, in timp ce jumatate nu au beneficiat de astfel de sedinte. Din lotul de femei care au fost supuse acupuncturii, 70% au intrat in travaliu fara interventie medicala suplimentara, comparativ cu 50% din femeile din lotul care nu a avut sedinte de acupunctura.

La femeile care au avut sedinte de acupunctura tendinta de nastere prin operatie cezariana a fost de asemenea mai scazuta, comparativ cu lotul de femei care au primit tratament standard: 39% fata de 17%. Datorita dimensiunilor mici ale studiului, specialistii nu au putut emite o declaratie generala, insa sunt de parere ca aceasta metoda merita intr-adevar atentie si spera ca prin intermediul beneficiilor acupuncturii, in viitor, din ce in ce mai multe femei vor naste natural.

Sexul

Sexul se pare ca ramane unul din cele mai recomandate ponturi pentu a grabi expulzia unui bebelus care se incapataneaza sa nu se nasca. Desi majoritatea viitoarelor maimici nu sunt foarte incantate de aceasta solutie (dupa 9 luni de sarcina), sexul isi are avantajele sale. In plus, cui pe cui se scoate, nu? Desi rolul sexului ramane deocamdata incomplet clarificat, specialistii tind sa il recomande ori de cate ori este nevoie. Femeia trebuie sa se asigure insa ca membranele amniotice nu s-au rupt si ca medicul personal considera aceasta metoda buna si o recomanda. Altfel, sexul trebuie amanat.

Pentru inducerea nasterii este nevoie de prostaglandine - ele pot matura cervixul, il pot inmuia si il pregatesc sa se deschida. Iar cea mai bogata sursa de prostaglandine este chiar sperma. In plus, actul sexual stimuleaza eliberearea prostaglandinelor endogene, ceea ce are un efect similar administrarii medicamentoase. Este insa foarte important ca barbatul sa ejaculeze in interiorul vaginului, iar femeia nu trebuie sa se ridice imediat in picioare, ci trebuie sa isi ridice copasele astfel incat sa prelungeasca contactul spermei cu cervixul. Astfel aceasta poate stimula dilatarea lui.

In plus, stimularea mameloanelor (in timpul sexului) stimuleaza eliberarea oxitocinei, hormon care determina contractiile uterine si care stimuleaza nasterea naturala. Oxitocina este eliberata si in timpul orgasmului, deci beneficiile sunt de aceasta data pentru toate partile “implicate”.

Exista insa si anumite afectiuni medicale, corelate cu sarcina, care pot face actul sexual destul de incomod sau chiar sa il contraindice. Este vorba de dureri importante de spate, sciatica, disfunctie de simfiza pubiana, dar si altele. In astfel de situatii, se recomanda o alta abordare, anume stimularea repetitiva a sanilor, stimulare clitoriana, manevre care determina eliberarea oxitocinei.

Orgasmul (indiferent de modul in care este obtinut) poate dilata colul cu pana la 2 cm. O alta metoda care creste eliberarea oxitocinei este plasarea unui prosop inmuiat bine in apa cat mai calda pe sani. Femeile trebuie sa fie atente insa la aceasta metoda, deoarece in foarte multe cazuri travaliul a fost declansat la aproximativ 20 de minute dupa incercarea acestei metode. Daca insa metoda nu este eficienta inca de la inceput, se recomanda incercarea ei in alta zi.

Alte metode de declansare a travaliului

Exista si alte metode care par a fi eficiente, insa specialistii nu le-au probat in studii clinice si nici nu exista o experienta in acest domeniu. Astfel de metode sunt mai degraba considerate ca fiind din popor, iar eficienta lor ramane discutabila. Unele, chiar daca sunt eficiente, trebuie discutate cu medicul personal anterior aplicarii, deoarece pot avea anumite riscuri, atat pentru mama cat si pentru fat.

Plimbarile lungi sunt recomandate de unii medici, insa nu pentru inducerea travaliului, in timp ce altii sunt de parere ca daca plimbarea este prea lunga poate extenua fizic femeia. Tinand cont de faptul ca travaliul poate fi declansat in orice clipa, nu este o idee prea buna ca femeia sa fie extenuata inca dinainte ca acesta sa inceapa propriu-zis. Daca insa plimbarile sunt scurte, nu pot dauna!

Alimentele condimentate pot fi recomandate de catre unele mamici, insa specialistii raman destul de rezervati in privinta eficientei lor. Cum nu exista nicio legatura intre tractul gastrointestinal si uter, este destul de greu de crezut ca un sos picant va induce nasterea. Daca insa veti consuma prea multe aripioare picante, sosuri condimentate si alte astfel de alimente si travaliul se va declansa, cel mai probabil in timpul efortului nu va veti aminti cu placere de un pranz atat de bogat.

Alimentele condimentate nu sunt insa singurele care in cultura populara se coreleaza cu inducerea travaliului. Intre viitoarele mamici circula zvonuri cum ca si ananasul, parmezanul de vinete, sau mancarea chinezeasca poate avea astfel de efecte. Nefiind tocmai alimente obisnuite, ne putem intreba, anecdotic, daca inducerea travaliului sau doar pofta a impus consumarea lor?

Uleiul de ricin este recomandat de catre unii specialisti. Acestia sunt de parere ca inghitirea unei cantitati reduse de ulei de castor, dupa saptamana 36 de gestatie, ar putea avea efecte favorabile. Totusi, nu exista legatura directa cu uterul, ci este vorba de o stimulare indirecta, prin intermediul intestinului, care ajunge in contact cu uterul gravid. Uleiul de ricin pare a fi eficient doar in momentul in care si organismul femeii este pregatit sa intre in travaliu. Unii medici sunt insa chiar speriati de ideea utilizarii uleiului de ricin, deoarece acesta poate determina tulburari grave de tranzit (diaree foarte insemnata), ceea ce se poate complica cu instalarea deshidratarilor sistemice, stari cu potential periculos pentru femeia insarcinata.

Uleiurile vegetale sunt solutii naturale care par a se bucura de mai multa sustinere, mai ales cele care contin precursori ai unor prostaglandine, ce ar putea pregati cervixul pentru nastere. Totusi, si acestea necesita efectuarea unor studii care sa demonstreze siguranta administrarii lor la femeile insarcinate.

De retinut!
Travaliul nu va incepe daca sunteti stresata sau prea tensionata in legatura cu nasterea. Specialistii insista sa va relaxati pe masura ce se apropie timpul si sa ramaneti relaxata daca nasterea intarzie cu cateva zile. Puteti incerca sa va relaxati facand bai lungi, calde, in atmosfera placuta si linistita, puteti apela la un masor profesionist caruia sa ii cereti exclusiv un masaj relaxant, puteti incerca meditatia ca tehnica de eliminare a tensiunilor sau aromaterapie.

Metode medicale

Daca termenul a trecut cu mai mult de cateva zile, medicul poate considera necesara inducerea medicala a travaliului. Pentru copil poate deveni periculos daca ramane in uter cu mult peste perioada naturala, deci in astfel de situatii nasterea chiar devine o necesitate. Daca femeia prezinta factori de risc suplimentari, nasterea este indusa chiar la data termenului, iar la femeile fara factori de risc se poate astepta pana la saptamana 42. Dupa aceasta, posibilitatea ca fatul sa moara in uter se dubleaza si creste cu fiecare zi pe care o petrece in uter.

Declansarea nasterii este inceputa prin administrarea de prostaglandine. Aceste substante pot inmuia colul si il pregatesc pentru nastere. Prostaglandinele pot fi administrate sub forma de pastile (pe cale orala) sau pot fi aplicate direct la nivelul cervixului. Uneori, aceasta metoda este suficienta si poate declansa travaliul (contractiile).

Daca prostaglandinele nu isi dovedesc eficienta, urmatorul pas implica administrarea unei forme sintetice de oxitocina, hormon care stimuleaza contractiile uterine. Aceasta substanta trebuie administrata local doar cand cervixul este deschis si se pregateste pentru nastere. Din acest motiv se recomanda administrarea initiala a prostaglandinelor si ulterior a formei sintetice de oxitocina, deoarece acestea pot pregati colul. Daca prima etapa este sarita, sau colul nu este pregatit sa se deschida, administrarea analogului de oxitcina nu are nici un efect. Specialistii compara aceasta situatie cu cea in care cineva ar dori sa treaca de un zid, dar s-ar lovi de el permanent, acesta fiind de netrecut.


Exista deci, mai multe metode de inducerea a travaliului:

1. Separarea sacului amniotic de peretele uterin: sacul amniotic este cel care tapeteaza suprafata interna a uterului care contine fatul. Medicul sau moasa va introduce usor un deget cu manusa sterila pana la colul uterin si va incerca sa separe sacul de peretele uterin. Cand separearea s-a produs, femeia poate resimti o durere si posibil va sangera. O astfel de procedura nu trebuie efectuata decat la spital, unde exista intregul echipament necesar pentru a se interveni la timp daca situatia o cere.
2. Maturarea colului: prin administrarea prostaglandinelor care pot fi puse in contact direct cu colul (daca se administreaza sub forma unui supozitor, care se poate topi cand ajunge in contact cu mucoasa). Dupa administrarea supozitorului, la scurt timp femeia poate incepe sa aiba primele contractii.
3. Stimularea contractiilor: se realizeaza prin administrarea de analogi sintetici de oxitocina.
4. Ruperea artificiala a membranelor: este realizata de catre medic, care va rupe, utilizand un instrument steril, sacul in care se afla fatul, urmand a se scurge lichidul amniotic. Femeia nu simte durere la realizarea acestei manevre, insa poate simti scurgerea lichidului.

Asteptarea

Pe masura ce termenul se apropie, majoritatea cuplurilor sunt foarte nerabdatoare sa isi cunoasca in sfarsit bebelusul. Cu toate acestea, specialistii sunt de parere ca greul abia apoi incepe. De aceea, sfatuiesc femeile ca mai degraba sa se odihneasca si sa se pregateasca fizic si psihic pentru perioada urmatoare decat sa isi consume energia incercand sa gaseasca metode prin care sa grabeasca nasterea.


Citeste si despre:

Pierderea unei sarcini si moartea neonatala Cat de eficiente sunt remediile naturale pentru amanarea menstruatiei? Declansarea prematura a travaliului Nasterea naturala 10 remedii naturale pentru combaterea retentiei de apa Cum sa te bucuri de confort intim inclusiv in zilele 'dificile'? Candidoza orala sau stomatita candidozica Contractiile Braxton Hicks, semnificatie si diferentierea de travaliu Stadiile de travaliu Spondilita anchilozanta si sarcina Scorul APGAR (Indicele APGAR)